Θα περίμενε κανείς με τους ήδη μειωμένους προϋπολογισμούς, να έχουν πέσει ακόμα περισσότερο, ότι οι ομάδες της Super League και ειδικότερα εκείνες που δεν έχουν το εμπορικό όνομα των «μεγάλων» να έκαναν μια στροφή, ακόμα και αναγκαστική, στη δική τους παραγωγή από τις Ακαδημίες.
Κάτι τέτοιο για ακόμα μία χρονιά δεν συνέβη, καθώς προφανώς δεν υπάρχει η υπομονή προς τους ίδιους τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, ενώ ακόμα και οι προπονητές, που έχουν μια διάθεση να προχωρήσουν σε αυτή τη λογική, δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να βάλουν το… κεφάλι τους στον ντορβά, ξέροντας ότι η απόλυση δεν είναι μακριά
Παρ’ όλα αυτά, στον κανόνα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις, αφού και φέτος κατάφεραν να υπάρξουν νεαροί που βγήκαν στην επιφάνεια, τόσο λόγω των ευκαιριών, όσο και της δικής τους εγρήγορσης, αφού μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν την παρουσία τους εντός αγωνιστικού χώρου.
Αξίζει, λοιπόν, να δούμε ποιες είναι οι περιπτώσεις που έκαναν το «μπαμ» ή τουλάχιστον έδειξαν να έχουν όλα τα φόντα να μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον στο επίπεδο της Super League.
Τερματοφύλακες
Χρήστος Μανδάς: Μόλις στα 19 του χρόνια, είναι ουσιαστικά η δεύτερη σεζόν του που είναι μεταξύ βασικής ενδεκάδας και δεύτερης επιλογής στον Ατρόμητο, έχοντας μπροστά του αρχικά τον Μπάλαζ Μέγερι και φέτος τον Ανδρέα Γιαννιώτη. Έχει κάνει λάθη με πιο χαρακτηριστικό αυτό κόντρα στην ΑΕΛ στο Περιστέρι, αλλά υπάρχει ταλέντο και ήδη ακούγεται το όνομά του για ενδιαφέρον άλλων ομάδων. Τη φετινή σεζόν έχει 13 εμφανίσεις και έχει κρατήσει το μηδέν τρεις φορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Περιστεριώτες στα play-out έχουν σκοπό να δώσουν ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Οικονομίδης και ο Μπουλάρι.
Αντώνης Τσιφτσής: Άρχισε ως δεύτερη επιλογή πίσω από τον Νίκο Παπαδόπουλο, αλλά μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, δεν έχει χάσει λεπτό συμμετοχής και θεωρείται βασικός από τον Μίλαν Ράσταβατς. Όπως και ο Μανδάς, έτσι και ο Τσιφτσής, έχει 13 συμμετοχές κρατώντας απαραβίαστη την εστία του σε έξι περιπτώσεις. Μόλις 21 ετών.
Αμυντικοί
Μάριος Μιτάι: Εκμεταλλεύθηκε πλήρως την κακή παρουσία του Ινσούα και αυτομάτως μπήκε στο ροτέισον της ΑΕΚ και από τη στιγμή που ο Λόπες δεν μπορεί να παίζει όλα τα ματς στο αριστερό άκρο της άμυνας, έχει καταφέρει να συστηθεί στο ελληνικό κοινό. Διεθνής με τις μικρές ομάδες της εθνικής Αλβανίας, ο 17χρονος έχει την ικανότητα να ανεβοκατεβαίνει την πλευρά και είναι χαρακτηριστικό ότι στις οχτώ εμφανίσεις του σε όλες τις διοργανώσεις έχει δύο ασίστ.
Πέπε Καστάνιο: Τον εντόπισε στις ακαδημίες της Βιγιαρεάλ ο Αστέρας Τρίπολης και μόλις στα 22 του χρόνια, ο Ισπανός κεντρικός αμυντικός κατάφερε να ξεχωρίσει. Εξαιρετική παρουσία στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος και μιλάμε ουσιαστική για την πρώτη του γεμάτη επαγγελματική σεζόν. Η διορατικότητα του Αστέρα; Τον έχει «δέσει» με τριετές συμβόλαιο.
Γεράσιμος Μήτογλου: Στην αρχή έκανε ντόρο το όνομά του, λόγω της συγγένειάς του, με τον φόργουορντ του Παναθηναϊκού, Ντίνο Μήτογλου. Ωστόσο, ο 21χρονος απέδειξε ότι δεν απλά ο αδερφός του άσου του «τριφυλλιού», αλλά ένας ικανότατος κεντρικός αμυντικός, που μπορεί να έχει μια πολύ καλή πορεία κι όχι μόνο στη Super League. Τη φετινή σεζόν έχει 19 συμμετοχές και δύο γκολ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και ορθώς ο Βόλος τον ανανέωσε μέχρι το 2024.
Απόστολος Διαμαντής: Τον εντόπισε ο ΠΑΟΚ από τον Πανσερραϊκό, στον Δικέφαλο δεν έπαιξε, αλλά στον ΟΦΗ έκανε μια πάρα πολύ καλή χρονιά, που δείχνει ότι υπάρχει αρκετό μέλλον. Μόλις 20 ετών, είχε φέτος 24 συμμετοχές, σημειώνοντας βελτίωση μετά την περσινή του θητεία στον Βόλο, που είχε 18. Δεμένος από τους Κρητικούς μέχρι το 2024.
Απόστολος Κωνσταντόπουλος: Έκανε το… ξεπέταγμα με τον Παναιτωλικό στην περσινή διαδικασία των play-out, όταν μάλιστα σκόραρε και στο ντεμπούτο στο 2-2 με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Εξαιρετικά ώριμος στο παιχνίδι του, ειδικότερα όταν έχουμε να κάνουμε με ένα παιδί 18 ετών. Είναι βασικός στα «καναρίνια» και τη φετινή σεζόν πραγματοποίησε 23 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Συμβόλαιο μέχρι το 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον γιο του Κώστα Κωνσταντόπουλου, ο οποίος με τη φανέλα του Παναιτωλικού κατέγραψε 421 συμμετοχές σε 18 χρόνια παρουσίας στην ομάδα.
Μέσοι
Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος: Είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στην περσινή σεζόν, αλλά φέτος ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού απέδειξε ότι δεν είναι απλά ένας 19χρονος αμυντικός χαφ, αλλά ένας έτοιμος ποδοσφαιριστής που με τα ματς μόνο θα βελτιώνεται. Έχει συμμετοχές στη φετινή σεζόν με μία ασίστ, ενώ έχει δεχθεί και οχτώ κίτρινες κάρτες.
Θεοχάρης Τσιγγάρας: Ευνοήθηκε από το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ αναγκαστικά στράφηκε στα παιδιά της Ακαδημίας και είναι απόδειξη ότι καλό γίνεται εκεί και χρειάζεται ακόμα περισσότερη στήριξη σε αυτά τα παιδιά, που στα πρωταθλήματα Νέων έχουν σαρώσει τα πάντα. 0 20χρονος αμυντικός χαφ είχε 16 συμμετοχές και πέτυχε και ένα γκολ, ενώ οι τέσσερις συμμετοχές από αυτές ήταν στο Europa League. Αρκετά δυναμικός και πολλά τρεξίματα, κάνοντας την αθόρυβη δουλειά. Συμβόλαιο μέχρι το 2022, αλλά πιθανότατα είναι στις βλέψεις του ΠΑΟΚ να τον «δεσει» για τα επόμενα χρόνια.
