Κάθε άλλο παρά βαρυγκωμά ο Κώστας Καϊμακόγλου που για μία ακόμη χρονιά (από το 2009 αποτελεί μέλος της ομάδας) συμμετέχει στις υποχρεώσεις της Εθνικής. Ο φόργουορντ της Ούνιξ χαρακτηρίζει χαρά κι ευθύνη την παρουσία του στην προετοιμασία, αποφεύγει να θέσει μεγάλους στόχους παρά μόνο «μικρούς» εν όψει Μουντομπάσκετ, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν θα… απαλλαγεί σύντομα από το μεγάλο του μούσι.
«Είναι χαρά μας, που βρισκόμαστε εδώ και ταυτόχρονα, μεγάλη ευθύνη. Πάνω από όλα το διασκεδάζουμε. Είμαστε μια τρομερή παρέα όλα αυτά τα χρόνια. Είτε έχουμε απουσίες, είτε καλωσορίζουμε τα καινούρια παιδιά που έρχονται, όλοι καταλαβαίνουν γρήγορα ότι βρίσκονται σε μια οικογένεια και φυσικά είναι όμορφο να παίζεις για τη χώρα σου. Πολλοί παρακαλάνε να βρίσκονται εδώ, οπότε θα πρέπει να εκτιμούμε πάρα πολύ το γεγονός ότι είμαστε τόσο τυχεροί, ώστε να βρισκόμαστε εδώ», δηλώνει στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ.
-Ήδη αναφέρθηκες σε παλιότερους και σε αρκετά νέα πρόσωπα που εμφανίστηκαν φέτος στην Εθνική. Πόσο εύκολη είναι η ενσωμάτωσή τους;
«Έχουμε αρκετά καινούρια πρόσωπα στην ομάδα και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, γιατί σιγά-σιγά αυτά τα παιδιά είναι που θα πάρουν τη σκυτάλη από εμάς τους γέρους (γελάει). Πώς λέμε ότι μια ομάδα χρειάζεται έναν καλό επιθετικό και έναν καλό αμυντικό σε κάθε θέση, μια ομάδα χρειάζεται κάποιους παίκτες που θα έχουν την εμπειρία, αλλά και κάποιους που θα βγάλουν την ενέργεια. Οπότε θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι έχουμε αυτή τη χημεία αυτή τη στιγμή. Το θέμα πλέον είναι να βρεθούμε αγωνιστικά και σε αυτά που ζητάει ο κόουτς. Τη φιλοσοφία του να την περάσουμε στο παρκέ και να βγάλουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».
-Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που παίρνετε από τον κόουτς Φώτη Κατσικάρη; Τι να περιμένουμε να δούμε από την Εθνική Ομάδα φέτος στο παρκέ;
«Ο κόουτς έχει μιλήσει για τη φιλοσοφία του και στον Τύπου και φυσικά και σε εμάς. Θέλει να παίξουμε πιο γρήγορα. Κι αυτό που εγώ εκλαμβάνω ως πιο έμπειρος και ως παίκτης είναι ότι θέλει να παίξουμε πιο γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να παίξουμε σε υψηλότερο ρυθμό στην επίθεση με κάποια plays που μας έχει ήδη δείξει. Το ζητούμενο μέρα με τη μέρα είναι να γινόμαστε καλύτεροι και φυσικά αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ως Έλληνες είναι ένα χαρακτηριστικό που πάντα είχαμε: Να παίξουμε σκληρή άμυνα, γιατί αυτό είναι που θα μας πάει μακριά. Ξέρουμε όλοι ότι οι τίτλοι κρίνονται στις άμυνες και σε μικρές λεπτομέρειες. Και φυσικά, όλοι μας θα πρέπει να δείξουμε το πάθος που έχουμε ως Έλληνες, για να καταφέρουμε παιχνίδι-παιχνίδι να προχωρήσουμε και να δούμε πόσο ψηλά μπορούμε να πάμε».
-Τα τελευταία χρόνια δεν φτάσαμε όσο ψηλά στοχεύαμε ή θα θέλαμε. Πόσο σας επηρεάζει αυτό και τι είναι αυτό που περιμένετε φέτος;
«Κάθε χρόνο μαζευόμαστε εδώ... Ποτέ δεν είπαμε πάμε να κάτσουμε στο βουνό, να χάσουμε το καλοκαίρι μας, να παίξουμε χωρίς κίνητρο... Νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο. Αποτυχίες υπάρχουν, το ξέρουμε και τα περισσότερα στον αθλητισμό είναι αποτυχίες. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνουμε φέτος και δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια προφανώς, είναι να μην κοιτάξουμε τόσο μακριά. Όλοι έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, γιατί εμείς και τα παιδιά που ήταν στην Εθνική πριν από εμάς τις δημιουργήσαμε με τα μετάλλια και τις διακρίσεις. Όλοι περιμένουν από εμάς τόσα πολλά, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε από μόνοι μας ότι για να φτάσουμε τόσο μακριά, πρέπει να βλέπουμε πρώτα τους μικρούς στόχους που θα θέτουμε σε καθημερινή βάση. Οπότε δεν πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για μετάλλια και τετράδες. Εμείς πρέπει να συγκεντρωθούμε, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, να είμαστε υγιείς, να μάθουμε όσα θέλει ο προπονητής, να τα κάνουμε κάθε μέρα και καλύτερα, να βελτιωθούμε μέσα από τα φιλικά που θα ακολουθήσουν και να κοιτάμε μέχρι τον επόμενο αγώνα».
-Αν υπήρχε μία λέξη που θα χρησιμοποιούσες για να χαρακτηρίσεις την ομάδα αυτή, ποια θα ήταν;
«Οικογένεια! Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά αν μπεις σε αυτή την ομάδα μέσα και δεις πώς συμπεριφέρονται και οι παίκτες και οι προπονητές και όλο το σταφ που βρίσκεται κοντά μας, αυτή είναι η λέξη η οποία ταιριάζει... Οικογένεια».