Τριάντα χρόνια Football Manager λοιπόν. Χρόνια του πολλά, καλά να είναι, να μας «καίει». Με αφορμή τα γενέθλια του αγαπημένου μας παιχνιδιού, ωστόσο, είπαμε να κάνουμε κάτι… ανάποδο! Καθότι γνωστοί, ανάποδοι άνθρωποι.
Μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες, στο FM έχουν εμφανιστεί εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες παίκτες, που ήταν κάτι ανάμεσα σε Μαραντόνα, Πελέ, Κρόιφ και Μπεκενμπάουερ, αλλά στην πραγματική ζωή, είτε πέρασαν και δεν ακούμπησαν, είτε τέλος πάντων δεν ήταν κάτι το τόσο τρομερό και φοβερό.
Ποιοι παίκτες, όμως, ήταν πολύ καλοί στο παιχνίδι, αλλά ακόμη καλύτεροι στο αληθινό ποδόσφαιρο;
Είναι -και όμως- αρκετοί, ωστόσο ξεχωρίσαμε πέντε:
Έρλινγκ Χάαλαντ - FM18
Σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως. Μια πενταετία πριν, ωστόσο, το 2017, ο Έρλινγκ Χάαλαντ απείχε ακόμη αρκετά από το να γίνει το φαινόμενο, που είναι τώρα. Προφανώς και θεωρούνταν παιδί-θαύμα και τότε. Όταν, για παράδειγμα, οι σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον είδαν να πετυχαίνει στα 17 του χρόνια και υπό τις οδηγίες του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ τέσσερα γκολ σε ένα Μπραν-Μόλντε 0-4. Στο FM18, ωστόσο, δεν ήταν και επιπέδου… Σίτι! Ούτε καν. Ήταν καλός και, κυρίως, φτηνός για τους προπονητές ομάδων, που βρίσκονται συνήθως κάπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αγγλία, αλλά μέχρι εκεί. Την ίδια χρονιά, στην πραγματική ζωή, o Χάαλαντ έπαιρνε μεταγραφή για τη Σάλτσμπουργκ. Και έκανε την Ευρώπη να παραμιλά, ενώ εσύ προσπαθούσες να καταλάβεις γιατί στο παιχνίδι δεν πετύχαινε κάθε Κυριακή χατ-τρικ!
Σέρχιο Ράμος - FM06
Το 2005, ο Σέρχιο Ράμος πήρε τη μεταγραφή των ονείρων του από τη Σεβίλλη στη Ρεάλ Μαδρίτης. Θεωρήθηκε ως μια επένδυση για το μέλλον, αλλά αμέσως πήρε τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του, βγάζοντάς την μετά από 16 χρόνια. Βασικά, 15, γιατί την τελευταία του χρονιά στην ισπανική πρωτεύουσα και πριν μετακομίσει στο Παρίσι, δεν έπαιξε πολύ. Στο FM06, από τις καλύτερες εκδόσεις της προπερασμένης δεκαετίας (τελικά, πόσο χρονών είμαστε;), ήταν, πράγματι, ένας παίκτης με καλές δυνατότητες και μια σταθερή επιλογή για οποιονδήποτε προπονητή της Ρεάλ, αφού και στο παιχνίδι «ήθελε» να συνεχίσει την καριέρα του στη «βασίλισσα». Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν γινόταν ένας από τους καλύτερους σέντερ μπακ όλων των εποχών, όπως έγινε στην πραγματική ζωή! Δεν έλεγες, δηλαδή, το 2006, παίζοντας, ότι αυτός ο τύπος θα βάλει στην πραγματικότητα το όνομά του δίπλα στους μεγαλύτερους θρύλους της Ρεάλ, τον Ραούλ και τον Αλφρέντο ντε Στέφανο για παράδειγμα. Ε, το 'βαλε.
Φερνάντο Τόρες - CM01/02
Πάμε να το χοντρύνουμε τώρα. Ταξιδεύουμε στον χρόνο -αλλά όχι στο διάστημα- και στις παλιές, υπέροχες μέρες του Championship Manager. Το CM01/02 είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια όλων των εποχών και ένας από τους αγαπημένους του «γιους» δεν είναι άλλος από τον Φερνάντο Τόρες. Στην Ατλέτικο Μαδρίτης, φυσικά, τότε, που αγωνιζόταν ακόμη στη Segunda Division, είχε μεγάλες δυνατότητες, αλλά τίποτα το τρομερό και φοβερό. Τον έπαιρνες σε κάνα save για συμπλήρωμα, ακόμη και σε ομάδες, μάλιστα, σαν την Ατλέτικο, που διεκδικούσαν άνοδο, αφού είχε δεκάδες καλύτερους επιθετικούς το ιστορικό παιχνίδι. Ποιος θα το 'λεγε και θα τον πιστεύαμε ότι αυτός ο τύπος θα μετατρέπονταν στον απόλυτο killer, που έγινε στην πραγματική του καριέρα -καλύτερος ακόμη και από τον συγχωρεμένο Μαξίμ Τσιγκάλκο…
Λούκα Μόντριτς - FM07
Ο Λούκα Μόντριτς έπαιζε ακόμα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ όταν κυκλοφόρησε το FM07 και σε αντίθεση με τους άλλους τέσσερις σε αυτήν τη λίστα, ήταν ένα αληθινό… θαύμα στο παιχνίδι! Βασικός ήδη στην εθνική ομάδα της Κροατίας, είχε αρκετή προβολή διεθνώς και η ποιότητά του ήταν εμφανής. Όλο αυτό… φούντωσε με τη μεταγραφή του στην Τότεναμ στο τέλος της σεζόν 2007-08. Παρότι, ωστόσο, συγκαταλέγονταν μέσα στα μεγαλύτερα ταλέντα του FM07, όντας ένας πολύ καλός δημιουργικός χαφ, εξαιρετικός για το rotation οποιασδήποτε ομάδας, και εξελίσσονταν, πράγματι, σε έναν από τους καλύτερους παίκτες, στην πραγματική ζωή, το… κτήνος, που έβγαλε από μέσα του στα «σπιρούνια» αυτή η ασύλληπτη παικτάρα, δεν είχε ουδεμία σχέση με τον Μόντριτς του παιχνιδιού! Τι να λέμε τώρα. Ποιος να το φανταζόταν το 2006-07 πως ο Λούκα Μόντριτς θα γινόταν ένας από τους κορυφαίος χαφ όλων των εποχών!
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι - FM09
Εδώ πρόκειται, ίσως, για το μεγαλύτερο «φάουλ» του τμήματος σκάουτινγκ του Football Manager. Για τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχουν στερέψει τα λόγια πια. Έχει σπάσει σχεδόν όλα τα ρεκόρ, που θεωρούνταν στη Γερμανία απλά αιώνια. Προλαβαίνει να σπάσει κάμποσα τώρα και στην Ισπανία, αφού, παρότι μεγαλώνει, συνεχίζει να αψηφά τον χρόνο και ολοένα και βελτιώνεται! Όταν ήταν πολύ νέος, πάντως, δεν ήταν παγκόσμιας κλάσης. Στο FM09, στη Λεχ Πόζναν ακόμη, ο Λεβαντόφσκι ήταν μια ποιοτική επένδυση χαμηλότερης κατηγορίας για τους μάνατζερ και μπορούσες αργότερα να τον πουλήσεις, έχοντας κάποιο κέρδος, αλλά, σίγουρα, δεν ήταν ο τύπος του παίκτη, που περίμενες ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει… ο Λεβαντόφσκι! Βρήκα μια παλιά ανάρτηση στα social media με έναν τύπο να γράφει: «Τον έχω πάρει στη Σαουθάμπτον, έχει παίξει 29 παιχνίδια και έχει βάλει 4 γκολ. Γιατί είναι τόσο χάλια;». Έλα Παναγία μου…