Η φάση των ομίλων του Champions League για τη σεζόν 2022/23 έχει ήδη μπει στις ζωές μας εδώ και δύο ημέρες, με εκείνες σε Europa και Conference να εκκινούν απόψε με μία ελληνική εκπροσώπηση – εκείνη του Ολυμπιακού.
Για δεύτερη σερί χρονιά, βλέπουμε ομάδες από χώρες που δεν είχαν εκπροσωπηθεί ποτέ σε ομίλους διοργάνωσης της UEFA, χάρη στην εισαγωγή του Conference, έναν χρόνο πριν. Πέρυσι, είδαμε τη Λίνκολν από το Γιβραλτάρ, την Αλασκέρτ από την Αρμενία και τη Φλόρα Ταλίν από την Εσθονία.
Φέτος, την ευκαιρία άδραξαν η Μπαλκάνι από το Κόσοβο και η Βαντούζ, που συμμετέχει ως ομάδα του Λιχτενστάιν αλλά από την στιγμή που το κρατίδιο της κεντρικής Ευρώπης δεν έχει εθνικό πρωτάθλημα, αποτελεί μέρος της ελβετικής ποδοσφαιρικής πυραμίδας.
Η σεζόν 2022/23 βρίσκει τη Βαντούζ στην Challenge League, ήτοι τη Β’ κατηγορία της Ελβετίας, κάτι που σημαίνει πως θα γίνει μόλις ο έκτος σύλλογος που φτάνει στους ομίλους δίχως να παίζει Α’ εθνική!
Μέχρι τώρα, το είχαν καταφέρει δύο γερμανικοί σύλλογοι, δύο ελβετικοί και ένας γερμανικός, όλοι στο Κύπελλο UEFA-Europa League από το 2004 και μετά, όταν και εισήχθησαν οι όμιλοι. Ιδού, λοιπόν, ποιοι το έκαναν πριν τη Βαντούζ...
Αλεμάνια Αάχεν (2004/05)
Η πρώτη χρονιά του Κυπέλλου UEFA με γκρουπ βρήκε την Αλεμάνια Αάχεν να μετέχει στον Α’ γύρο, που ήταν νοκ άουτ. Παρότι σύλλογος της 2.Bundesliga, είχε εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο χάρη στην πορεία της μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας λίγους μήνες νωρίτερα.
Η Αάχεν είχε αποκλείσει κατά σειρά Ροτ-Βάις Έρφουρτ, Μόναχο 1860, Άιντραχτ Μπραουνσβάιγκ, Μπάγερν Μονάχου και Γκλάντμπαχ, προτού λυγίσει στον τελικό από τη Βέρντερ Βρέμης με 3-2 – με τους «πράσινους» να κατακτούν εκείνη τη χρονιά και το πρωτάθλημα.
Έτσι, η Αλεμάνια βρέθηκε ξαφνικά στην Ευρώπη, όπου απέκλεισε εύκολα την ισλανδική Χαφναρφιόρντουρ με μία νίκη (5-1) και μια ισοπαλία (0-0), με αποτέλεσμα να προκριθεί στους ομίλους. Εκεί συνάντησε Ζενίτ, Λιλ, Σεβίλλη και... ΑΕΚ και μάζεψε επτά βαθμούς, περνώντας στους «32»!
Μάλιστα, η πρόκριση είχε εξασφαλιστεί την τελευταία αγωνιστική με διπλό, 2-0, στο ΟΑΚΑ εις βάρος της Ένωσης, που είχε ολοκληρώσει δίχως βαθμό την πορεία της.
Εντέλει, η γερμανική ομάδα έμεινε εκτός συνέχειας από την Άλκμααρ στα τελευταία λεπτά της ρεβάνς, με συνολικό σκορ 2-1 μετά το εντός έδρας 0-0 και την ήττα με ανατροπή στην Ολλανδία.
Λωζάνη (2010/11)
Τη σεζόν 2009/10, η Λωζάνη έκανε μία μέτρια χρονιά στη Β’ κατηγορία της Ελβετίας, τερματίζοντας 10η, όμως στο Κύπελλο διέπρεψε, αποκλείοντας Κολομπιέ, Νιόν, Λουγκάνο, Γιουνγκ Μπόις και Σεντ Γκάλεν, φτάνοντας μέχρι τον τελικό – όπου διασύρθηκε μεν από την ανώτερη Βασιλεία με 6-0, ωστόσο πήρε με αυτόν τον τρόπο ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League της επόμενης σεζόν.
Εκεί κατέγραψε τρεις προκρίσεις ενάντια σε Μπόρατς Μπάνια Λούκα (1-0, 1-1), Ράντερς (1-1, 3-2) και Λοκομοτίβ Μόσχας (1-1, 1-1, 4-3 πέν.) κι έτσι βρέθηκε στη φάση των ομίλων!
Η κληρωτίδα της UEFA επεφύλασσε έναν ζόρικο όμιλο στην ελβετική ομάδα, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά έναν μόλις βαθμό κόντρα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Σπάρτα Πράγας και Παλέρμο.
Μπέρμιγχαμ (2011/12)
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μια ομάδα Β’ κατηγορίας συμμετείχε στο Europa League. Η Μπέρμιγχαμ έκανε αρκετά... διπρόσωπη χρονιά το 2011, καθώς υποβιβάστηκε από την Premier League τερματίζοντας 18η αλλά παράλληλα έφτασε μέχρι τον τελικό του League Cup, κατακτώντας το τρόπαιο!
Ρότσντεϊλ, Μίλτον Κέινς Ντονς, Μπρέντφορντ, Άστον Βίλα και Γουέστ Χαμ υπέκυψαν στην ομάδα του Άλεξ ΜακΛις, που εν συνεχεία έκανε τη μεγάλη έκπληξη, νικώντας 2-1 την Άρσεναλ στο “Wembley”.
Έτσι, τη σεζόν 2011/12 ο αγγλικός σύλλογος βρέθηκε στην Championship αλλά και τα playoffs του Europa, όπου ξεπέρασε το εμπόδιο της Νασιονάλ Μαδέιρα (3-0, 0-0) και κληρώθηκε με Κλαμπ Μπριζ, Μπράγκα και Μάριμπορ.
Εκεί, οι «μπλε» είχαν εξαιρετική παρουσία και συγκέντρωσαν δέκα βαθμούς, όμως η συγκομιδή αυτή δεν έφτασε, καθώς τερμάτισαν στο -1 από Βέλγους και Πορτογάλους και έμειναν εκτός συνέχειας.
Γουίγκαν (2013/14)
Στα βήματα της Μπέρμιγχαμ και η Γουίγκαν, που το 2013 υποβιβάστηκε από την Premier League στην Championship, αλλά έφτασε και στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έκανε τη μεγάλη έκπληξη, επικρατώντας 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι – και ενώ είχε αποκλείσει, νωρίτερα, τις Μπόρνμουθ, Μάκλσφιλντ, Χάντερσφιλντ, Έβερτον και Μίλγουολ.
Ο τίτλος του FA Cup έδωσε εισιτήριο για τα γκρουπ του Europa League. Με πέντε βαθμούς κόντρα σε Ρούμπιν Καζάν, Μάριμπορ και Ζούλτε Βάρεγκεμ, οι “latics” έμειναν, φυσιολογικά, εκτός συνέχειας, ωστόσο ακόμη κι έτσι θα θυμούνται για πάντα την πρώτη τους –και μοναδική, μέχρι σήμερα- ευρωπαϊκή παρουσία.
Ζυρίχη (2016/17)
Ίσως το πιο βαρύ από τα ονόματα της λίστας – και μάλιστα εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ελβετίας. Κι όμως, όταν η Ζυρίχη συμμετείχε στο Europa League της σεζόν 2016/17, αποτελούσε ομάδα Β’ κατηγορίας!
Βλέπετε, οι πρωτευουσιάνοι είχαν τερματίσει λίγους μήνες πριν στην τελευταία θέση της εγχώριας Super League, παίρνοντας την άγουσα για την Challenge League για πρώτη φορά μετά το 1988. Ωστόσο, η μεγάλη αυτή αποτυχία συνδυάστηκε με την κατάκτηση του ένατου Κυπέλλου στην ιστορία της ομάδας, με αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί εισιτήριο για τους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA.
Για να έρθει ο τίτλος, είχαν ξεπεραστεί τα εμπόδια των Ταβάν, Βέλεν, Γιουνγκ Μπόις, Τουν και Σιόν, προτού έρθει ι μεγάλη νίκη εις βάρος της Λουγκάνο στον τελικό.
Έτσι, η Ζυρίχη βρέθηκε σε όμιλο με Οσμανλισπόρ, Βιγιαρεάλ και Στεάουα Βουκουρεστίου και έμεινε εκτός συνέχειας ως 3η, μαζεύοντας συνολικά έξι βαθμούς – και παραμένοντας αήττητη εντός έδρας, με 1-2-0. ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube