· Το μοναδικό, στην κυριολεξία όμως…, κέρδος του Ολυμπιακού σε αγωνιστικό επίπεδο από το παιχνίδι του Σαββάτου στην Ξάνθη ήταν ότι κράτησε για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική το μηδέν πίσω.

· Μετά από μία σειρά αγώνων στους οποίους δέχονταν συνεχώς γκολ (2-2 με Τότεναμ, 1-1 σε Παναθηναϊκό, 1-3 σε Ερυθρό Αστέρα, 2-1 σε Άρη, 2-1 με ΟΦΗ, 2-3 από Μπάγερν), έχει μπορέσει τώρα με την ΑΕΚ (2-0) και με τον ΟΦΗ (0-0) να κρατήσει το μηδέν, κάτι σημαντικό όταν κάνεις πρωταθλητισμό.

· Έχει παίξει ρόλο το ότι σε αυτά τα δύο τελευταία παιχνίδια έπαιξε η ομάδα με τρία κεντρικά-αμυντικά χαφ; Κάποιο ρόλο έχει παίξει. Όπως και να το κάνουμε, αλλιώς είναι να έχεις στον άξονα τρεις παίκτες (Γκιγέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά) με καλά ανασταλτικά προσόντα κι αλλιώς είναι να έχεις δύο όπως γίνονταν μέχρι τώρα (Γκιγέρμε, Μπουχαλάκη η, Καμαρά).

· Σίγουρα, όμως, δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτό για το μηδέν στην άμυνα. Ο Ολυμπιακός στα εννιά πρώτα παιχνίδια της σεζόν (έξι προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ και τρεις πρώτες αγωνιστικές πρωταθλήματος) είχε παθητικό μόλις ένα γκολ, παίζοντας με δύο αμυντικούς χαφ και τον Βαλμπουενά μπροστά τους…

· Ας συνυπολογίσουμε δε ότι με τους τρεις κεντρικούς χαφ στην ίδια ενδεκάδα είδαμε τον Ολυμπιακό να παράγει ελάχιστες καθαρές ευκαιρίες στην Ξάνθη και πολύ λιγότερες σε σχέση με ό,τι μας έχει συνηθίσει σε ντέρμπι στο Καραϊσκάκη κόντρα στην ΑΕΚ…Όπου το ένα γκολ ήρθε από στημένη φάση και μελέ και το δεύτερο με σουτ έξω από την περιοχή…

· Αν θέλετε την άποψη μου, ο Ολυμπιακός έχει χαμηλό παθητικό (δύο γκολ, ένα από στατική φάση, κεφαλιά Ντιγκινί, κι ένα από σουτ εκτός περιοχής, Ναμπί) στα τελευταία του τέσσερα παιχνίδια στο πρωτάθλημα, κυρίως χάρη στην παρουσία του Αβραάμ, τον οποίο ο Μαρτίνς έβγαλε από το ψυγείο μετά από δυόμιση μήνες στον πάγκο, την στιγμή μάλιστα που ο Μεριά είχε ένα διάστημα τον Σεπτέμβρη, όπου έπεφτε στο ένα λάθος μετά το άλλο, ενώ κι ο Σεμέδο δεν έσκιζε…

· Και δεν είναι μόνο η σταθερότητα κι η αγωνιστικότητα που τον διακρίνει. Είναι οι σωτήριες επεμβάσεις που έχει σε κάθε παιχνίδι.

Στο 0-0 στην Ξάνθη είχε δύο σωτήρια τάκλιν σε πολύ επικίνδυνα σουτ του Στούρτζεον στο 57’ και στο 63’ (ειδικά στο δεύτερο) μέσα στην περιοχή του Σα…

Με την ΑΕΚ είχε σωτήριο τάκλιν σε εκείνο το σουτ-φαρμάκι του Σιμάο στο 61’ (με το σκορ στο 1-0)-αν η μπάλα δεν έβρισκε στο στήθος του Αβραάμ θα πήγαινε μέσα…

Με τον ΟΦΗ είχε άλλο σωτήριο τάκλιν προ του Τσιλιανίδη, που στο 21’ (με το σκορ 1-0) είχε βγει στην πλάτη της άμυνας σε τετ α τετ με τον Σα…

Στον Άρη είχε σωτήριο τάκλιν σε σουτ του Μπρούνο Γκάμα στο 15’ από το ημικύκλιο της περιοχής, με τον Άρη 1-0 μπροστά στο σκορ…

· Τέσσερα ματς έχει παίξει ο Αβραάμ κι έχει πέντε τάκλιν σωτήρια, πάνω δηλαδή σε φάσεις που ο αντίπαλος πάει για γκολ…Η δε πολύ καλή απόδοση του έρχεται ακριβώς σε ένα διάστημα που ο μεν Μεριά είναι από ντεφορμέ έως ασταθής, ο δε Σεμέδο ξεκάθαρα δεν είναι αυτός που ήταν πριν από την επέμβαση του. Τουλάχιστον, όμως, στα δύο τελευταία παιχνίδια ο Πορτογάλος είναι καλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα, ενώ με την ΑΕΚ έβαλε κι ένα υπερπολύτιμο γκολ. Και στην Ξάνθη κακός δεν ήταν, είχε ορισμένες θετικές επεμβάσεις, βγήκε πρώτος στην μπάλα, αλλά ακόμη κι έτσι εγώ επιμένω ότι ο Σεμέδο προ της επέμβασης ήταν ξεκάθαρα καλύτερος, άρα είτε τον έβαλαν (και μπήκε κι ο ίδιος) βιαστικά, είτε χρειάζεται ακόμη χρόνο για να βρεθεί πάλι στα καλά του.

· Για να κλείσω με τον Αβραάμ: μεγάλη σημασία για την έξοχη εικόνα του έχει κι η διαχείριση που του γίνεται. Εννοώ ότι παίζει από Κυριακή σε Κυριακή, στο πρωτάθλημα, και μεσοβδόμαδα, στην Ευρώπη, μένει στον πάγκο-ορθά, γιατί κι ο ίδιος έχει ανάγκη από φρεσκάρισμα στα 35 του, αλλά και γιατί υπάρχει κι ο Μεριά, στα δε ευρωπαϊκά ματς ο Μεριά, που είναι νέο παιδί, έχει άλλο κίνητρο για να «δείξει». Αν αλλάξει η διαχείριση του Αβραάμ κι αρχίσει και παίζει τρία παιχνίδια την εβδομάδα, αμφιβάλλω πολύ για το κατά πόσο θα μπορέσει να συνεχίσει το ίδιο καλά…

· Παρεμπιπτόντως, κι επειδή αναφερόμαστε στο μηδέν παθητικό στα δύο τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού: μοιάζει πιο ήρεμος ο Σα, μετά από μία περίοδο που έβγαζε νεύρα και δέχονταν γκολ από αυτά που λέμε ότι «ο γκολκίπερ δεν φταίει, αλλά και δεν έκανε κάτι παραπάνω για να τα σώσει». Και με την ΑΕΚ και με την Ξάνθη, χωρίς να χρειαστεί να κάνει σπουδαία πράγματα, έδειξε μεγάλη ετοιμότητα, ταχύτητα και βγήκε και καθάρισε και καμία μπάλα στον αέρα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube