Στην αρχαία Ελλάδα κάποιες φορές οι περίοδοι έπαιρναν το όνομα του ηγέτη τους για να τονίσουν την επιρροή του, αλλά και την κυριαρχία του σε εκείνο το χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα ο 5ος αιώνας π.Χ. ονομάστηκε «η εποχή του Περικλή» για χάρη του σπουδαίου στρατηγού, πολιτικού και ρήτορα που άλλαξε ριζικά την ιστορία της Αθήνας.

Το διάστημα 1.100-750 π.Χ. χαρακτηρίζεται ως ομηρική εποχή, από τα έπη που έγραψε ο Όμηρος και ουσιαστικά αποτελούν την κύρια πηγή πληροφοριών για εκείνη την περίοδο.

Αντίστοιχα η περίοδος 2011-2016 στο ελληνικό γυναικείο βόλεϊ θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί «εποχή Ολυμπιακού»! Η ομάδα του Πειραιά μέσα σε έξι χρόνια έχει κατακτήσει έξι συνεχόμενα Κύπελλα και τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 2013 και έπειτα, χτίζοντας την δική της δυναστεία.

Τα έξι σερί κύπελλα αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία του αθλήματος, ενώ δίνουν στον Σύλλογο τον τίτλο του πολυνίκη, αφού ξεπέρασε πλέον και τον Παναθηναϊκό που έχει 5 κατακτήσεις.

Η χθεσινή επιβλητική εμφάνιση και νίκη με 3-0 σετ επί της ΑΕΚ στον τελικό του 11ου F4 του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών «Astra Airlines» και η επικράτηση -με ανατροπή- 3-2 επί του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό, απλά επιβεβαίωσε την κυριαρχία των «ερυθρολεύκων».


Στο όμορφο νησί της Χίου ο Ολυμπιακός υπερασπίστηκε τον τίτλο του, και έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δικαίως είχε χαρακτηριστεί φαβορί στην έναρξη της σεζόν.

Αυτό που όμως κάνει τον Ολυμπιακό ακόμα πιο επιτυχημένο δεν είναι μόνο η αγωνιστική του υπεροχή και το ποιοτικό ρόστερ του, αλλά κυρίως η παραδοχή των αντιπάλων του για την ανωτερότητα του. Δεν είναι τυχαίες εξάλλου οι δηλώσεις τόσο του προπονητή του Παναθηναϊκού Γιώργου Ρούση, όσο και του τεχνικού της ΑΕΚ Μανώλη Ρουμελιώτη.

Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα είναι χαρακτηριστικό ότι στο βόλεϊ και δει στο γυναικείο υπάρχει αθλητικός πολιτισμός, χωρίς γκρίνιες για διαιτησίες, χωρίς εμπρηστικές δηλώσεις και χωρίς παρασκήνιο.

Για αυτό τον αθλητικό πολιτισμό μας είχαν… προειδοποιήσει οι τέσσερις ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ηλιούπολη) με μία ιδιαίτερα διδακτική κοινή φωτογραφία έξω από το αεροδρόμιο της Χίου μετά την αρμονική συνύπαρξη τους στο αεροπλάνο.

Το ίδιο συνέβη και στην επιστροφή, αφού οι τέσσερις αποστολές ταξίδευσαν με την ίδια πτήση και το κλίμα ήταν πολύ καλό, παρά την λογική ένταση από τους αγώνες και τα ανάμεικτα συναισθήματα που υπήρχαν.

Τέλος αυτό το άκρως πετυχημένο φάιναλ φορ από πλευράς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης είχε και συγκίνηση. Η Αλίκη Κωνσταντινίδου της ΑΕΚ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της όταν αντίκρισε τα μικρά προσφυγόπουλα από το κέντρο υποδοχής της Χίου να κρατούν ένα πανό που έγραψε: «Το Βόλεϊ δεν έχει σύνορα».

Συγκίνηση υπήρχε στα πρόσωπα και των υπόλοιπων παικτριών της ΑΕΚ, της Ιωάννας Κατσαντώνη, της Φαίης Κουνάδη και της Μαρίας Λαμπρινίδου. Εξάλλου η ΑΕΚ είναι ομάδα της προσφυγιάς και η στιγμή είχε έντονη σημειολογία για την «Ένωση».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube