Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος στην Ευρωλίγκα δεν χρειάζεται κάποιος να περιμένει τα playoffs ή το final four για να βγάλει τα πρώτα, σημαντικά και πολλές φορές σωστά συμπεράσματα. Φτάνοντας σιγά σιγά προς το φινάλε του πρώτου γύρου, το sport-fm.gr, παρουσιάζει πέντε περιπτώσεις παικτών που ξεχωρίζουν και ισάριθμες που απογοητεύουν.

Οι επιλογές, οι οποίες φυσικά δεν είναι και... συμβόλαιο, έγιναν με βάση το «ξεπέταγμα», τη σταθερότητα και τη μπασκετική ενέργεια, ενώ στην περίπτωση της αρνητικής πεντάδας μπήκαν παίκτες που περιμέναμε πολλά από αυτούς και ακόμα τίποτα.

Η πεντάδα αυτών που διαπρέπουν

Έλι Οκόμπο

Χωρίς δεύτερη σκέψη μιλάμε για την πιθανότητα μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής Ευρωλίγκας μέχρι στιγμής. Ένας παίκτης που μετά το μικρό πέρασμά του από το NBA, γύρισε στην πατρίδα του με σκοπό να ηγηθεί σε μια ομάδα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Η αθλητική Βιλερμπάν τον έχει βοηθήσει να σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση των σκόρερς με πάνω από 17,7 πόντους, ενώ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως αν συνεχίσει έτσι, δύσκολα θα τον βρει η επόμενη σεζόν στις επιλογές του Πάρκερ.




Ντάριλ Μέικον

Έκανε γνωστό το όνομά του στην πατρίδα μας από την ΑΕΚ με… ακραίες εμφανίσεις και φυσικά ο Παναθηναϊκός δεν έχασε την ευκαιρία να τον «τσιμπήσει» και να εξασφαλίσει ακατέβατους 15 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Σε μια σεζόν που το «τριφύλλι» δείχνει να θέλει αλλά να μην μπορεί, ο Αμερικανός μοιάζει όαση για τον Πρίφτη και σίγουρο είναι πως όσες αλλαγές και να γίνουν στο ΟΑΚΑ, ο 26χρονος pointguard δεν το κουνάει με τίποτα από εκεί.




Νταρούν Χίλιαρντ

Κλασική περίπτωση Αμερικανού παικταρά που στην Ευρώπη κάνει… παπάδες. Επιθετικό υπερόπλο που στη Μπάγερν Μονάχου φέτος έχει βρει την υγεία, ξεφεύγοντας από τις σκιές των αστεριών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ενδεικτικό της μαγικής κατάστασης της οποίας κατάφερε να φτάσει είναι οι 15,8 πόντοι ανά μέσο όρο σε 12 παιχνίδια. Μελανό σημείο ο τραυματισμός του πριν λίγες μέρες στο γόνατο, κάτι που θα του επιτρέψει να επιστρέψει στις αρχές του 2022 και σε άγνωστη σωματική κατάσταση.




Σάσα Βεζένκοφ

Τόσο από πέρσι όσο και από τη φετινή προετοιμασία, είδαμε ότι φέτος θα μας απασχολήσει όσο κανείς άλλος στον Ολυμπιακό. Από τους πιο σταθερούς και τίμιους παίκτες στην Ευρωλίγκα, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να του δείχνει τεράστια εμπιστοσύνη και όχι άδικα. Οι 12,2 πόντοι αλλά και τα 5,4 ριμπάουντ, σε συνδυασμό με τη σκυλίσια άμυνα αλλά και την τρελή ενέργεια που βγάζει στο παρκέ, μας «αναγκάζουν» να τον εκθειάσουμε.




Γουίλ Κλάιμπερν

Έχει σημασία που έχει φτάσει στα 31; Καμία. Ο πληθωρικός Αμερικανός που φαίνεται να έχει βρει το λιμάνι του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, είναι αυτός που ουσιαστικά ηγείται για τους Ρώσους, με τεράστιες ευθύνες κατά το διάστημα των απουσιών Σενγκέλια-Μιλουτίνοφ. Οι 16 πόντοι μέσο όρο αλλά και το 17,2 στο σύστημα αξιολόγησης δεν λένε ψέμα. Ο τύπος ό,τι και να γίνει, όπως και να πάει το ματς, είναι τόσο σταθερά καλός που τη δουλειά του θα την κάνει, ενώ στην καλή του βραδιά θα το πάρει μόνος του, όπως με τον Ολυμπιακό.


Η πεντάδα αυτών που... δεν διαπρέπουν


Ακίλε Πολονάρα



Μπορεί η περσινή απίθανη σεζόν στην Μπασκόνια να του έδωσε το εισιτήριο για το μεγάλο βήμα στη Φενέρμπαχτσε, ωστόσο σε καμία μα καμία των περιπτώσεων δεν έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες για τις οποίες αποκτήθηκε. Από τη μια, η γενικότερη εικόνα και βαθμολογική θέση των Τούρκων του δίνει ένα ελαφρυντικό, ωστόσο οι 6,6 πόντοι μέσο όρο αλλά και τα μόλις τέσσερα ριμπάουντ, δεν μπορούν να του «συγχωρεθούν» και εύκολα κερδίζει μια θέση στις… απογοητεύσεις.


Γουέιντ Μπόλντγουιν



Κλασική περίπτωση… Πολονάρα. Άφησε το Μόναχο για την μάλλον (;) ελκυστικότερη Μπασκόνια και προφανώς έχει αφήσει τους πάντες ανικανοποίητους. Πιο πολύ θυμίζει τον παίκτη που δεν μας τρέλανε στον Ολυμπιακό, παρά τον περσινό της Μπάγερν. Για να μην τα ισοπεδώσουμε και όλα, έκανε ματσάρες κόντρα σε Ούνιξ (23π.) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (18π.), ενώ έχει διψήφιο μέσο όρο πόντων, όμως τον είχαμε για μεγάλα πράγματα, ψάχναμε το κάτι παραπάνω, αλλά δεν μπορεί φέτος.


Κρις Σίνγκλετον



Μετά από 214 συνεχόμενες συμμετοχές στην Ευρωλίγκα, το βιονικό ρεκόρ του σταμάτησε απέναντι στη Μπαρτσελόνα λόγω τραυματισμού και δύσκολα θα σπάσει. Ο Αμερικανός πρώην «πράσινος» στα 32 του δείχνει να μην είναι και στα καλύτερά του. Σε γενικές γραμμές μοιάζει βαρύς, παρουσιάζοντας έλλειψη πλαστικότητας και ενέργειας, ενώ δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τον ψηλό που γνωρίσαμε να ξεσηκώνει το ΟΑΚΑ. Οι 3,9 πόντοι κατά μέσο όρο αλλά και το 3,5 στο ranking, τα λένε όλα.


Τόμας Ερτέλ



Πολύ κακό για το τίποτα. Αυτή είναι η φράση που ταιριάζει ακριβώς στην περίπτωση του Γάλλου, που έφυγε επεισοδιακά από τη Μπαρτσελόνα, για να πάει ως βασικός playmaker στη Ρεάλ. Ο ντόρος που έγινε, όχι μόνο δεν έχει δικαιώσει τους Μαδριλένους, αλλά σίγουρα προβληματίζει κιόλας. Ακόμα και ο Λαπροβίτολα που είχε δεύτερο ρόλο τον έχει «φάει», περιορίζοντάς τον. Περίπου εννιά πόντοι και πέντε ασίστ σε κάθε ματς, νούμερα αρκετά τίμια, όχι όμως για τον «εγκέφαλο» ομάδας που πάει να σηκώσει την Ευρωλίγκα, ειδικά με τέτοιο βιογραφικό.


Μάρκο Γκούντουριτς



Την σεζόν που μας πέρασε επέστρεψε στη Φενέρμπαχτσε από το NBA και ουσιαστικά ήταν αυτός που μπόρεσε να την βάλει στα playoffs της Ευρωλίγκας με τις ηγετικές του εμφανίσεις. Ο Σέρβος παρόλα αυτά φέτος δεν… τραβάει όπως θα περίμεναν πολλοί, αποτέλεσμα της γενική κακή εικόνας των Τούρκων. Τα ποσοστά του είναι σημαντικά πεσμένα σε όλες τις κατηγορίες, ενώ και η «μορφή» του δυσκολεύεται να «τρομοκρατήσει» όπως τα προηγούμενα χρόνια. 8,8 πόντοι και μόλις 7,2 αξιολόγηση, είναι σαν να βλέπουμε φάντασμα, εκτός ελαχίστων εξάψεων.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube