Μετράμε πλέον... ώρες για το πρώτο τζάμπολ της σεζόν στην Ευρωλίγκα και το sport-fm.gr προσφέρει στο πιάτο σας τις ομάδες με όλες τις αλλαγές τους. Η αρχή έγινε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος με τον Ολυμπιακό, καθώς και τις Βιλερμπάν, Μονακό, Μπασκόνια, Άλμπα Βερολίνου και Ούνιξ Καζάν. Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος καταπιανόμαστε με τον Παναθηναϊκό, καθώς επίσης και με Μπάγερν Μονάχου, Ερυθρό Αστέρα, Ζαλγκίρις Κάουνας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

Παναθηναϊκός: Με Πρίφτη και αρκετούς «γρίφους» για ένα νέο ξεκίνημα

Η σεζόν 2020-21 ήταν η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού, όσον αφορά την Ευρωλίγκα, αφού τερμάτισε στη διόλου τιμητική 16η θέση και πολύ μακριά από την οκτάδα. Στις εγχώριες διοργανώσεις έκανε το νταμπλ, ωστόσο ο Όντεντ Κάτας (που είχε διαδεχθεί τον Γιώργο Βόβορα) απομακρύνθηκε από το πόστο του προπονητή. Νέος τεχνικός ο Δημήτρης Πρίφτης, που αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του και καλείται να οδηγήσει τους «πράσινους» σε μια καλύτερη πορεία από την περσινή. Φυσικά υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την ομάδα του, αφού οι περισσότεροι νεοαποκτηθέντες δεν έχουν παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο, ενώ αποχώρησαν παίκτες όπως ο Μήτογλου και ο Χεζόνια.



Ήρθαν: Κέντρικ Πέρι (1,85μ., G, Τσεντεβίτα/Ολίμπια), Ντάριλ Μέικον (1,90μ., G, ΑΕΚ), Οκάρο Γουάιτ (2,03μ., PF, Ούνιξ Καζάν), Τζεχάιβ Φλόιντ (2,03μ., C, Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα), Τζέρεμι Έβανς (2,06μ., PF/C, Αρμάνι Μιλάνο), Βασίλης Καββαδάς (2,06μ., C, Ηρακλής).

Έφυγαν: Σέλβιν Μακ (1,91μ., G, ελεύθερος), Μπεν Μπέντιλ (2,06μ., PF, Μπαχτσεσεχίρ), Άαρον Γουάιτ (2,06μ., SF/PF, Ερυθρός Αστέρας), Ντίνος Μήτογλου (2,10μ., PF/C, Αρμάνι Μιλάνο), Νίκος Δίπλαρος (1,90μ., G, Απόλλων Πάτρας), Γιώργος Καλαϊτζάκης (2,03μ., G, Μιλγουόκι Μπακς), Μάριο Χεζόνια (2,03μ., SF, Ούνιξ Καζάν), Τι Τζέι Μπρέι (1,96μ., G, Αποσύρθηκε), Ζακ Όγκαστ (2,08μ., C, Τσεντεβίτα/Ολίμπια)

Βαρόμετρο: Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Σέρβος γκαρντ πέρασε μια δύσκολη περιπέτεια με τον κορωνοϊό κι έμεινε εκτός δράσης για περίπου 5 μήνες. Θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να βρει τα πατήματά του και να θυμηθεί τον καλό εαυτό του, ωστόσο ο Πρίφτης και όλος ο «οργανισμός» τον στηρίζει απόλυτα. Άλλωστε, δεν υπάρχουν και πολλοί παίκτες στην Ευρώπη με την εκτελεστική του δεινότητα.

Μεγαλύτερο όπλο: Αρχικά, ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Γιώργος Παπαγιάννης. Οι δύο διεθνείς βελτιώνονται συνεχώς κάθε χρόνο και βάζουν διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι τους, με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού να έχει αποκτήσει πλέον ηγετική στόφα. Στα συν η παρουσία του Δημήτρη Πρίφτη στον πάγκο, αφού ο Έλληνας τεχνικός είναι ικανότατος και μπορεί να χτίσει μια μαχητική ομάδα. Αρκεί να στηριχθεί από όλους. Επίσης, στα θετικά για τους «πράσινους» είναι η επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες, κάτι που θα δώσει έξτρα ώθηση.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Από την περασμένη σεζόν υπήρχε μια τεράστια «τρύπα» στη θέση του πόιντ γκαντ. Μπορεί να αποκτήθηκε ο Πέρι και να υπολογίζεται ο Μέικον ως «άσος», όμως είναι δεδομένο πως η ομάδα δεν ενισχύθηκε όσο θα μπορούσε εκεί. Ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούν οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού είναι η απειρία των περισσότερων νεοφερμένων από την Ευρωλίγκα.

Το καλύτερο σενάριο: Λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ομάδα από το καλοκαίρι του 2020 κι έχοντας ρίξει τον πήχη των προσδοκιών, θα αποτελεί επιτυχία για τους «πράσινους» αν καταφέρουν να εισχωρήσουν στην οκτάδα.

Το χειρότερο σενάριο: Πόσο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα από πέρσι; Το εφιαλτικό σενάριο που δεν θέλουν να σκέφτονται οι φίλοι του «τριφυλλιού» είναι να μείνει πολύ μακριά από την οκτάδα η ομάδα τους και να ηττάται με μεγάλες διαφορές και χωρίς να παλεύει.

Μπάγερν Μονάχου: Μπορεί να επαναλάβει την περσινή σεζόν;

Με τον Αντρέα Τρινκιέρι να την καθοδηγεί μαεστρικά από τον πάγκο και τον Γουέιντ Μπόλντγουιν να κάνει… όργια εντός παρκέ, τερμάτισε στην 5η θέση της κανονικής περιόδου κι έφτασε ένα σουτ μακριά από την παρθενική παρουσία της σε Final Four. Μετά από μια άκρως επιτυχημένη σεζόν, το ζήτημα για τους Βαυαρούς είναι να επαναλάβουν κάτι αντίστοιχο. Μόνο που τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, καθώς πλέον οι αντίπαλοι θα είναι υποψιασμένοι, ενώ προέβησαν σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ τους.



Ήρθαν: Όγκνιεν Γιαραμάζ (1,93μ., PG, Παρτιζάν), Μάρβιν Ογκουνσίπε (2,04μ., PF, Αμβούργο), Αντρέας Ομπστ (1,91μ., G, Ουλμ), Γκάβιν Σίλινγκ (2,05μ., PF, Μπράουνσβαϊγκ), Νταρούν Χίλιαρντ (1,96μ., SG/SF, ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Οθέλο Χάντερ (2,03μ., C, Μακάμπι Τελ Αβίβ), Τζόσουα Ομπίσι (1,98μ., PG, Βίρτσμπουργκ), Κόρεϊ Γουόλντεν (1,88μ., PG, Ερυθρός Αστέρας), ΝτεΣόν Τόμας (2,01μ., PF, Αλβάρκ Τόκιο), Όγκουστιν Ρούμπιτ (2,03μ., PF, Ζαλγκίρις).

Έφυγαν: Τζέιλεν Ρέινολντς (2,08μ., C, Μακάμπι Τελ Αβίβ), Τζουάν Τζόνσον (2,08μ., PF, Τουρκ Τέλεκομ), Τζέιμς Γκιστ (2,06μ., PF/C, Βιλερμπάν), Ντιέγκο Φλακαντόρι (1,93μ., G, Τρέντο), Ρόμπιν Αμέιζ (1,97μ., F, Μπράουνσβαϊγκ), Ντι Τζέι Σίλεϊ (1,93μ., G, Μπουντούτσνοστ), Άλεξ Κινγκ (2,01μ., F, Βίρτσμπουργκ), Γουέιντ Μπόλντγουιν (1,93μ., G, Μπασκόνια).

Βαρόμετρο: Βλάντιμιρ Λούτσιτς. Ο Σέρβος φόργουορντ κάνει όλες τις δουλειές στο παρκέ και από τη δική του παρουσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αμυντική προσήλωση των Βαυαρών.

Μεγαλύτερο όπλο: Η παρουσία του Αντρέα Τρινκιέρι στον πάγκο, αφού ο Ιταλός παράγει εξαιρετικό έργο και Στα συν επίσης ότι δεν έχει την πίεση του αποτελέσματος, όπως κάποιες άλλες ομάδες.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Το γεγονός πως απώλεσε κάποια από τα σημαντικότερα γρανάζια της μηχανής της (ειδικά οι Μπόλντγουιν και Ρέινολντς), που την καθοδήγησαν στην εξαιρετική πορεία της περασμένης σεζόν.

Το καλύτερο σενάριο: Να επαναλάβει τα… περσινά. Αν καταφέρει για 2η διαδοχική περίοδο να τερματίσει στην πρώτη οκτάδα, τότε θα μιλάμε για την υπέρβαση της υπέρβασης.

Το χειρότερο σενάριο: Να μετατραπεί σε σάκο του μποξ και να μείνει πολύ μακριά από τις θέσεις που οδηγούν στα προημιτελικά.

Ερυθρός Αστέρας: Χαμηλά ο πήχης

Ο Ερυθρός Αστέρας ξεκινάει τη σεζόν με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται πολύ χαμηλά. Οι Σέρβοι απώλεσαν το σημαντικότερο όπλο τους (βλ. Λόιντ) και δεν ενισχύθηκαν ιδιαίτερα, ενώ διαθέτουν χτυπητές αδυναμίες και κενά στο ρόστερ τους, ιδίως στη θέση «5». Μοναδική νότα αισιοδοξίας η παρουσία του «στρατηγού» Ράντονιτς στον πάγκο.



Ήρθαν: Νίκολα Ιβάνοβιτς (1,90μ., PG, Μπουντούτσνοστ), Λούκα Μίτροβιτς (2,06μ., PF, Μπουντούτσνοστ), Άαρον Γουάιτ (2,06μ., PF, Παναθηναϊκός), Νίκολα Κάλινιτς (2,03μ., F, Βαλένθια), Νέιτ Γουότερς (1,93μ., G, Ούνιξ Καζάν), Όστιν Χόλινς (1,93μ., SG/SF, Ζενίτ), Μάικ Τσίρμπες (2,08μ., C, Τσεντεβίτα), Στεφάν Λαζάρεβιτς (2,00μ., SG/SF, FMP).

Έφυγαν: Τζόρνταν Λόιντ (1,93μ., SG, Ζενίτ), Μάρκο Γιάγκονιτς (2,05μ., F, Μπουντούτσνοστ), Ντουπ Ριθ (2,11μ., C, Ιλαγάρα Χοκς), Λάντρι Νόκο (2,08μ., C, Μπασκόνια), Κόρεϊ Γουόλντεν (1,88μ., PG, Μπάγερν Μονάχου).

Βαρόμετρο: Νίκολα Κάλινιτς. Ο Σέρβος φόργουορντ επέστρεψε στον Ερυθρό Αστέρα μετά από 6 χρόνια και καλείται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ομάδα που υστερεί σε ποιότητα.

Μεγαλύτερο όπλο: Ο τεχνικός Ντέγιαν Ράντονιτς, η «καυτή» έδρα και η ομοιογένεια της ομάδας. Ο Μαυροβούνιος προπονητής είναι ικανότατος, ειδικά στο να χτίζει ομάδες που δεν έχουν υψηλές βλέψεις. Φυσικά, η παρουσία του κόσμου στο «Σταρκ Αρίνα» θα δώσει ώθηση στους Σέρβους, ενώ στα προτερήματά τους είναι και η ομοιογένεια που υπάρχει στο ρόστερ.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Πολλές οι αδυναμίες του Ερυθρού Αστέρα, που πάσχει σε αρκετούς τομείς. Το ρόστερ του είναι φτωχό ποιοτικά και λείπει ο μεγάλος σταρ, που θα κουβαλήσει την ομάδα στις πλάτες του.

Το καλύτερο σενάριο: Το ιδανικό θα ήταν να πετύχει κάτι καλύτερο από πέρσι και να διεκδικήσει μια θέση στην οκτάδα, αν και κανείς δεν θα… ψέξει την ομάδα του Ράντονιτς στην περίπτωση που μείνει εκτός νυμφώνος.

Το χειρότερο σενάριο: Να τερματίσει στη διόλου τιμητική τελευταία θέση. Σε πρώτη φάση, το ρόστερ του είναι από τα πλέον αδύναμα της διοργάνωσης.

Ζαλγκίρις: Επιστροφές.... καταστροφές!

Στη... μετά Σαρούνας Γιασκεβίτσιους εποχή τα πήγε αρκετά καλά τηρουμένων των αναλογιών. Με τον Μάρτιν Σίλερ στον πάγκο ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν, όμως δεν μπόρεσε να δώσει ανάλογη συνέχεια με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 11η θέση της regular season (17-17).

Η αφετηρία της νέας χρονιάς βρίσκει τους Λιθουανούς αρκετά αλλαγμένους, καθώς έχασαν σημαντικά «γρανάζια» της ομάδας. Παρελθόν αποτελούν οι κομβικοί στις θέσεις της περιφέρειας Γκριγκόνις και Γουόκαπ οι οποίοι πλέον αγωνίζονται σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ολυμπιακό αντίστοιχα. Σημαντικές είναι και οι αποχωρήσεις των Γιοκουμπάιτις και Χέιζ για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα.

Από την άλλη όμως η Ζαλγκίρις μετράει επιστροφές, καθώς στα πάτρια εδάφη επέστρεψαν οι Ουλανόβας και Καλνιέτις οι οποίοι αναμένεται να προσδώσουν ποιότητα και προπάντων εμπειρία. Η «καταστροφή» - για να παίξουμε και λίγο με τον τίτλο – ακούει στο όνομα Εμάνουελ Μούντιεϊ! Ο 25χρονος γκαρντ, Νο.7 του draft του ΝΒΑ το 2015 αποτελεί μια από τις πιο ηχηρές φετινές μεταγραφής στην Ευρώπη. Με μακρά θητεία σε Νάγκετς, Νικς και Τζαζ έρχεται στα μέρη μας «διψασμένος» ώστε να αναγεννήσει την καριέρα του.

Ήρθαν: Εμάνουελ Μούντιεϊ (1,96μ., G, Γιούτα Τζαζ), Εντγκάρας Ουλάνοβας (1,98μ., F, Φενέρμπαχτσε), Γιάνις Στρέλνιεκς (1,91μ., G, ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Μάντας Καλνιέτις (1,96μ., G, Λοκομοτίβ Κουμπάν), Τάιλερ Κάβανο (2,06μ., F, Τενερίφη), Νιλς Γκιφάι (2,01μ., G/F, Άλμπα Βερολίνου), Τζος Νέμπο (2,06μ., F, Χάποελ Ελιάτ),

Έφυγαν: Τόμας Γουόκαπ (1,93μ., G, Ολυμπιακός), Μάριους Γκριγκόνις (1,98μ., G/F, ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ρόκας Γιοκουμπάιτις (1,93μ., G, Μπαρτσελόνα), Νάιτζελ Χέιζ (2,03μ., F, Μπαρτσελόνα), Όγκουστιν Ρούμπιτ (2,03μ., PF/C, Μπάγερν Μονάχου), Πατρίτσιο Γκαρίνο (2,01μ., F, Νάντερ), Στιβ Μπαστούρια (1,96μ., G, Μπεσίκτας).

Βαρόμετρο: Μα φυσικά ο Εμάνουελ Μούντιεϊ. Ο 25χρονος Αμερικανός αποτελεί μια... πολυτέλεια για τη Ζαλγκίρις, η οποία αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να στηριχθεί στις πλάτες του εκρηκτικού γκαρντ. Άλλωστε και ο ίδιος το βλέπει σαν μια ευκαιρία να αποδείξει την αξία του, να ανεβάσει τις μετοχές του ξανά ώστε να ανοίξει η εκ νέου η πόρτα του ΝΒΑ για εκείνον. Μόνο κερδισμένες μπορούν να βγουν από αυτή τη συνεργασία οι δύο πλευρές.

Μεγαλύτερο όπλο: Ο Λιθουανικός κορμός! Με παίκτες όπως οι Γιανκούνας, Ουλάνοβας, αλλά και οι Καλνιέτις, Λεκαβίτσιους και Μιλάκνις αναμένεται να έχει μια εξαιρετική ομοιογένεια, βάζοντας άμεσα τους νέους παίκτες στο κλίμα της ομάδας. Φυσικά και η μονίμως γεμάτη «Ζαλγκίριο Αρένα» θα είναι ένα μεγάλο ατού, που έλειψε πέρσι.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Οι πολλές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ και ουσιαστικά το στήσιμο μιας ομάδας από την αρχή δικαιολογημένα μπορεί να φέρει αρκετά σκαμπανεβάσματα σε βάθος της χρονιάς.

Το καλύτερο σενάριο: Να «κουμπώσουν» παλιοί και νέοι παίκτες αρμονικά, ο Μούντιεϊ να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να αποδειχθεί ο ηγέτης που όλοι περιμένουν ώστε να κυνηγήσει μια θέση στη δεκάδα.

Το χειρότερο σενάριο: Οι αποχωρήσεις βασικών παικτών από το περσινό ρόστερ να μην καλυφθούν ουσιαστικά, αλλά και οι δύο κατά τεκμήριο καλύτεροι παίκτες της ομάδας Λοβέρν Μούντιεϊ να μην ταιριάξουν μεταξύ τους.



Ζενίτ: Ανέβασε ψηλά τον πήχη πέρσι

Αναμφίβολα η Ζενίτ πέρσι ήταν από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν. Η έλευση του Τσάβι Πασκουάλ τον Φεβρουάριο του 2020 άλλαξε άρδην όλη την εικόνα και τη φιλοσοφία της ομάδας. Από την τελευταία θέση της σεζόν της διακοπής ελέω κορωνοϊού (8-20), στην οκτάδα και τα playoffs πέρσι για πρώτη φορά στην ιστορία της (20-14)! Εκεί, έφτασε στα όριά της την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα, πέφτωντας τελικώς... ηρωικά στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» με σκορ 3-2.

Φέτος καλείται να χτίσει πάνω σε αυτή την επιτυχία και να αποδείξει πως η περσινή χρονιά δεν ήταν απλώς «πυροτέχνημα». Βέβαια, το έργος της είναι δύσκολο εξ αρχής, αφού ο απόλυτος ηγέτης, ο «εγκέφαλος» του Ισπανού κόουτς στο παρκέ, Κέβιν Πάνγκος, αποχώρησε αφού τον κάλεσε η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το ΝΒΑ.

Στα θετικά πάντως είναι το γεγονός πως παρέμειναν οι Πονίτκα, Μπάρον και Γκουντάιτς, με την έλευση των Λόιντ, Νάπιερ και Μίκι να προσθέτουν βάθος και ποιότητα στο ρωσικό ρόστερ.



Ήρθαν: Τζόρνταν Λόιντ (1,93μ., G, Ερυθρός Αστέρας), Σαμπάζ Ναπιέρ (1,83μ., G, Ουάσινγκτον Ουίζαρντς), Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (2,06μ., F, Λοκομοτίβ Κουμπάν), Σεργκέι Καράσεφ (2,01μ., G/F, Χίμκι), Τζόρνταν Μίκι (2,03μ., PF/C, Χίμκι), Ντμίτρι Κουλάγκιν (1,97μ., G, Λοκομοτίβ Κουμπάν), Κόνερ Φράνκαμπ (1,85μ., G, Μούρθια).

Έφυγαν: Κέβιν Πάνγκος (1,85μ., G, Κλίβελαντ Καβαλίερς), Κέι Σι Ρίβερς (1,96μ., G/F, Ελεύθερος), Τάρικ Μπλακ (2,06μ., C, Ελεύθερος), Γουίλ Τόμας (2,03μ., F, Ούνιξ Καζάν), Όστιν Χόλινς (1,93μ., G, Ερυθρός Αστέρας), Βιτάλι Φριτζόν (1,95μ., G, Ελεύθερος), Βλάντισλαβ Τρούσκιν (2,01μ., F, Ελεύθερός).

Βαρόμετρο: Μπορεί να απουσιάζει από το ρόστερ ένας παίκτης σταρ όπως είναι ο Κέβιν Πάνγκος, ωστόσο αν θέλουμε να βρούμε το βαρόμετρο της Ζενίτ φέτος σίγουρα θα κοιτάξουμε στην περιφέρεια και τους νεοφερμένους Νάπιερ και Λόιντ. Ο πρώτος έρχεται από εξαετή πορεία στο ΝΒΑ, ο δεύτερος από μια εξαιρετική σεζόν με τον Ερυθρό Αστέρα, όπου κατέγραψε 17.3 πόντους και 3.2 ασίστ ανά ματς.

Μεγαλύτερο όπλο: Μα... φυσικά ο Τσάβι Πασκουάλ. O 49χρονος Ισπανός τεχνικός είναι ο αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας, οδηγώντας την πέρσι με μαεστρικό τρόπο στα playoffs. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι Ρώσοι ανανέωσαν τον περασμένο Απρίλιο το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2024, δείχνοντας πως τον εμπιστεύονται με... κλειστά μάτια!

Μεγαλύτερη αδυναμία: Οι πολλές προσθαφαιρέσεις που έγιναν φέτος το καλοκαίρι ίσως επηρεάσουν στην αρχή της σεζόν την ομοιογένεια της ομάδας. Επιπλέον, απουσία του φυσικού ηγέτη της κατά την περσινή σεζόν θα δημιουργήσει ένα μικρό θέμα ιεραρχίας.

Το καλύτερο σενάριο: Με οδηγό τη μαγική περσινή σεζόν και τις εμπειρίες που αποκόμισε, να παλέψει μέχρι τέλους και να πάρει ένα εισιτήριο για την οκτάδα.

Το χειρότερο σενάριο: Λίγο πολύ το προφανές. Να μην καλυφθεί ουσιαστικά ποτέ το κενό του Κέβιν Πάνγκος, με τους Λόιντ και Νάπιερ στην περιφέρεια να μην έχουν τις ίδιες οργανωτικές αρετές.

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Ψάχνει το... restart

Να αφήσει πίσω της μια και καλή την περσινή σεζόν θέλει η Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, με τον Έλληνα τεχνικό να συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια παρουσίας στον πάγκο της ομάδας.

Η σεζόν ξεκίνησε με όνειρα και στόχους για οκτάδα, όμως πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε... εφιάλτη. Παίκτες όπως οι Άντε Ζίζιτς και Ντράγκαν Μπέντερ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και με τον Όμρι Κάσπι συνεχώς εκτός η γραμμή των ψηλών αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Κάπως έτσι τερμάτισε μόλις στη 13η θέση με ρεκόρ 14-20, στη χειρότερη πορεία της μετά από τη σεζόν 2016/17.

Ανασταλτικός παράγοντας για την «ομάδα του λαού» ήταν η έλλειψη κόσμου από το γήπεδο ελέω των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω κορωνοϊού. Άλλωστε είναι από τις ομάδες που... τρέφονται από την έδρα και την εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλαθλοί της στις εξέδρες.



Όσον αφορά τα μεταγραφικά σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει κερδισμένη, τουλάχιστον στην γραμμή των ψηλών. Μπορεί να έχασε τους βασικότατους Ντόρσεϊ, Μπράιαντ και Χάντερ, ωστόσο κάλυψε τα κενά αυτά με τους Ντέρικ Ουίλιαμς, Τζέιλεν Ρέινολντς και Τζέιμς Νάναλι.

Ήρθαν: Ντέρικ Ουίλιαμς (2,03μ., F, Βαλένθια), Τζέιλεν Ρέινολντς (2,08μ., C, Μπάγερν Μονάχου), Τζέιμς Νάναλι (2,01μ., F, Νιου Όρλεανς Πέλικανς), Ρόμαν Σόρκιν (2,10μ., PF/C, Μακάμπι Χάιφα), Ματίας Λεσόρ (2,06μ., C, Μονακό), Τζέικ Κόεν (2,10μ., PF/C, Ομπραντόριο), Κίναν Έβανς (1,91μ., PG, Χαποέλα Χάιφα), Κάμερον Τέιλορ (1,98μ., G, Αμβούργο), Γίφταχ Ζιβ (1,91μ., G, Χαποέλ Γκιλμπόα Γκαλίλ).

Έφυγαν: Όμρι Κάσπι (2,06μ., F, αποσύρθηκε), Τάιλερ Ντόρσεϊ (1,96μ., G, Ολυμπιακός), Οθέλο Χάντερ (2,03μ., C, Μπάγερν Μονάχου), Ελάιτζα Μπράιαντ (1,96μ., G, Μιλγουόκι Μπακς), Ντράγκαν Μπέντερ (2,13μ., PF/C, Ελεύθερος), Κρις Τζόουνς (1,88μ., G, Βιλερμπάν), Γιόβελ Ζούσμαν (2,01μ., G/F, Άλμπα Βερολίνου), Τι Τζέι Κλάιν (2,06μ., PF/C, ελεύθερος), Σάντι Κοέν (1,98μ., G/F, δανεικός Μπνέι Χερζλίγια).

Βαρόμετρο: Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος το «Α και το Ω» της Μακάμπι Τελ Αβίβ θα είναι ο Σκότι Ουίλμπεκιν. Ο 28χρονος γκαρντ είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας και το «μυαλό» του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο παρκέ. Περιμένουν πολλά από τον Αμερικανό στη μάχη για την είσοδο στα playoffs.

Μεγαλύτερο όπλο: Αναμφίβολα η έδρα αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο της Μακάμπι. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι της είναι τρομερή, δίνοντας ώθηση και δυναμική στην ομάδα στα εντός έδρας παιχνίδια της. Η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο για τους Ισραηλινούς.

Μεγαλύτερη αδυναμία: Η έλλειψη εμπειρίας στις θέσεις των γκαρντ. Πέραν των Ουίλμπεκιν και ΝτιΜπαρτολομέο στο «1» και «2» βρίσκονται οι Κίναν Έβανς, Γίφταχ Ζιβ και Κάμερον Τέιλορ. Παίκτες που δεν έχουν παραστάσεις από το υψηλότατο επίπεδο της Ευρωλίγκας.

Το καλύτερο σενάριο: Δεν τίθεται θέμα πως το καλύτερο σενάριο για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα είναι η επιστροφή στην οκτάδα και η συμμετοχή στα playoffs μετά από επτά χρόνια και τη σεζόν 2014/15.

Το χειρότερο σενάριο: Να συμβεί λίγο πολύ ό,τι και πέρσι που ξέμεινε από λύσεις και έμεινε αρκετά πίσω από νωρίς, χάνοντας αρκετά παιχνίδια στον πόντο.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κεφαλάς, Γιώργος Πετρίδης, Χρήστος Ρομπόλης, Λουκάς Χατζής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube