• Είχα γράψει πέντε πράγματα πριν το χθεσινό παιχνίδι. Τα δεδομένα από το παρελθόν (π.χ. με τον Άρη να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στις αρχές σεζόν κόντρα στους μεγάλους), όσο και αν τα έψαχνα, έδειχναν πολύ δύσκολη βραδιά για τον Ολυμπιακό και δυστυχώς για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκαν.

• Τέλος πάντων, δύο συνονόματοι Ισπανοί ήταν πρωταγωνιστές στο νέο πατατράκ του Ολυμπιακού, αυτή τη φορά από τον Άρη. Οι δύο Γκαρθία.

• Ο μεν 34χρονος Ντάνι Γκαρθία, τον οποίο είχε χρόνια ως παίκτη και δη αρχηγό ο Μεντιλίμπαρ στην Εϊμπάρ, έπαιξε για πρώτη φορά σε αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού, μετά από δύο παρουσίες ως αλλαγή, συνολικά λιγότερο από 35 λεπτά, στα παιχνίδια με την Καλλιθέα (είχε μπει στο 70’) και στη Λαμία (είχε μπει στο 85΄). Ατυχώς αποδείχθηκε μία κακή επιλογή. Ένας αμυντικός χαφ που δεν έκοψε ουσιαστικά ποτέ. Και που πέρασε όλη κι όλη μία καλή μπαλιά μπροστά σε ένα ημίχρονο-για να τον αλλάξει αμέσως στην ανάπαυλα ο προπονητής. Φανερά ανέτοιμος ακόμη μετά από εκείνο τον τραυματισμό του στο ξεκίνημα της προετοιμασίας και την καθυστερημένη επιστροφή του. Πολύ πιο κάτω κι από τον μέτριο Στάμενιτς. Στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα ο έμπειρος Βάσκος, μάλλον είναι καλύτερα να παίζει κόφτης όχι μόνο ο Στάμενιτς, ακόμη κι ο (στόπερ) Ντόη.

• Ο δε 26χρονος Μανού Γκαρθία, τον οποίο είχε παίκτη για ένα τετράμηνο στην Αλαβές ο Μεντιλίμπαρ, πραγματικά τον κατέστρεψε τον Ολυμπιακό. Αυτός άνοιξε το σκορ, αυτός έδωσε την ασίστ για το 2-0, αυτός έδωσε την ασίστ και για το δοκάρι του Μορόν, αυτός έκανε τα πάντα από πλευράς δημιουργίας! Ένα δεκάρι υψηλού επιπέδου, που έδωσε πραγματικά ρεσιτάλ-βρίσκοντας βέβαια και τους χώρους να το κάνει. Θυμάμαι τους δυο τους να συζητάνε σε φιλικό ύφος, μαζί με τον Κοβάσεβιτς, πριν το Άρης-Ολυμπιακός 1-1 τον Απρίλιο (απ΄ όπου και η σχετική φωτογραφία, ακριβώς από κάτω), παρότι στη συνύπαρξη τους στην Αλαβές ο παίκτης είχε πάρει ελάχιστες ευκαιρίες: στα 12 παιχνίδια που ο Βάσκος ήταν τεχνικός της ομάδας, άφησε στα εννιά τον Μανού Γκαρθία στον πάγκο, στο ένα τον έβαλε στο 72’, σε ένα άλλο στο ημίχρονο και σε ένα και μοναδικό σε όλο το 90λεπτο.



• Ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος έπαιξε όμως και η διαιτησία, καθώς αποδείχθηκε λανθασμένη η επιλογή του Λούκα Παϊρέτο, που γι΄ αυτό άλλωστε δεν ορίζεται παρά μόνο σε παιχνίδια της πλάκας στο ιταλικό πρωτάθλημα, ακόμη και στην Ευρώπη, τουλάχιστον σε έναν ορίζοντα 12 μηνών που έψαξα.

• Ο άνθρωπος ξεκάθαρα φοβήθηκε την έδρα-η, απλά ήρθε με κακή προδιάθεση εναντίον του Ολυμπιακού. Το καταλάβαμε και μόνο από το κτύπημα του Βέλεθ στο 27’ στο πρόσωπο του Τσικίνιο, που ήταν φάουλ και κίτρινη, χωρίς να δώσει τίποτα. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον Βέλεθ να κάνει κρίσιμο φάουλ (παίρνοντας και κάρτα) οκτώ λεπτά αργότερα πάνω στον Βέλντε που ορμούσε για να μπει στην περιοχή του Κουέστα. Αν είχε πάρει νωρίτερα κίτρινη, είτε θα έπαιρνε κόκκινη στη δεύτερη φάση, είτε πολύ απλά θα άφηνε τον Βέλντε να μπει στην περιοχή και να είχε ευκαιρία…

• Το πόσο κακός ήταν ο Παϊρέτο για το παιχνίδι γενικά και για τον Ολυμπιακό ειδικά, φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα από τη διαφορετική στάση του στον ίδιο τρόπο παιχνιδιού: στο 41’ έβγαλε κίτρινη εις βάρος του Ντόη και έδωσε και φάουλ, στη συνέχεια του οποίου ήρθε το 1-0 του Άρη. Έκτοτε, σε όλα τα ίδια μαρκαρίσματα παικτών του Άρη πάνω στους παίκτες του Ολυμπιακού (βλέπε Ζέλσον, Γουϊλιαν), δεν σφύριξε ποτέ φάουλ!



• Τι να συζητάμε τώρα. Μιλάμε για έναν διαιτητή που για ψύλλου πήδημα έβγαλε κάρτες στον Κάρμο και στον Ολιβέϊρα (αυτός ούτε καν φάουλ έκανε) και που στο 90’ δεν σφύριξε εξόφθαλμο φάουλ υπέρ του Γουίλιαν ακριβώς έξω από την περιοχή. Με το παιχνίδι να είναι «αίμα και άμμος» από πλευράς παικτών του Άρη και τελικά τα φάουλ να είναι 12 εις βάρος του Άρη και 17 εις βάρος του Ολυμπιακού!!! Και φυσικά ούτε το σωστό χρόνο στις καθυστερήσεις δεν κράτησε, όπως του παραπονέθηκε στο τέλος ο Μεντιλίμπαρ και φαίνεται στην σχετική φωτογραφία.

• Ακόμη και οι επόπτες του ήταν ίδιοι και χειρότεροι! Σε όλες τις περιπτώσεις οριακών οφσάιντ, οι υποδείξεις τους ήταν εις βάρος του Ολυμπιακού, ανεξάρτητα τι έδωσε η, τι θα έδινε το VAR, αν έφταναν εκεί οι φάσεις. Βλέπε όχι μόνο το 2-0 του Άρη, αλλά και η ευκαιρία του Μορόν στο 84’ για το 3-0, εκεί που τον νίκησε ο Τζολάκης.

• Από όποια πλευρά κι αν το πάρεις, αποδείχθηκε επιζήμια για τον Ολυμπιακό η αλλαγή διαιτητή. Αποκλείεται να ήταν χειρότερος ο Μαρέσκα! Τέτοιο πετσόκομμα σαν το χθεσινό να του έκανε του Ολυμπιακού δεν το πιστεύω.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube