UEFA και FIFA, λοιπόν, που «πλακώνονται» για το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο, συμφώνησαν να αποβάλουν τη Ρωσία από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον. Αλλά άργησαν. Τουλάχιστον μια δεκαετία.

Μην κρυβόμαστε, επιτέλους, πίσω από το δάχτυλό μας: Δεν τραβάει τα μαλλιά του -όσα έχει- ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επειδή οι ρωσικές ομάδες, σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, αποβάλλονται από όλες τις διοργανώσεις. Ούτε επειδή δεν θα έχει η Ρωσία εκπρόσωπο στη… Eurovision. Ακόμη και τις «σοβαρές» κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προφανώς και η Ρωσία τις είχε υπολογίσει στα «κόστη», όταν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία. Ας μείνουμε, όμως, στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο.

Γράφει ο Νίκος Ράλλης

Η απόφαση της αποβολής των ρωσικών ομάδων από τις δύο συνομοσπονδίες, που κατά τα άλλα είναι «στα μαχαίρια» λόγω της ιστορίας με το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο, σε συνδυασμό με τον τερματισμό από πλευράς UEFA της συνεργασίας με την Gazprom και της αφαίρεσης από την Αγία Πετρούπολη του τελικού του Champions League, δεν πρόκειται τώρα να… ταρακουνήσουν κανέναν!

Προφανώς και το να μη γίνει ο τελικός σε ρωσικό γήπεδο είναι ένα απαραίτητο βήμα, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Αλλά η μετεγκατάσταση ενός τελικού, ενώ οι σφαίρες «σφυρίζουν» στο Κίεβο, είναι μια ανούσια κίνηση. Όπως και το αν η Σπαρτάκ Μόσχας θα παίξει με τη Λειψία ή όχι… Τώρα είναι πολύ αργά!



Το ποδόσφαιρο έπαιξε τον ρόλο του στο «ξέπλυμα» της Ρωσίας. Όπως παίζει μια χαρά τον ρόλο του στο «ξέπλυμα» του Κατάρ, μιας χώρας, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται και οι εργασιακές συνθήκες είναι απάνθρωπες. Εξυπηρέτησε τον σκοπό του, λοιπόν, για να δημιουργηθούν σήμερα αυτές οι φριχτές στιγμές στην Ουκρανία. Το εμπόριο, η πολιτική και η τηλεοπτική αθλητική ψυχαγωγία έχουν εξυπηρετήσει τον σκοπό τους. Η Ρωσία του Πούτιν έχει αποκτήσει επιρροή, ήπια ισχύ και νομιμότητα. Το εγχώριο κοινό έχει εξευμενιστεί. Το Σότσι και η Μόσχα έχουν χρησιμοποιηθεί για να κάνουν χάρη στους πιστούς ακόλουθους του Πούτιν. Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου, πλέον, πού ακριβώς θα παιχτεί το ποδόσφαιρο και αν θα παιχτεί.

Είναι ξεδιάντροπο να χύνονται τώρα -κροκοδείλια- δάκρυα. «Ξυπνήσαμε και ήμασταν σοκαρισμένοι με αυτό που είδαμε», δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα ο Τζιάνι Ινφαντίνο. Στον λόγο του ακόμη και τώρα «πιάνεις» την ουδετερότητα. Τρεισήμισι χρόνια πίσω, ο πρόεδρος της FIFA βρισκόταν στο Κρεμλίνο, δηλώνοντας ότι «ο κόσμος είναι, πλέον, ερωτευμένος με τη Ρωσία» και έσφιγγε τον Πούτιν στο στήθος του, σαν αδερφός.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Ινφαντίνο επέστρεψε για την απονομή ενός ρωσικού κρατικού μεταλλίου. «Υποδεχθήκατε τον κόσμο σαν φίλοι», είπε ο Ινφαντίνο στον ίδιο άνθρωπο, που αυτήν τη στιγμή έχει αναπτύξει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χερσαία δύναμη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια αιματηρή και παράνομη εισβολή. «Ο κόσμος έχει δημιουργήσει δεσμούς φιλίας με τη Ρωσία, που θα διαρκέσουν για πάντα», συμπλήρωσε. Ο Ινφαντίνο μπορεί σήμερα να θέλει να εξαφανίσει αυτές τις δηλώσεις, αλλά το μάθημα πρέπει να το πάρουν όλοι! Πριν από τέσσερα χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία εισήγαγε τη φράση ''sportswashing''. «Ξέπλυμα», σε ελεύθερη μετάφραση, «μέσω του αθλητισμού». Δεν «γεννήθηκε» τυχαία τώρα ο όρος. Αναλογιστείτε τι έχει συμβεί την τελευταία δεκαετία στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο…

Ή αναλογιστείτε απλά το εξής, πιο «φρέσκο»: Η FIFA «έδωσε» το Παγκόσμιο Κύπελλο σε έναν ιμπεριαλιστή δικτάτορα, που ήθελε τη διοργάνωση ως μέρος του μηχανισμού του για παραπάνω εξουσία και «καπάκια» το «έδωσε» στο Κατάρ. Πιθανότατα μέσα στα επόμενα χρόνια να το «δώσει» και στη Σαουδική Αραβία -και αν προκύψει κάποιος πόλεμος μεταξύ των αραβικών χωρών, να βγάζει και τότε ανακοινώσεις…



Πριν από τέσσερα χρόνια, στη Βουλή των Κοινοτήτων της Αγγλίας, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα από τη Ρωσία, Σεργκέι Σκριπάλ, με την ουσία Νοβιτσόκ, όπως έγινε γνωστό από τη βρετανική κυβέρνηση. Αλλά τα ρωσικά λεφτά, ειδικά στο Λονδίνο, είναι πολλά… Άρη!

Ένας Ρώσος μεγιστάνας φέρεται να είχε πει, σύμφωνα με τον Guardian: «Στο Λονδίνο, τα χρήματα κυβερνούν τα πάντα. Οποιοσδήποτε και οτιδήποτε μπορεί να αγοραστεί. Οι Ρώσοι ήρθαν στο Λονδίνο για να διαφθείρουν την πολιτική ελίτ του Ηνωμένου Βασιλείου». Αν ισχύει, η φράση αυτή λέει πολλά για το «ξέπλυμα»…

Ο αθλητισμός, προφανώς και έχει ένα μικρό μερίδιο στον πόλεμο. Υπερεκτιμάται συχνά ο ρόλος του στα παγκόσμια γεγονότα. Εδώ, όμως, φαίνεται ότι «δούλεψε» μια χαρά, δείχνοντας και την προπαγανδιστική του αξία. Μακάρι να γίνει μάθημα αυτό για τα επόμενα, δύσκολα χρόνια. Αλλά μάλλον θα μείνουμε στα ευχολόγια…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube