Και τελικά… Ίγκνας Μπραζντέικις. Ο Ολυμπιακός κουράστηκε να είναι στην… αναμονή από τους ΝΒΑερ που περιμένουν να αδειάσει κάποια θέση στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και πήγε σε μια λύση που είχε εξεταστεί εδώ και καιρό, αλλά τώρα ενεργοποιήθηκε.
Ποιος είναι όμως ο Ίγκνας Μπραζντέικις; Τι μπορεί να προσφέρει o Λιθουανός που ανατράφηκε στον Καναδά, ποιες είναι οι αρετές και οι αδυναμίες του και πώς μπορεί να «κολλήσει» στη φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα; Το sport-fm.gr επιχειρεί να απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα.
Γιος αθλητή ΜΜΑ και με θεία… μπασκετική
Ο Ίγκνας Μπραζντέικις γεννήθηκε στο Κάουνας αλλά έζησε σχεδόν όλη του την παιδικοεφηβική ζωή στην Αμερική, αρχικά στο Σικάγο και τελικά στον Καναδά, με τελευταία «βάση» το Τορόντο, όταν πλέον ο μικρός ήταν 9 χρονών. Ο πατέρας του, Σίγκιτας, ήταν αθλητής του ΜΜΑ (!), ενώ η θεία του, Λίνα, ήταν παίκτρια μπάσκετ και πρωταθλήτρια Ευρώπης με τη Λιθουανία το 1997. Ο Ίγκνας συνδύασε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, αφού από μικρός ακολουθούσε τον πατέρα του στο γυμναστήριο και έπιασε την πορτοκαλί μπάλα στα χέρια. «Ερχόταν μαζί μου εκεί που γυμναζόμουν, αλλά δεν έπαιζε όπως άλλα παιδιά. Έβλεπε τι κάνω και έκανε το ίδιο. Από μικρή ηλικία ήταν πολύ δυνατός», είχε πει ο «Σίγκι», που δούλευε ως σεκιούριτι για να ζει την οικογένειά του.
Ο Ίγκνας αναγνωρίζει τη συμβολή του πατέρα του στην αθλητική του εξέλιξη. «Είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής μου και η κολώνα μου. Χωρίς αυτόν δεν θα είχα κάνει τίποτα. Αγαπώ τρελά την οικογένειά μου, είναι το κίνητρό μου και κάνω τα πάντα γι’ αυτούς», έχει δηλώσει ο υιός Μπραζντέικις, που έχοντας το κατάλληλο παράδειγμα, δούλεψε από πολύ μικρός το κορμί του για να δυναμώσει όσο έπρεπε. «Ήμουν ψηλός, αλλά όχι τόσο γρήγορος και δυνατός, οπότε έπρεπε να γυμναστώ σκληρά και ο πατέρας μου με βοήθησε σε αυτό. Μου έλεγε πάντα να μη χάνω καμία ευκαιρία για να γίνομαι καλύτερος».
Ξεχωριστός σε λύκειο και κολέγιο, λιγοστές ευκαιρίες στο ΝΒΑ
Ο Ίγκνας Μπραζντέικις έκανε γρήγορα γνωστό το όνομά του στην Αμερική με τις επιδόσεις του στο λύκειο και κέρδισε μια υποτροφία από τους Michigan Wolverines κάνοντας μια πολύ καλή ρούκι σεζόν το 2018/19: μέτρησε 14,8 πόντους με 39% στα τρίποντα και 5,4 ριμπάουντ σε 30 λεπτά κατά μέσο όρο. Η ομάδα του έφτασε ως τη φάση των «16» προτού χάσει με 63-44 από το Texas Tech με τον ίδιο να διασώζεται με 17 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ ο πιο λαμπερός συμπαίκτης του, Τζόρνταν Πουλ (μετέπειτα των Γουόριορς) είχε μείνει στους 8.
Ο Μπραζντέικις δήλωσε αμέσως συμμετοχή στο ντραφτ λέγοντας με αυτοπεποίθηση πως «… από μικρός όνειρό μου ήταν να παίξω στο ΝΒΑ και να γίνω All Star. Έχω μεγάλη πίστη και θεωρώ πως αν βάλεις έναν στόχο και τον οραματιστείς, τότε με πολλή δουλειά μπορείς να τα καταφέρεις». Τελικά επελέγη στο νούμερο 47 από τους… Κινγκς και αμέσως τα δικαιώματά πήγαν στους Νικς, που έδωσαν ως αντάλλαγμα το νούμερο 55 εκείνης της χρονιάς, τον… Κάιλ Γκάι που πλέον ανήκει στον Παναθηναϊκό.
Στο ΝΒΑ, ωστόσο, δεν πήρε τις ευκαιρίες που περίμενε. Παρά τις πολύ καλές εμφανίσεις του στο Summer League που του χάρισαν ένα πολυετές συμβόλαιο, στους προβληματικούς Νικς δεν έπαιξε παρά μόνο σε 13 ματς συνολικά, ενώ το ίδιο συνέβη σε Σίξερς και Μάτζικ που ακολούθησαν. Σε μια τριετία στο ΝΒΑ αγωνίστηκε σε μόνο 64 ματς έχοντας 5 πόντους (31,5% τρίποντα) και 1,7 ριμπάουντ σε 12,8 λεπτά κατά μέσο όρο περνώντας αρκετές εβδομάδες στην G League.
Η «μεταγραφή» στη Ζαλγκίρις και την εθνική Λιθουανίας
Παρότι ο Μπραζντέικις έπαιξε με τις «μικρές» εθνικές ομάδες του Καναδά σε Παναμερικανικούς Αγώνες U16 το 2015 (κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο με 9,2 πόντους και 7,2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο) και στο Παγκόσμιο U16 το 2016 καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση (έχοντας ο ίδιος 14,7 πόντους και 6,9 ριμπάουντ ανά αγώνα), το 2020 κίνησε τις διαδικασίες για να πάρει ξανά τη λιθουανική υπηκοότητα και επέλεξε να εκπροσωπήσει σε επίπεδο Ανδρών τη Λιθουανία. Δύο μέρες μετά το ντεμπούτο του κόντρα στη Λετονία, υπέγραψε στην Ζαλγκίρις και επέστρεψε στο Κάουνας, όπου και έχει γεννηθεί.
Η χρονιά του είχε σκαμπανεβάσματα, με πολλές καλές και κακές στιγμές. Βοήθησε την Ζαλγκίρις να κάνει το νταμπλ εντός των τειχών και την υπέρβαση στην Ευρωλίγκα με την πρόκριση στα playoffs (έχοντας 11,6 πόντους με 2,9 ριμπάουντ, 1,3 ασίστ και 8,8 στην αξιολόγηση σε 22:24 κατά μέσο όρο), ωστόσο οι κακές γλώσσες λένε πως ήρθε σε ρήξη με τον Κάζις Μακσβίτις και αυτός ήταν ο λόγος που τελικά αποφασίστηκε πιο εύκολα η πώλησή του στον Ολυμπιακό, με ένα buy-out της τάξης των 500.000 ευρώ.
Τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά: «Ταύρος» με… δύο χέρια
Ο Ίγκνας Μπραζντέικις είναι ένας παίκτης που δείχνει να ταιριάζει «γάντι» στη φιλοσοφία του Ολυμπιακού. Οι θέσεις στις οποίες αγωνίζεται κυρίως είναι το «2» και το «3», αλλά βάσει σωματοδομής θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη και στο «4» σε κάποια πιο ελαφρά σχήματα.
Με ύψος 2,01μ. και ανάλογο wing span, ο Λιθουανός είναι μεν αριστερόχειρας, ωστόσο χρησιμοποιεί καλά και το δεξί χέρι για να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να εκτελέσει. Ξέρει να χρησιμοποιεί πολύ καλά το δυνατό κορμί του, αφού όταν χρησιμοποιείται στο «2» αρέσκεται στο να… σπρώχνει κοντά στο καλάθι τον προσωπικό του αντίπαλο και να τελειώνει τις φάσεις, είτε με ντράιβ, είτε με πλάτη. Όταν παίζει στο «3» εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι αρκετά πιο γρήγορος από ορισμένους αντιπάλους, χάρη κυρίως στο δυνατό πρώτο του βήμα.
Το μακρινό του σουτ πέρασε από… διάφορες φάσεις φέτος. Στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν απογοητευτικός έχοντας στις 17 πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας 6/36 τρίποντα, ήτοι μόλις 16,6%. Στη συνέχεια βελτιώθηκε αισθητά, τόσο η επιλογή των σουτ του όσο και η αποτελεσματικότητά του. Στον δεύτερο γύρο σκαρφάλωσε στο 40,7% έχοντας 20/54 πίσω από τα 6,75μ. Γενικότερα η πρόοδός του όσο προσαρμοζόταν στις συνθήκες της Ευρωλίγκας ήταν εμφανής, όχι μόνο στις εκτελέσεις, αλλά και στο διάβασμα του παιχνιδιού. Παρότι η πάσα δεν είναι το… φόρτε του, έχει την ικανότητα να στήσει πικ εν ρολ και είναι ένα κομμάτι που συνεχίζει να εξελίσσει στο παιχνίδι του. Δεν είναι τυχαίο πως έκλεισε τη σεζόν με το μεγαλύτερο Usage στην Ζαλγκίρις, καθώς διαχειριζόταν το 25,2% των κατοχών όσο ήταν στην πεντάδα της στην Ευρωλίγκα. Διαθέτει επίσης ένα αρκετά συμπαθητικό σουτ μέσης απόστασης, αλλά και την ικανότητα να επιτεθεί στα close out, πράγμα που αρέσει πολύ στον Γιώργο Μπαρτζώκα.
Πάντως βασική του αδυναμία παραμένει το αμυντικό κομμάτι. Παρότι έχει τη δύναμη και τα πόδια για να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός, ορισμένες φορές δείχνει να χάνει τη συγκέντρωσή του και τον… παίκτη του ή να μην ακολουθεί τις περιστροφές. Κάτι που θα πρέπει να βελτιώσει αισθητά για να ανταποκριθεί στον πολύ πιο απαιτητικό στο κομμάτι αυτό, Γιώργο Μπαρτζώκα. Αυτό ήταν και το «μόνιμο» παράπονο του Κάζις Μακσβίτις από τον Μπραζντέικις και ένας από τους λόγους που ήρθαν σε ρήξη.
Από ήρωας… μοιραίος με Λιθουανία
Ο Ίγκνας Μπραζντέικις στα δύο καλοκαίρια που έχει φορέσει το εθνόσημο έχει καταφέρει να φανεί πολύτιμος. Πέρσι στο Ευρωμπάσκετ, πριν πάρει καλά-καλά την… κρυάδα της συμμετοχής στον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού, είχε 10,7 πόντους με 36% στα τρίποντα, ενώ ήταν ο κορυφαίος (μαζί με τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας της ΑΕΚ πλέον) στον αγώνα των «16» με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανία που χάθηκε με 102-94 στην παράταση, όπου ο ίδιος είχε 17 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Εκεί ο νέος άσος του Ολυμπιακού έστειλε το ματς στην παράταση με φόλοου στην εκπνοή για το 83-83, αλλά από ωραίος έγινε μοιραίος στο έξτρα πεντάλεπτο. Παρότι μείωσε στον πόντο με τρίποντο, στα 29’’ και με το σκορ 95-94 έκανε λάθος και αμέσως αντιαθλητικό φάουλ στον Λορέντζο Μπράουν, που καταδίκασε οριστικά σε ήττα και αποκλεισμό την «Λιέτουβα».
Στην καλή πορεία της ελλιπούς Λιθουανίας ως τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Μπραζντέικις είχε σημαντική συμβολή. Έστω κι αν η ομοσπονδία έβαλε το… χεράκι της ώστε να μπουν στην άκρη οι διαφορές του με τον Κάζις Μακσβίτις. Ολοκλήρωσε το τουρνουά με 11 πόντους (και το εντυπωσιακό 52% στο τρίποντο με 13/25), 3,5 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ σε 23 λεπτά ανά αγώνα. Το καλύτερο παιχνίδι του ήταν κόντρα στην Ελλάδα, όπου είχε 18 πόντους αστοχώντας μόνο σε μια βολή, αλλά υστέρησε στον κρίσιμο προημιτελικό με τη Σερβία έχοντας μεν 11 πόντους αλλά μόνο 3/11 σουτ.
Συμπερασματικά, ο Ίγκνας Μπραζντέικις αποτελεί μια προσθήκη που μπορεί να μην είναι όσο λαμπερή θα ήταν για παράδειγμα αυτή του Κέντρικ Ναν, ωστόσο μπορεί να ταιριάξει πολύ καλύτερα, να προσαρμοστεί ταχύτερα και να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Ο Λιθουανός ασφαλώς και δεν είναι μια… καλαθομηχανή, που κατά κάποιους θα ήθελε ο Ολυμπιακός στη μετα-Βεζένκοφ εποχή, ωστόσο είναι ένας παίκτης που μπορεί να εξελιχθεί σε υπερπολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της ομάδας και να υπηρετήσει τη φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα. Είτε παίζοντας στο «2», είτε στο «3», είτε ακόμη σε κάποια χαμηλά σχήματα και στο «4». Μπορεί να μην παίρνει «άριστα» σε κανέναν τομέα του παιχνιδιού, αλλά κάνει τα περισσότερα πράγματα στο παρκέ σε καλό ή και πολύ καλό επίπεδο. Αν μπορέσει να τα προσφέρει με σχετική σταθερότητα και ταυτόχρονα επαρκή συνέπεια στην άμυνα, στοιχεία που του έλειψαν στην ρούκι του σεζόν στην Ευρωλίγκα με την Ζαλγκίρις, μπορεί να αποδειχτεί μια πολύ έξυπνη μεταγραφή.