Μεσοεπιθετικοί:
Θεοδόσης Μαχαίρας: Ένα από λίγα κέρδη της ΑΕΚ σε μία προβληματική σεζόν. Ο 20χρονος Μαχαίρας που χρησιμοποιείται κυρίως στην αριστερή πτέρυγα, αλλά και στη δεξιά παίζοντας με αντίθετο πόδι, είναι από τις περιπτώσεις που στην ποδοσφαιρική γλώσσα λέμε ότι «ξέρει μπάλα». Εκτός αυτού, δεν είναι καθόλου «ψαρωμένος» στο παιχνίδι του, παίρνει πρωτοβουλίες. Τη φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις έχει 21 συμμετοχές, ένα γκολ και μία ασίστ.
Σουνταΐς Αλί Μπαμπά: Και μόνο το όνομά του κάνει «γκελ», ωστόσο φάνηκε ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το ταλέντο του. Ο 20χρονος Νιγηριανός μεοοεπιθετικός, που μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, χρησιμοποιούνταν κυρίως ως αλλαγή από τον Μίλαν Ράσταβατς, αλλά ακόμα κι έτσι 15 συμμετοχές. Μάλιστα, το ένα γκολ που πέτυχε, αυτό κόντρα στον Ατρόμητο, ήταν… ποίημα, δείχνοντας και ικανότητα και θράσος.
Χρήστος Τζόλης: Τα λόγια είναι περιττά για το 19χρονο παιδί-θαύμα του ΠΑΟΚ. Στην πρώτη του ουσιαστική επαγγελματική σεζόν ήταν το βαρόμετρο της ομάδας του και αν είχε ο ίδιος καλή απόδοση, ο Δικέφαλος άλλαζε επίπεδο ως ομάδα. Τη φετινή σεζόν έχει ήδη 37 συμμετοχές με 16 γκολ και εννιά ασίστ και η… καταμέτρηση σίγουρα θα συνεχιστεί στα εναπομείναντα ματς. Παίζει κυρίως στο αριστερό άκρο, αλλά έχει τεράστια έφεση στο γκολ. Ήδη τα ρεπορτάζ θέλουν τον ΠΑΟΚ να μην ακούει για προσφορές κάτω των 10 εκατ. ευρώ.
Επιθετικοί
Φώτης Ιωαννίδης: Αποκτήθηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες από τον Λεβαδειακό και έχει αρπάξει από τα μαλλιά τις ευκαιρίες του Λάζλο Μπόλονι. Μόλις στα 21 του χρόνια, δείχνει ότι διαθέτει ποιότητα και αυτό που μένει είναι να προσαρμοστεί το ύψηλό επίπεδο που αρμόζει στον Παναθηναϊκό, μαθαίνοντας περισσότερα τα μυστικά της θέσης του φορ. Ο φετινός του απολογισμός είναι 17 συμμετοχές (πολλές εξ αυτών ολιγόλεπτες) και τρία γκολ.
Δημήτρης Πινακάς: Ακόμα ένα παιδί που τράβηξε τα βλέμματα και την προσοχή λόγω του ονόματός του, αλλά πολύ γρήγορα έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι το ταλέντο υπερισχύει. Από τη φετινή κακή παρουσία της ΑΕΛ αποτελεί το μεγαλύτερο κέρδος ο μόλις 19 ετών επιθετικός, μετρώντας 25 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας επτά γκολ, από τα μόλις 18 της ομάδας του. Highlight το γκολ που πέτυχε κόντρα στον ΠΑΟΚ.
Τάσος Δουβίκας: Το όνομά του… έπαιζε πολύ από όταν ήταν στις Ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης, αφού τα χαρακτηριστικά του είχαν «γυαλίσει» σε πολλές ομάδες του εξωτερικού. Στην ομάδα της Αρκαδίας δεν μπόρεσε να δικαιώσει τα όσα λέγονταν, αλλά στον Βόλο βρήκε το περιβάλλον που τον έκανε να «εκτοξευθεί». Εντυπωσιακή σωματοδομή, με ευκολία αγωνίζεται μόνος του στην κορυφή της επίθεσης. Έχει 30 συμμετοχές, 13 γκολ και τρεις ασίστ, ενώ κλήθηκε και στην Εθνική ομάδα. ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube