Το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2024 τσέκαρε η Ισπανία, η οποία επικράτησε 2-1 της Γαλλίας και μάλιστα με ανατροπή εντός πέντε λεπτών!
Η «Φούρια Ρόχα» επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό της καλύτερης ομάδας της διοργάνωσης, καθώς έδειξε κάτι παραπάνω από πειστική αντίδραση όταν στο 9' έμεινε πίσω στο σκορ από το γκολ του Μουανί (ασίστ Εμπαπέ, ο οποίος αγωνίστηκε χωρίς τη μάσκα).
Κι αυτό διότι έφερε γρήγορα-γρήγορα το ματς «τούμπα», με δύο γκολάρες στο 21' και στο 25', από τους Γιαμάλ και Όλμο αντίστοιχα.
Η πρώτη, δε, από... άλλον πλανήτη, με τον πιτσιρικά της Μπαρτσελόνα να γράφει ιστορία όντας ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίζεται σε ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης εθνικών ομάδων αλλά και που σκοράρει (ανεξαρτήτως φάσης του τουρνούα), προσπερνώντας τον σπουδαίο Πελέ (κατείχε και τα δύο αντίστοιχα ρεκόρ από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στη Σουηδία). Ένας παίκτης που είχε ήδη τρεις ασίστ στο τουρνουά και ο οποίος το Σάββατο (13/7), μία μέρα πριν τον τελικό, θα κλείσει τα 17 του έτη!
Ένα παιχνίδι με τρομερό ρυθμό στο πρώτο μέρος, για να πέσει εν συνεχεία στο δεύτερο, όπου δεν μπόρεσαν να βρουν αντίδραση οι «μπλε».
Έτσι, η Ισπανία προκρίθηκε για 5η φορά στην ιστορία της στον τελικό (και πρώτη μετά το 2012), όπου θα διεκδικήσει το 4ο σχετικό τρόπαιο, το οποίο θα την ανεβάσει ολομόναχη στην κορυφή της σχετικής λίστας (στις τρεις κατακτήσεις αυτήν τη στιγμή και η Γερμανία). Αντίπαλός της φυσικά, ο νικητής του Ολλανδία-Αγγλία (10/7, 22:00).
Στο... μυαλό των κόουτς:
Με σύστημα 4-3-3 παρέταξε την Ισπανία ο Λουίς ντε λα Φουέντε, με τον Σιμόν να είναι στην εστία και τους Νάβας, Νάτσο, Λαπόρτ και Κουκουρέγια να συνθέτουν την αμυντική τετράδα από δεξιά προς τα αριστερά. Τριάδα στα χαφ οι Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ, Όλμο, ενώ οι Γιαμάλ και Νίκο Γουίλιαμς πλαισίωναν τον Μοράτα στην επίθεση.
Ίδια περίπου διάταξη και από τον Ντιντιέ Ντεσάν για τη Γαλλία. Κάτω από τα δοκάρια ο Μενιάν. Στο δεξί άκρο της άμυνας ο Κουντέ, στο αριστερό ο Τεό Ερναντέζ, ενώ στο κέντρο αυτής οι Ουπαμεκανό και Σαλιμπά ήταν στο κέντρο. Τριάδα στα χαφ οι Καντέ, Τσουαμενί, Ραμπιό, αριστερά στην επίθεση ο Εμπαπέ, δεξιά ο Ντεμπελέ και στην κορυφή ο Κόλο Μουανί.
Με τρεις απουσίες η «Φούρια Ρόχα» που δεν είχε στη διάθεσή της τον τραυματία Πέδρι και τους τιμωρημένους Καρβαχάλ και Λε Νορμάν. Χωρίς προβλήματα οι «μπλε», για τους οποίους εξέτισε και επέστρεψε ο Ραμπιό.
Το ματς:
Πολύ καλό το τέμπο από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, με τον ρυθμό να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο όσο κυλούσαν τα λεπτά.
Πρώτη ευκαιρία για την Ισπανία, με τον Γιαμάλ στο 5' να αναλαμβάνει γρήγορα-γρήγορα δράση γεμίζοντας προς τον Ρουίθ.
Βέβαια, μπορεί η «Φούρια Ρόχα» να μπήκε σχετικά πιο δυνατά, ωστόσο η Γαλλία άρχισε να της βγάζει και θεματάκια πίσω. Εξού και οι «μπλε» βρήκαν πρώτοι τον δρόμο προς τα δίχτυα, στο 9': Ο Ντεμπελέ έσπασε αριστερά στην περιοχή στον Εμπαπέ, εκείνος ύψωσε υπέροχα προς το δεύτερο δοκάρι, με τον Κόλο Μουανί να σκοράρει με καρφωτή κεφαλιά!
Το σύνολο του Ντιντιέ Ντεσάν συνέχισε να φτιάχνει τις στιγμές του, έχοντας νέα φάση στο 19' με ωραία ενέργεια και σουτ από τον Εμπαπέ.
Ωστόσο, η Ισπανία έδειξε τη μεγάλη της ποιότητα, βγάζοντας σπουδαία αντίδραση και ανατρέποντας το σκορ με δύο γκολ εντός πενταλέπτου!
Στο 21' ο τρομερός Γιαμάλ αφού απελευθερώθηκε υπέροχα από τον Ραμπιό (με αλλαγή κατεύθυνσης τον έστειλε από την άλλη), έπιασε τρομερή... τηλεκατευθυνόμενη φαλτσαριστή σουτάρα από τα 25 μέτρα, με την μπάλα να πιάνει ταχύτητα 102 χιλιόμετρα την ώρα και να πηγαίνει δεξί δοκάρι και μέσα!
Εντός πέντε λεπτών, στο 25', ήρθε και το 2-1! Σε φάση διαρκείας, ο Όλμο πραγματοποίησε φανταστικό άδειασμα στον Τσουαμενί, έπιασε και διαγώνιο σουτ, με την μπάλα -η οποία είχε κατεύθυνση προς την εστία- να κοντράρει στον Κουντέ για να καταλήξει στα δίχτυα! Ένα τέρμα που αρχικά χρεώθηκε ως αυτογκόλ, εν συνεχεία όμως ορθώς πιστώθηκε στον Ισπανό χαφ.
Πλέον, το μομέντουμ άνηκε ξεκάθαρα στη «Φούρια Ρόχα», η οποία είχε τις στιγμές της και για ένα τρίτο γκολ πριν το φινάλε του πρώτου μέρους (σε μικρότερο βαθμό και η Γαλλία), το οποίο ολοκληρώθηκε στο 2-1.
Χωρίς αλλαγές ξεκίνησαν το δεύτερο ημίχρονο οι δύο ομάδες. Η Ισπανία άρχισε εκ νέου πρώτη τις... απειλές, για να αναλάβει εν συνεχεία δράση η Γαλλία. Ο Ντιντιέ Ντεσάν, δε, στο 62' προχώρησε σε τριπλή αλλαγή, με τους Γκριεζμάν, Μπαρκολά και Καμαβινγκά να περνούν αντί των Ραμπιό, Καντέ και Κόλο Μουανί. Λίγο νωρίτερα, ο Βιβιάν είχε μπει αντί του Νάβας για τους Ισπανούς.
Πιο χαμηλό το τέμπο, σε κάθε περίπτωση, σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο.
Στο 76' η Γαλλία απείλησε με το σουτ στην κίνηση που έπιασε ο Τεό Ερναντέζ από το ύψος της μεγάλης περιοχής με το κακό του πόδι, το δεξί, ενώ στο 81' ο Γιαμάλ μετά το νέο σουτ που εξαπόλυσε είδε την μπάλα να φεύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Έπειτα, ο Λουίς ντε λα Φουέντε πέρασε και τους Μερίνο και Ογιαρθάμπαλ αντί των Όλμο και Μοράτα, θέλοντας να θωρακίσει ακόμα περισσότερο ανασταλτικά την ομάδα του.
Η Γαλλία έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 86', όταν ο Εμπαπέ πάτησε περιοχή από αριστερά, έστειλε τον Βιβιάν από την άλλη, αλλά εν συνεχεία πλάσαρε άστοχα. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε, με τη «Φούρια Ρόχα» να παίρνει τη μεγάλη πρόκριση για τον τελικό.
Δείτε εδώ το live της αναμέτρησης.
MVP: Η διάκριση θα μπορούσε να πάει τόσο στον Γιαμάλ όσο και στον Όλμο και όχι μόνο για τις γκολάρες τους. Σε ακόμα ένα παιχνίδι της Ισπανίας συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιθετική της λειτουργία. Θα πάει στον πρώτο γιατί όλα αυτά τα κάνει ενώ σε λίγες μέρες κλείνει τα 17!
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Ισπανία (Λουίς ντε λα Φουέντε): Σιμόν – Νάβας (57' Βιβιάν), Νάτσο, Λαπόρτ, Κουκουρέγια – Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ, Όλμο (76' Μερίνο) – Γιαμάλ (90'+4' Φεράν Τόρες), Μοράτα (76' Ογιαρθάμπαλ), Ν. Γουίλιαμς (90'+3' Θουμπιμένδι).
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν – Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Τεό Ερναντέζ – Καντέ (62' Γκριεζμάν), Τσουαμενί, Ραμπιό (62' Καμαβινγκά) – Ντεμπελέ (79' Ζιρού), Κόλο Μουανί (62' Μπαρκολά), Εμπαπέ.
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Σλοβένος Σλάβκο Βίντσιτς.