Η προσφορά του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς είναι πολύ πιο… σύνθετη από αυτή των επιδόσεών του που οδήγησαν στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 50 χρόνια.

Χωρίς ίχνος υπερβολής, ο Greek Freak θα μπορούσε κάλλιστα να ανακηρυχθεί αναμορφωτής και ευεργέτης όχι μόνο της ομάδας, αλλά και ολόκληρου του Μιλγουόκι.

Από τα πρόθυρα της μετακόμισης στον υπερπενταπλασιασμό της αξίας της

Στα πρώτα χρόνια του Έλληνα άσου στο Γουισκόνσιν, η κουβέντα για πιθανή αποχώρηση των Μπακς από την πόλη είχε φουντώσει. Ήταν ένα παρηκμασμένο αγωνιστικά και εμπορικά franchise σε μια πόλη που απέχει πολύ από τις μεγάλες αγορές των ΗΠΑ. Η ομάδα είχε 15 χρόνια να βρεθεί πέρα από τον πρώτο γύρο των playoffs και οι διαθέσιμοι σταρ τής γύριζαν επιδεικτικά την πλάτη προτιμώντας πιο ελκυστικές μεγαλουπόλεις. Τα σενάρια για μετακόμιση στο Σιάτλ είχαν φουντώσει ακόμη κι όταν το 2014 οι Μπακς πουλήθηκαν στους Μαρκ Λάσρι και Γουές Ίντενς για μόλις (για τα δεδομένα του ΝΒΑ) 550 εκατ. δολάρια.



Όλα αυτά όμως άλλαξαν χάρη στον δικό μας άνθρωπο. Η επιλογή του άσημου ψιλόλιγνου και άγουρου παιδιού από τα Σεπόλια στο νούμερο «15» του ντραφτ του 2013 προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, αλλά ήταν η αρχή. Όχι μόνο μιας σπουδαίας καριέρας, αλλά και της μεταμόρφωσης μιας κακής ομάδας σε ανταγωνίστριας και μιας αντιτουριστικής πόλης στην πιο… αγαπησιάρικη περιοχή του ΝΒΑ.

Οι Μπακς χρειάστηκε να φτάσουν το 2019 για να λογίζονται ως διεκδικητές τίτλου και το 2021 για να τον κατακτήσουν, αλλά στη διαδρομή εκτοξεύτηκαν πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι και σε οικονομικό. Το Forbes αποτιμούσε την αξία του franchise στα 312 εκατομμύρια δολάρια το 2013 και έκτοτε έχει υπερπενταπλασιαστεί, με την τελευταία εκτίμηση, τον Φεβρουάριο, να κάνει λόγο για 1,6 δισεκατομμύρια. Ποσό που, σύμφωνα με τους ειδικούς θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 δισεκατομμύρια μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Γιάννης και οι Μπακς πουλάνε «τρελά»

Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι Μπακς απείχαν… έτη φωτός από τις ψηλές θέσεις των πιο εμπορικών εμφανίσεων στο ΝΒΑ, αφού οι καλύτεροι παίκτες τους δεν ήταν καν μέσα στο Top 30 ή και Top 50 των αγαπημένων των fans. Η θεαματική εξέλιξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο όμως ήρθε να το αλλάξει αυτό και συμπαρέσυρε και τους Μπακς. Τον Απρίλιο του 2017 ο Greek Freak σκαρφάλωσε από τη 14η στην 9η θέση σε πωλήσεις εμφανίσεων στο ΝΒΑ και «χτύπησε» limit up στο φετινό διάστημα 11 Μαρτίου με 13 Ιουλίου φτάνοντας στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τον Λεμπρόν Τζέιμς (ενώ στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν πέμπτος, πίσω και από Ντόντσιτς, Ντουράντ και Κάρι). Οι δε Μπακς, που πρόσφατα ήταν στον πάτο της λίστας και στα μέσα της σεζόν δέκατοι, έφτασαν να είναι τέταρτοι, πίσω από Λέικερς, Νετς και Σανς.



Η πρωτιά είναι θέμα χρόνου για τον Γιάννη και την ομάδα του, πλέον ως πρωταθλητές. Τις πρώτες ώρες μετά την κατάκτηση του τίτλου στο ΝΒΑ, οι πωλήσεις σε φανέλες σημείωσαν αύξηση 2.530% (!) και οι εκτιμήσεις του εμπορικού τμήματος των Μπακς ανέμεναν πωλήσεις 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς εμφανίσεις, καπέλα, t-shirts και άλλα προϊόντα της ομάδας και κυρίως του σούπερ σταρ της πουλιούνται σαν τρελά, εντός κι εκτός ΗΠΑ, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ειδικά εντός Γουισκόνσιν, της πολιτείας που εδρεύουν οι Μπακς, υπολογίζεται πως οι πωλήσεις εμφανίσεων θα αποφέρουν πάνω από 73 εκατ. δολάρια. Φυσικά, όλα τα έσοδα δεν πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία των Μπακς, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τους καταλήγει εκεί.

Ό,τι αγγίζει, γίνεται χρυσός. Ακόμη και τα… κοτόπουλα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένας σύγχρονος Μίδας μετατρέποντας σε χρυσό ό,τι αγγίζει. Ακόμη κι αν πρόκειται για… κοτόπουλο. Η επίσκεψή του σε εστιατόριο του Μιλγουόκι που φημίζεται για τις φτερούγες του και το Instagram live που έκανε εκτόξευσε τις μετοχές του καταστήματος. Μέσω του Greek Freak κέρδισε 36,3 εκατομμύρια προβολές σε διάφορες πλατφόρμες social media (άρα σε δωρεάν διαφήμιση) και η αξία του brand κέρδισε μέσα σε λίγα λεπτά επιπλέον 294,8 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, ο Έλληνας συνιδιοκτήτης, Γιώργος Δημητρόπουλος, πρόσφερε στον Γιάννη δωρεάν φαγητό στο κατάστημα, εφ’ όρου ζωής.

Αντιεμπορικοί τελικοί; Όχι δα!

Στα χαρτιά οι τελικοί μεταξύ Μπακς και Σανς ήταν αντιεμπορικοί, αφού δεν διεκδικούσαν τον τίτλο παραδοσιακά ή δημοφιλή franchises, όπως οι Λέικερς, οι Σέλτικς, οι Γουόριορς, ακόμη και οι Νικς, ενώ απουσίαζε η πληθώρα πολύ μεγάλων σταρ όπως Λεμπρόν, Ντέιβις, Κάρι, Ντουράντ και άλλων. Στην πράξη, ωστόσο, αποδείχτηκε το αντίθετο. Οι τελικοί σημείωσαν αύξηση 32% σε τηλεθέαση στις ΗΠΑ σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη σειρά μεταξύ Λέικερς και Χιτ, ενώ ο έκτος τελικός ήταν στο +50% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό αγώνα στη «φούσκα».



Ο έκτος τελικός ήταν το τηλεοπτικό γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση εκτός αμερικανικού ποδοσφαίρου μετά την τελετή των Oscars του 2020. Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες πλατφόρμες μετάδοσης, όπως οι κάτοχοι του NBA League Pass που έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Οι τελικοί προβλήθηκαν σε 215 χώρες και μεταδόθηκαν σε 59 διαφορετικές γλώσσες, ενώ βίντεο όπως το κλέψιμο του Χόλιντεϊ με το alley oop του Γιάννη στο Game 5 ή η τάπα του Greek Freak στον Έιτον σημείωσαν στα social media της λίγκας πάνω από 40 και 24 εκατομμύρια προβολές αντίστοιχα, μόνο τις πρώτες ώρες.

Το super max συμβόλαιο σε ισχύ, αλλά… και λίγα είναι

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε υπογράψει το Δεκέμβριο επέκταση συμβολαίου με τους Μπακς κλείνοντας τα αυτιά του σε όσους τον καλούσαν να πάει σε μια πιο ισχυρή και εμπορική ομάδα. Και δικαιώθηκε πανηγυρικά. Από την ερχόμενη σεζόν μπαίνει σε ισχύ το νέο του super max συμβόλαιο, που θα του αποφέρει μεταξύ 228 και 250 εκατ. δολάρια μέχρι το 2026. Ο 26χρονος σούπερ σταρ από τα 27,5 εκατ. τη φετινή σεζόν θα ανέβει στα 39,34 εκατ. για το 2021/22 και ακολούθως οι απολαβές του θα αυξάνονται προοδευτικά: 42,48 εκατ. το 2022/23, 45,63 εκατ. το 2023/24, 48,78 εκατ. το 2024/25 και έχει οψιόν για 51,92 εκατ. δολάρια.

Τα ποσά φαντάζουν εξωφρενικά, αλλά μάλλον είναι και… λίγα, με βάση τις επιτυχίες και τα έσοδα που φέρνει στους Μπακς και όλη την πόλη του Μιλγουόκι ο Γιάννης. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι για το 2021/22 θα έχει (με τα τωρινά δεδομένα) μόλις το δέκατο μεγαλύτερο συμβόλαιο στη λίγκα, πίσω από Στεφ Κάρι (πρώτος με 45,78 εκατ.) και ακολούθως τους Τζέιμς Χάρντεν, Τζον Γουόλ, Κρις Πολ (έχει οψιόν), Ράσελ Γουέστμπρουκ, Ντέμιαν Λίλαρντ, Λεμπρόν Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ και Πολ Τζορτζ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Long Form