Μία ιστορική ημέρα είναι η 11η Ιουλίου 2022 (με ώρα Αμερικής) για την ανθρωπότητα -και ακόμη είμαστε στο ξεκίνημα!
Όπως είχε προαναγγείλει η ΝASA εδώ και μερικές ώρες και όπως αναμενόταν εδώ και μήνες, μετά την εκτόξευση του James Webb στις 21 Δεκεμβρίου 2021, το υπερσύγχρονο και τεράστιο τηλεσκόπιο, που αντικατέστησε το θρυλικό Hubble, μας χάρισε την πρώτη, συγκλονιστική φωτογραφία του! Μια φωτογραφία, μάλιστα, την οποία παρουσίασε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Δευτέρας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού!
Πρόκειται, φυσικά, για τη βαθύτερη φωτογραφία στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού το «μάτι του θεού», όπως αποκαλούν το James Webb, κοίταξε «πίσω» στο παρελθόν και φωτογράφισε Γαλαξίες 13,5 δισεκατομμυρίων ετών! Και αυτή είναι μόλις η πρώτη του φωτογραφία!
Συγκεκριμένα, η εικόνα είναι του σμήνους Γαλαξιών SMACS 0723, όπως εμφανίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, τότε, δηλαδή, που το Ηλιακό μας σύστημα ήταν ένα νεφέλωμα σε ηρεμία. Χωρίς Ήλιο, πλανήτες και ουράνια σώματα! Πίσω από αυτό το σμήνος, ωστόσο, βλέπουμε χιλιάδες μικρούς Γαλαξίες πολύ πιο μακριά από αυτό!
«Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στο πρώτο φως, που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο», είπε ο Μπάιντεν λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της εικόνας, η οποία δείχνει φωτεινά λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί φώτα, που η NASA είπε ότι αντιπροσώπευαν «Γαλαξίες που κάποτε ήταν αόρατοι σε εμάς». «Φως από άλλους κόσμους, σε τροχιά γύρω από αστέρια πολύ πέρα ??από το δικό μας», είπε ο Μπάιντεν. «Το παλαιότερο τεκμηριωμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος από πάνω από 13 δισεκατομμύρια επιτρέψτε μου να το ξαναπώ- πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια»!
Τα καλύτερα, πάντως, αναμένονται την Τρίτη, όταν η NASA θα κάνει και τις επίσημες ανακοινώσεις, δίνοντας, πιθανότατα και άλλες φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Άλλωστε, το James Webb μόλις τώρα ξεκίνησε την αποστολή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες εικόνες από το τηλεσκόπιο επικεντρώνονται σε πέντε κοσμικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πλανήτη, που απέχει πάνω από 1.150 έτη φωτός από τη Γη. Ο πλανήτης ονομάζεται WASP-96 b και είναι ένας αέριος γίγαντας παρόμοιος με τον Δία, αλλά με περίπου τη μισή μάζα. Έχει ατμόσφαιρα, όμως, χωρίς σύννεφα, καθιστώντας ευκολότερη τη μελέτη του. Οι άλλες τέσσερις εικόνες είναι, φυσικά, από το σμήνος Γαλαξιών SMACS 0723, από δύο νεφελώματα (Carina Nebula και Southern Ring Nebula) και από ακόμη ένα σμήνος Γαλαξιών, το Stephan’s Quintet. Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα των αποκαλύψεων.
Το James Webb βρίσκεται, να σημειώσουμε, σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τον πλανήτη μας και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια.
Τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και ενεργοποιήθηκαν όλα τα εξαρτήματα, ενθουσιάζοντας τους αστρονόμους, που λένε ότι το αξίας 10 δισ. δολαρίων τηλεσκόπιο λειτουργεί καλύτερα και από όσο περίμεναν. Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα, για να συλλέξει το φως, δείγμα τού πόσο ισχυρό είναι!