• Παρατηρούσα τον Σισέ χθες στο παιχνίδι με τη Λαμία. Κι από τις μικρές λεπτομέρειες είναι που φαίνεται πόσο έχει βελτιωθεί ο Σενεγαλέζος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού.

• Κατ΄αρχάς στις πάσες του-έβγαλε τουλάχιστον τρεις πολύ καλές μπαλιές, 40άρες και 20άρες. Μετά φαίνεται η πρόοδος που έχει στο παιχνίδι του από τις προωθήσεις του-σε μία περίπτωση βγήκε σαν μέσα αριστερά και πέρασε μία σέντρα που ήταν σέντρα εξτρέμ κι όχι στόπερ, για μία κεφαλιά του Ελ Αραμπί, που όμως αστόχησε και έτσι δεν εκτιμήθηκε όσο της άξιζε αυτή η πάσα του Σισέ.

• Τον βλέπεις αμυντικά, να κάνει τη μία επέμβαση μετά την άλλη, ψηλά και χαμηλά, βγάζοντας ηρεμία στο παιχνίδι του. Αλλά και να περνάει μπροστά στις στημένες φάσεις και να απειλεί με το κεφάλι, παρότι ο Γρηγορίου είχε τροποποιήσει την άμυνα του ειδικά γι΄ αυτόν, βάζοντας δύο στόπερ πάνω από 1μ90 (τον Γκόλεμιτς δίπλα στον Τζανετόπουλο).

• Ότι κάνει λάθη, κάνει ακόμη ο Σισέ. Π.χ. χθες έδιωξε δύο φορές την μπάλα, αλλά λανθασμένα, προς αντίπαλο. Και σε μία τρίτη απόκρουση, η κεφαλιά του επίσης πήγε εκεί που δεν έπρεπε να πάει. Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα είναι ξεκάθαρα πολύ καλή για τον Σισέ, που στα 26 χρόνια του (14.9.1995) δείχνει για πρώτη φορά στην καριέρα του πραγματικά έτοιμος για μεγάλα πράγματα, είτε αυτά είναι στον ίδιο τον Ολυμπιακό, στον οποίο είναι βασικός κι αναντικατάστατος από τις 19 του περασμένου Αυγούστου κι εκείνο το 3-0 με την Σλόβαν Μπρατισλάβας στο Καραϊσκάκη.

• Έκτοτε, ο Πέδρο Μαρτίνς τον έχει αφήσει μόνο μία φορά στον πάγκο (στο Αγρίνιο) κι εκείνη γιατί έπρεπε να παίξουν μαζί ο Παπασταθόπουλος με τον Μπα, καθώς αυτοί θα έπαιζαν στόπερ και στο Ολυμπιακός-Άιντραχτ, το μοναδικό παιχνίδι ουσιαστικά που έχει χάσει ο Σισέ, κι αυτό λόγω καρτών. Και μοιάζει δικαιολογημένη η επιλογή του Πορτογάλου τεχνικού να έχει τον Σισέ ασυζητητί βασικό στην καρδιά της άμυνας.

• Δεν ξέρω αν στον Ολυμπιακό ξαναέρθει προσφορά σαν εκείνη της Άουγκσμπουργκ (17 εκ. Ευρώ), πριν κάποια χρόνια κι αν ο Ολυμπιακός ζητήσει πάλι 24 εκ. Ευρώ! Αυτό που ξέρω είναι ότι συμφωνώ με τον Γιώργο Δώνη, που δήλωσε χθες για τον Σισέ, «ένας παίκτης που θα πουληθεί πάρα πολύ ακριβά είναι ο Σισέ. Με τα χαρακτηριστικά που έχει και με τη βελτίωση που δείχνει, είναι για μεγάλα πρωταθλήματα, ακόμη και για την Πρέμιερ Λιγκ».



Παρεμπιπτόντως, έχουν ενδιαφέρον και κάποιες άλλες επισημάνσεις του έμπειρου τεχνικού για τον Ολυμπιακό:

• «Έχει χάσει κάποια βασικά πράγματα στο παιχνίδι του, που εμείς όταν ήμασταν στον Παναθηναϊκό και τον αντιμετωπίζαμε τον βλέπαμε. Δηλαδή, το παιχνίδι από τα άκρα που βλέπαμε παλιότερα με τον Τσιμίκα από τα αριστερά η, με τον Ελαμπντελουί από την άλλη πλευρά. Επίσης δεν έχει δεκάρι. Ο Αγκιμπού είναι ένας παίκτης έκπληξη, αλλά όσο καλός κι αν είναι, δεν είναι ένας παίκτης που μπορεί να συνδέσει τα χαφ με την επίθεση, όπως ένας έμπειρος παίκτης σαν τον Φορτούνη η, τον Βαλμπουενά, για να δώσει την απαιτούμενη ηρεμία ώστε να βγουν αυτές οι συνεργασίες. Με συνέπεια όλων αυτών να πηγαίνει ο Ολυμπιακός σε ένα παιχνίδι στο οποία κυρίαρχα είναι κάποια συγκεκριμένα πράγματα τακτικά και η ατομική ποιότητα.

• Ο Ολυμπιακός αν κάνει σύγκριση με τον εαυτό του, με το επίπεδο του, δεν είναι καλός, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους υπόλοιπους μεγάλους. Την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Άρη. Γιατί όταν ο Ολυμπιακός σε σχέση με τον εαυτό του στο παρελθόν είναι χειρότερος, και είναι τόσο άνετα μπροστά, αυτό κάτι σημαίνει για τους άλλους.

• Τώρα, πέραν της ποιότητας που έχει ο Ολυμπιακός, μέσα στο παιχνίδι κερδίζει και κάτι άλλο σαν πρωταθλητής, το κομμάτι της ψυχολογίας. Είναι σα να νικάς την ψυχολογία του αντιπάλου, το πώς έρχεται ο άλλος να σε αντιμετωπίσει. Είναι το πώς τον βλέπει ο αντίπαλος του. Νιώθει ότι δεν τον έχει τον Ολυμπιακό κι ο Ολυμπιακός το καταλαβαίνει αυτό και διαχειρίζεται όπως θέλει τα ματς.

• Εκεί που βρίσκει δυσκολίες, είναι όταν οι αντίπαλοι είναι ισάξιου επιπέδου, στην Ευρώπη. Τώρα, για τον Ιανουάριο, αν του λείψουν βασικά γρανάζια λόγω Κόπα Άφρικα, θα υπάρχει κίνδυνος. Κι επειδή ο Γενάρης είναι δύσκολος μήνας για μεταγραφές, είναι σημαντικό σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι παίκτες που θα έρθουν, αν έρθουν, προς αναπλήρωση των όποιων κενών. Και σε πόσο διάστημα θα χρειαστούν να προσαρμοστούν. Άρα, το σημαντικό κομμάτι για τον Ολυμπιακό είναι αυτοί που διεκδικούν τώρα θέση στην ενδεκάδα, οι λεγόμενες δεύτερες λύσεις που έχουν όμως ήδη χρόνο συμμετοχής, να βρεθούν σε καλό επίπεδο απόδοσης έτσι ώστε ουσιαστικά αυτοί να λύσουν το πρόβλημα. Πολύ δύσκολα λύνεις ένα πρόβλημα τον Ιανουάριο με μεταγραφές. Πρέπει να είσαι πολύ τυχερός».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube