Νίκος Ράλλης

Ο τρόμος στα πρόσωπα Πέδρι και Εμπαπέ

Ο Νίκος Ράλλης γράφει στο sport-fm.gr για την ιστορική εμφάνιση ενός… λυκειόπαιδου στον πρώτο ημιτελικό του Euro 2024. Μια εμφάνιση, που έδειξε πως, ίσως, τελικά, σε αυτήν τη ζωή, υπάρχει τελειότητα.

Το βράδυ της 9ης Ιουλίου 2024 θα μείνει στην ιστορία. Στο Μόναχο, όσοι έζησαν από κοντά τον πρώτο ημιτελικό του Euro 2024 ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία, έγιναν μάρτυρες μιας ανεπανάληπτης παράστασης από ένα, κυριολεκτικά, αμούστακο παιδί, που μόλις το ερχόμενο Σάββατο θα κλείσει τα 16 του χρόνια και θα μπει στα 17. Ο Λαμίν Γιαμάλ, με πατέρα Μαροκινό και μητέρα από την Ισημερινή Γουινέα, βάλθηκε να τρελάνει τον κόσμο. Τον τρέλανε και ακόμη είναι στην αρχή.

Δεν είναι μόνο το καλύτερο γκολ, που έχουμε δει σε αυτό το Euro και ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών στη διοργάνωση. Είναι… τα πάντα! Όσα έκανε στον αγωνιστικό χώρο από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο πιτσιρικάς της Μπαρτσελόνα πήρε από το χέρι την -με διαφορά καλύτερη ομάδα στα γήπεδα της Γερμανίας- Ισπανία και την οδήγησε στη μεγάλη ανατροπή και πρόκριση επί της Γαλλίας στον τελικό του Βερολίνου. Ανάγκασε την ποδοσφαιρική οικουμένη να υποκλιθεί στο ταλέντο του και να ελπίζει πως ο βασιλιάς των σπορ βρήκε το νέο του αστέρι.

Το γκολ του, σε ηλικία 16 ετών και 362 ημερών, τον κάνει ήδη θρύλο. Άλλωστε, με την παρουσία του και μόνο στον ημιτελικό είχε γράψει ιστορία, όντας ο νεότερος σε μεγάλη διοργάνωση, που συμμετέχει εκεί, αφήνοντας πίσω του τον Πελέ. Πλέον είναι και ο νεότερος σκόρερ, αφού διέλυσε το ρεκόρ του Ελβετού Γιόχαν Βονλάντεν (18 ετών και 141 ημερών) από το Euro 2004. Από κάθε άποψη, το παιχνίδι στη βαυαρική πρωτεύουσα, το κορυφαίο αυτού του Euro, δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ο Γιαμάλ ήταν 13 ετών στην προηγούμενη διοργάνωση, πριν από τρία χρόνια. Παρακολούθησε την Ισπανία να μένει εκτός στα ημιτελικά από την Ιταλία σε ένα εμπορικό κέντρο με τους φίλους του.

Ισπανία: Ο τρόμος στα πρόσωπα Πέδρι και Εμπαπέ

Και όμως, το βράδυ φάνηκε στην αρχή να ανήκει στον Κιλιάν Εμπαπέ. Ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης πλέον, πέταξε την προστατευτική μάσκα, που τόσο -έλεγε πως- τον ενοχλούσε στην όρασή του, και μόλις στο 10' βγάζει τη σέντρα-όνειρο στον Κολό Μουανί για το 1-0 των Γάλλων. Αλλά 11 λεπτά αργότερα έρχεται ο μικρός και τον «ακυρώνει». Το γκολ του είναι ένα κράμα θράσους, ιδιοφυίας, αστείρευτου ταλέντου και αθλητικότητας. Και το ακόμη καλύτερο; Το πετυχαίνει ενώ μπροστά του παλεύει να τον σταματήσει ο Ραμπιό. Αυτή και αν είναι μια ιστορία, που θα μείνει!

Πριν το ματς, ο 29χρονος είχε πει μεταξύ άλλων για τον Γιαμάλ: «Αν θέλεις να παίξεις σε έναν τελικό Euro, πρέπει να κάνεις περισσότερα από όσα έχει κάνει μέχρι τώρα». Λίγο αργότερα ο Λαμίν Γιαμάλ έκανε ένα story στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram όπου ανέβασε μία φωτογραφία με ένα quote που έγραφε: «Κινήσου σε ησυχία, μίλα μόνο όταν είναι η ώρα να πεις τσέκμεϊτ». Και χθες ήρθε το τσέκμεϊτ με τρόπο μαγικό και ονειρεμένο, με τον 16χρονο να τρέχει στην κάμερα και να φωνάζει με αποδέκτη τον Ραμπιό: «Μίλα τώρα, μίλα»!

Η αντίδραση, δε, τόσο του Εμπαπέ όσο, κυρίως, του Πέδρι στον ισπανικό πάγκο με το που καρφώνεται η μπάλα στα δίχτυα του Μενιάν αποτυπώνει πώς αντέδρασε όλος ο κόσμος. Στα μάτια τους υπήρχε κάτι ανάμεσα σε σοκ, δέος και… τρόμος για αυτά, που μας κάνει αυτό το πιτσιρίκι να πιστεύουμε ότι έρχονται. Κυρίως μας κάνει να πιστεύουμε ότι, τελικά, ίσως υπάρχει τελειότητα σε αυτήν τη ζωή. Την ερχόμενη Κυριακή (14/07), στο Βερολίνο, ανεξάρτητα από το ποιον θα έχει απέναντί της, η Ισπανία θα είναι το μεγάλο φαβορί για να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά από το 2012. Μένει τώρα να δούμε αν μέσα σε λίγες ημέρες ο Γιαμάλ θα γράψει άλλη μια χρυσή σελίδα στην καριέρα του. Ενώ θα είναι 17 ετών και μιας ημέρας. Και δεν θα έχει τελειώσει ακόμα το σχολείο.

Ισπανία: Ο τρόμος στα πρόσωπα Πέδρι και Εμπαπέ





Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x