Στάση… Τρίπολη λοιπόν για την ΑΕΚ. Η «Ένωση» έμεινε στο 1-1 στην έδρα του Αστέρα, με αποτέλεσμα να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ταυτόχρονη απώλεια βαθμών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ντέρμπι.

Το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα ήταν για ακόμα ένα παιχνίδι παραγωγικό αλλά ταυτόχρονα και αναποτελεσματικό. Αυτή τη φορά ωστόσο το δεύτερο στοιχείο έκανε τη διαφορά απέναντι στους… ζημιάρηδες Αρκάδες.

Οι θετικές… επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις που παύουν να είναι συμπτώσεις για την «Ένωση», η δουλειά που φαίνεται και η οποία συνήθως δικαιώνει, καθώς και τα κομμάτια που μπορεί να βελτιώσει ο προπονητής της. Σ' ένα ματς που ο «δικέφαλος» δικαιούται να έχει και τα παράπονά του από τη διαιτησία.

Αναλυτικά, τα 5+1 σημεία από το στραβοπάτημα της «Ένωσης» στην Τρίπολη:




*Έπαιζε καιρό με τη… φωτιά της αναποτελεσματικότητας η παραγωγικότατη ΑΕΚ



Για ακόμα ένα παιχνίδι η ΑΕΚ τα… έσπασε στην παραγωγή φάσεων. Έχει τη σημασία της προφανώς η ποιότητα αυτών των τελικών (τα περίφημα xGoals, όπου έφτασε στον υψηλό δείκτη του 2.98), ωστόσο τα παρακάτω στατιστικά τα λένε όλα: Δέκα σουτ εντός περιοχής άλλα τόσα εκτός (τρόπος απειλής που ο Αλμέιδα θέλει να έχει στο ρεπερτόριό της η ομάδα του, ειδικά όταν δυσκολεύεται να προηγηθεί) και τα οκτώ εκ των παραπάνω στον στόχο.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι σε πολλές εξ αυτών των περιπτώσεων -όπως φυσικά και σε φάσεις που δεν μετουσιώθηκαν σε τελικές- οι «κιτρινόμαυροι» φάνηκαν αναποτελεσματικοί. Είτε αυτό αφορούσε την τελική μεταβίβαση είτε το τελείωμα (που ενίοτε ήταν κακό ή βεβιασμένο). Κυρίως το πρώτο κομμάτι, με τους φιλοξενούμενους σε ορισμένες φάσεις να εκτελούν ενώ είχαν τη δυνατότητα για πάσα σε πλεονεκτικό σημείο. Ειδικά, οι δύο στιγμές με τον Ρότα (11' και 74') είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές.



Το θετικό, μεταξύ άλλων, για τη φετινή ΑΕΚ είναι η θεαματική άνοδος -ειδικά σε σχέση με πέρυσι- στην παραγωγικότητά της. Το αρνητικό ότι δεν την αξιοποιεί στον βαθμό που θα μπορούσε. Ακόμα και σε παιχνίδια που έφτασε στη νίκη, ο δείκτης του σκορ δεν αντικατόπτριζε την υπεροχή της. Για παράδειγμα στο ματς με τον Ατρόμητο. Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου της εν λόγω αναμέτρησης ο Αλμέιδα είχε αναφερθεί στην ανάγκη του να βελτιωθεί η ομάδα του στην τελική προσπάθεια. Έχει σημειωθεί ότι κάποια στιγμή πιθανώς να το πλήρωνε η «Ένωση». Κάτι, που δυστυχώς για την ίδια, συνέβη στην Τρίπολη.

Ο τεχνικός του «δικεφάλου» μετά τον αγώνα με τον Αστέρα επεσήμανε ότι θα ανησυχούσε σε περίπτωση που το σύνολό του δεν δημιουργούσε. Δεν έχει άδικο που εστίασε εκεί. Το επικίνδυνο σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι ο μηδενισμός. Τα σημάδια δουλειάς στην ΑΕΚ είναι ολοφάνερα. Άλλωστε αποτελεί την πρώτη ομάδα σε τελικές στο πρωτάθλημα. Εφόσον υπάρχει αυτή η… δυσεύρετη μαγιά, είναι στο χέρι της το πώς θα καταφέρει να φτάσει στο σημείο να εκτελεί με καλύτερες προϋποθέσεις. Σημειωτέον, στις επόμενες αναμετρήσεις αναμένεται και η επιστροφή του Φαν Βέερτ, ενός σέντερ φορ που μπορεί να τη βοηθά σε παιχνίδια όπως αυτό της Τρίπολης.

*Το επαναλαμβανόμενο «διάβασμα» του Αλμέιδα για την ΑΕΚ που… ψάχνει ακόμη την αντίδραση





Για τους «κιτρινόμαυρους» το πρώτο ημίχρονο χωρίστηκε σε τρία χρονικά διαστήματα, με πολύ καλό το πρώτο και το τελευταίο τέταρτο. Δυνατό «μπάσιμο» από το σύνολο του Αλμέιδα, με ανακτήσεις και δημιουργία διαδρόμων. Πολλή δουλειά και πάλι από τον Σιμάνσκι (εκ νέου στη δημιουργία), με τον Πινέδα να μη βρίσκεται στην καλύτερη του μέρα, εάν και έβγαλε ορισμένες πάσες-κλειδιά. Οι γηπεδούχοι έπαιζαν με διπλή ζώνη άμυνας, την οποία οι αντίπαλοί τους προσπαθούσαν να διασπάσουν (και) με τα γνωστά τους -πετυχημένα σε αρκετές περιπτώσεις- τριγωνάκια. Η αναγκαστική αλλαγή του Ελίασον φάνηκε να τους επηρεάζει κι ενώ αύξησαν το ποσοστό κατοχής της μπάλας στο διάστημα αυτό, περιόρισαν τις απειλές τους. Εντέλει, πήραν πάλι τα πάνω τους στην τελική ευθεία του πρώτου 45λεπτου έχοντας σημαντικές στιγμές (κορυφαία στο 45'+1' με τον Λιβάι).



Η ΑΕΚ μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο αλά… Λειβαδιά και Αγρίνιο. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση: Ο Αλμέιδα φαίνεται πως διαθέτει την ικανότητα -έχοντας διαβάσει το παιχνίδι- να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στους ποδοσφαιριστές του κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας. Η «Ένωση», λοιπόν, βρήκε το γρήγορο γκολ (52') μετά την επιστροφή της από τα αποδυτήρια με τον Άμραμπατ, ο οποίος είθισται να έχει… κρύο αίμα στις εκτελέσεις πέναλτι. Σε μια φάση που ξεκίνησε από το αγαπημένο της πρέσινγκ. Εν προκειμένω του Ρότα.





Οι φιλοξενούμενοι στο 55' έκρυψαν την μπάλα και θα μπορούσαν να είχαν φτάσει και σε δεύτερο τέρμα -που θα έβαζε σημαντικές βάσεις νίκης- ωστόσο φάνηκαν εκ νέου αναποτελεσματικοί (με τον Μοχαμάντι). Κάτι που πλήρωσαν άμεσα (58') με την ισοφάριση του Αστέρα.

Εν συνεχεία, δημιούργησαν 3-4 σημαντικές στιγμές, κορυφαίες όλων των Άμραμπατ (63') και Γκαρσία (67', βεβιασμένη κίνηση από τον άσο της ΑΕΚ). Όμως ήταν εμφανές ότι κάπου… έχασαν το μυαλό τους. Οι επιλογές τους έγιναν κακές. Μια αντίδραση που θύμισε ένα κομμάτι του δεύτερου ημιχρόνου με τον Ατρόμητο, όταν δεν ερχόταν το γκολ. Εκεί, βέβαια, υπήρχε και η καυτή τους έδρα, ώστε να τους δώσει την απαραίτητη ώθηση. Σε αρκετές περιπτώσεις ο «δικέφαλος» έχει πάρει «άριστα» στο κομμάτι «χαρακτήρας». Ακόμη ψάχνεται σ' εκείνο της «αντίδρασης». Από τα πέντε γκολ που έχει δεχτεί φέτος (εξαιρετικό παθητικό ομολογουμένως), εάν εξαιρεθεί το άνευ σημασίας τέρμα που δέχτηκε στο φινάλε της άνετης επικράτησης με τον Ιωνικό, στα υπόλοιπα τέσσερα (από Βόλο, Παναθηναϊκό και Αστέρα) δεν κατάφερε να επανακάμψει. Τομέας που χρήζει βελτίωσης, η οποία μπορεί να έρθει μέσα από τους αγώνες και τις νίκες.



Σε ό, τι αφορά το κομμάτι των αλλαγών, εκείνη του Γιόνσον αντί του Πινέδα αποδείχτηκε σωστή, μιας και ο Δανός χαφ προσέφερε παραπάνω επιθέσεις με την ακρίβεια, την ένταση και τις ανακτήσεις μπάλας που έδωσε στην ομάδα του. Στο φινάλε ο Αλμέιδα τα έπαιξε όλα για όλα, γυρνώντας τον Γκατσίνοβιτς στη θέση του αριστερού μπακ (με την είσοδο του Τσούμπερ αντί του Μοχαμάντι και του Μάνταλου αντί του Σιμάνσκι). Να σημειωθεί ότι ο 48χρονος τεχνικός έχει δηλώσει ότι καθετί που επιχειρεί εντός αγώνα, το έχει δοκιμάσει προηγουμένως σε προπόνηση.



Από εκεί και πέρα, η ΑΕΚ δικαιούται να έχει τα παράπονά της από τη διαιτησία. Θα μπορούσε -παρά τα όποια λάθη της (που γενικά δεν πρέπει να μπαίνουν στο ζύγι)- να αγωνιζόταν για σημαντικότατο διάστημα με παίκτη παραπάνω, μιας και ο Μπαράλες πήγαινε… γυρεύοντας σε αρκετές φάσεις που σήκωναν δεύτερη κίτρινη. Στο φινάλε φαίνεται πως υπάρχει ανατροπή εντός περιοχής στον Τσούμπερ, σε ένα παιχνίδι που παίκτης της αποκομίζει σοβαρό -απ' ό, τι φαίνεται- πρόβλημα τραυματισμού ύστερα από επικίνδυνο μαρκάρισμα από πίσω (ο Ζουκάνοβιτς πήγε με τα δύο πόδια) χωρίς να υποδειχτεί καν φάουλ.



*Η αναβάθμιση σε χαφ και η συνολική λειτουργία που επιδρούν και στο δίδυμο Μήτογλου-Τζαβέλλας



Η ΑΕΚ πέρα από τον Αστέρα αυτόν καθ' αυτόν είχε να αντιμετωπίσει και το ζήτημα των απουσιών. Τόσο πριν την έναρξη του ματς, όσο και κατά τη διάρκεια του (Ελίασον). Δεν είναι και λίγο να προχωράς σε διπλή αλλαγή στο κεντρικό σου δίδυμο. Υπήρξε αρκετή συζήτηση για το πώς το Μήτογλου-Τζαβέλλας θα αναπληρώσει το κενό των Βίντα και Μουκουντί.

Σίγουρα, στη φάση του 1-1 ο Τζαβέλλας θα μπορούσε να έχει μαρκάρει καλύτερα. Σε γενικές γραμμές πάντως τα πήγαν καλά οι δύο Έλληνες στόπερ, οι οποίοι συνεργάστηκαν για δεύτερη φορά φέτος, μετά το ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Κι αυτό έρχεται ως… μίνι απάντηση στο πόσο μπορεί να αλλάξει την εικόνα μιας κακής ομολογουμένως άμυνας (όπως είχε χτίσει πέρυσι η «Ένωση» με αυτούς τους δύο αλλά και με τον Βράνιες) η απόκτηση ποιοτικών χαφ αλλά και η αναβάθμιση της συνολικής αμυντικής λειτουργίας (ακόμα μία σφραγίδα Αλμέιδα). Δεν φταίνε πάντα τα πρόσωπα μόνο. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι οι Μουκουντί και Βίντα δεν είναι… άλλο πράγμα.



Βέβαια, ο «δικέφαλος» δεν είχε απέναντί του έναν αντίπαλο με επιθετικές διαθέσεις (εάν και την περασμένη σεζόν σε ανάλογες περιπτώσεις το είχε πληρώσει). Οι Αρκάδες στο πρώτο ημίχρονο προσπάθησαν να απειλήσουν με κάποια βαθιά γεμίσματα κυρίως στην πλάτη της άμυνας, ενώ βρήκαν το γκολ της ισοφάρισης στην πρώτη τους ουσιαστικά φάση στον αγώνα.

*Χαμένη ευκαιρία μεν, αλλά η δουλειά συνήθως δικαιώνει



Είχε αναλυθεί ποικιλοτρόπως όλη την εβδομάδα (πέρα από την παράμετρο της βροχής που τελικά απέφυγε η ΑΕΚ): Αφενός η «Ένωση» -εφόσον δεν νικούσε στην Τρίπολη- θα έχανε μεγάλη ευκαιρία ό, τι κι αν συνέβαινε στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Αφετέρου, θα έπρεπε να μείνει συγκεντρωμένη στο δικό της παιχνίδι, χωρίς να τη νοιάζει το ματς της Λεωφόρου. Κατάφερε το δεύτερο, όχι όμως και το πρώτο. Το ευτύχημα για τους «κιτρινόμαυρους» είναι ότι το αποτέλεσμα του ντέρμπι ήταν το λιγότερο κακό γι' αυτούς. Ούτε απομακρύνθηκαν κι άλλο οι «πράσινοι» ούτε πλησίασαν οι Πειραιώτες.

Όπως και να έχει, το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμη. Η ΑΕΚ μπορεί να σταθεί στο ότι -εάν και καινούργια ομάδα- έχει δείξει πολύ γρήγορα εξαιρετικά δείγματα γραφής, που φέρουν τη σφραγίδα του προπονητή της και τα οποία τη βάζουν γερά στη διεκδίκηση του τίτλου. Όπως δεν χρειάζεται υπέρμετρος ενθουσιασμός στις μαζεμένες νίκες, έτσι πρέπει να είναι μετρημένες οι αντιδράσεις και στα αρνητικά αποτελέσματα. Κι αυτό διότι η δουλειά (εν προκειμένω της ΑΕΚ) φαίνεται και όταν αυτή υπάρχει, συνήθως δικαιώνει. Εξάλλου, ο «δικέφαλος» είναι μια ομάδα που οικοδομείται τώρα και σίγουρα όχι μόνο για έναν χρόνο. Εκείνο που οφείλει να κοιτάξει είναι το πώς θα χτίσει στα καλά του στοιχεία και το πώς θα διορθώσει τα όποια «κακώς κείμενα».



*Το στοιχείο που πρέπει να βελτιώσει ο… ζημιάρης Αστέρας



Η ΑΕΚ παραδοσιακά δυσκολεύεται στην έδρα του Αστέρα. Κάτι που συνεχίστηκε και φέτος. Απέναντί της είχε μια ομάδα που δεν πραγματοποιεί καλή σεζόν, δεδομένων και των στόχων της. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί ούτε το ότι έχει καλούς παίκτες ούτε πως μπορεί να προκαλέσει ζημιές. Το απέδειξε με Ολυμπιακό και με ΠΑΟΚ, το έπραξε και κόντρα στην «Ένωση».

Το θέμα για τους Αρκάδες είναι να διορθώσουν την εικόνα τους απέναντι σε ομάδες που είναι περισσότερο στα… μέτρα τους. Εάν και φαντάζει παράδοξο, στην πραγματικότητα δεν είναι. Κι αυτό διότι το βασικό πρόβλημα για το σύνολο του Ηρακλή Μεταξά είναι η δημιουργία. Σ' αυτό καλείται να βελτιωθεί άμεσα.

*Η παράμετρος «Ελίασον»





Το +1 των σημείων, ωστόσο και το πιο σημαντικό. Εξάλλου, πάνω από όλα είναι η υγεία. Η ΑΕΚ φαίνεται πως θα στερηθεί για αρκετό διάστημα έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της μέχρι στιγμής, ειδικά στο κομμάτι της δημιουργίας. Το βασικό είναι να επιστρέψει σύντομα ο Σουηδός μεσοεπιθετικός, καταρχάς για τον ίδιο.

Μέχρι τότε (εφόσον είναι όντως μεγάλο το χρονικό διάστημα απουσίας του) λύσεις θα αναζητηθούν εκ των έσω. Έχει ποδοσφαιριστές με ποιότητα ο «δικέφαλος», το θέμα είναι όμως το κατά πόσο μπορούν να μπουν στα παπούτσια του Ελίασον. Δύσκολο. Βέβαια, ο Φερνάντες -που θα μετακομίσει τον Ιανουάριο από τον Βόλο- δείχνει να ταιριάζει... τάμαμ. Όπως και να έχει, ευχή όλων είναι να επιστρέψει σύντομα ο άτυχος άσος της ΑΕΚ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!

Το μέγεθος δεν μετρά (πάντα): 5+1 κοντοί που κάνουν θραύση στο μπάσκετ

Καλύτερη επίθεση ο Παναθηναϊκός, πρώτος σε ασίστ ο Ολυμπιακός

Η επιστροφή στον... τόπο μαρτυρίου και αυτά που έρχονται για την Εθνική στη συνέχεια