Ήταν λογικό και επόμενο. Το βλέπαμε να έρχεται. Και ήρθε.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, για μια σειρά από λόγους και μετά από χρόνια κατρακύλας στη βαθμολογία της UEFA, έχει πέσει, πλέον, στη διόλου τιμητική 18η θέση. Ουσιαστικά, είμαστε στον πάτο του βαρελιού, αφού από τη 18η θέση μέχρι και την 28η δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των ομάδων μας στην Ευρώπη.

Τώρα, αν «καταφέρουμε» τα επόμενα χρόνια να... τρυπήσουμε τον πάτο (δεν το λες και δύσκολο), πέφτοντας στην 28η θέση και κάτω -εκεί, δηλαδή, όπου βρίσκονται σήμερα Ουγγαρία, Λευκορωσία, Πολωνία κτλ.- θα πρόκειται για την απόλυτη αποτυχία, καθώς μιλάμε για ένα ποδόσφαιρο, σαν το δικό μας, που έφτασε το 2004 στην κορυφή της Ευρώπης με την κατάκτηση του EURO και πριν ακόμα από αυτή την επιτυχία «έβγαζε» τρεις ομάδες στο Champions League.



Η UEFA, λοιπόν, σαν να μας κάνει... χάρη, έφτιαξε το Europa Conference League. Μια τρίτη διοργάνωση, που ξεκινάει από τη σεζόν 2021-2022 και αποτελεί, χωρίς καμία υπερβολή, την τελευταία ευκαιρία του ελληνικού ποδοσφαίρου να πάρει τα πάνω του.

Για να συμβεί αυτό πρέπει κυρίως και πρώτα απ' όλα να αποβάλλουμε -σύλλογοι και φίλαθλοι- την αδικαιολόγητη και παντελώς απαράδεκτη νοοτροπία ότι πρόκειται για υποβιβασμό και «έλα μωρέ τώρα, ποιο Conference;». Λες και όλα τα προηγούμενα χρόνια, που είχαμε μάθει στα «λούσα» και στα «σαλόνια», κάναμε την Ευρώπη να παραμιλά...

Τι θα πει, όμως, Europa Conference League


Καταρχήν, όχι. Οι αντίπαλοί μας δεν θα είναι από το... Σαν Μαρίνο! Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Ως 18οι πια στη βαθμολογία της UEFA, ο πρωταθλητής μας πηγαίνει στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, ενώ δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League. Εάν, δε, ο Κυπελλούχος έχει εξασφαλισμένη θέση στο Champions League, τότε το «εισιτήριο» πάει στην ομάδα που έχει τερματίσει ψηλότερα στην βαθμολογία. Δηλαδή, για να το κάνουμε ακόμη πιο λιανά: Δεν έχει καμία σημασία ποιος θα τερματίσει 2ος στη Super League! Οι τρεις πλην του πρωταθλητή πάνε στον 2ο προκριματικό γύρο της νέας διοργάνωσης. Υπάρχει, δε, για τον σίγουρο πρωταθλητή Ολυμπιακό, ένα «παράθυρο» να γλιτώσει τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League, αν κατακτήσει τη φετινή «κούπα με τα μεγάλα αυτιά» ομάδα που έχει εξασφαλίσει το «εισιτήριο» για τα «αστέρια» από το πρωτάθλημά της. Αρκετά πιθανό, δηλαδή, να συμβεί κάτι τέτοιο.

Επιστρέφουμε στο Conference. Η λογική της UEFA πίσω από την απόφασή της να υπάρξει και μια τρίτη διοργάνωση είναι να δοθεί η δυνατότητα σε πιο μικρές χώρες, που δεν έχουν δυνατές ομάδες, την ευκαιρία να ξεχωρίσουν σε έναν ευρωπαϊκό θεσμό και σε άλλες χώρες, σαν τη δική μας, την ευκαιρία να ξαναπάρουν τα πάνω τους. Επίσης, για λόγους marketing, έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον οι αναμετρήσεις ανάμεσα σε Γολιάθ και Δαβίδ. Και σε αυτήν τη διοργάνωση ενδέχεται να προκύψουν αρκετές τέτοιες αναμετρήσεις.

Υπάρχει, ωστόσο, η εσφαλμένη εντύπωση πως στο Europa Conference League θα παίζουμε με τίποτα... λιμά! Σαν εκείνα, βέβαια, που μας έχουν ρίξει τα τελευταία χρόνια αρκετές σφαλιάρες. Μέγα λάθος, όπως και να έχει. Οι αντίπαλοί μας δεν θα είναι από το Καζακστάν, την Αρμενία, το Σαν Μαρίνο, για τον απλούστατο λόγο ότι στις μεγάλες χώρες και τα τοπ πρωταθλήματα, η ομάδα που θα παίρνει την τελευταία θέση για την Ευρώπη θα πηγαίνει στη νέα διοργάνωση.

Τα... λιμά


Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο Europa Conference League, αν ολοκληρώνονταν τώρα τα πρωταθλήματα, θα ήταν η 6η στην Premier League Έβερτον (αν μείνει εκτός Ευρώπης από το πρωτάθλημα η Τότεναμ, αλλά κατακτήσει το Λιγκ Καπ, θα πάει εκείνη), η 6η στην Μπουντεσλίγκα Ντόρτμουντ, η 6η στην Ισπανία Ρεάλ Σοσιεδάδ, η 6η στην Ιταλία Λάτσιο, η 5η στη Γαλλία Ρεν και αν θέλετε να συνεχίσουμε, η Μπράγκα από την Πορτογαλία, η Φίτεσε, ίσως και η Φέγενορντ από την Ολλανδία, η Γαλατάσαραϊ και η Αλάνιασπορ από την Τουρκία και η Σπαρτάκ Μόσχας από τη Ρωσία. Ναι, υπάρχει περίπτωση να βρεθεί στον δρόμο ελληνικής ομάδας η συμπαθέστατη Αραράτ-Αρμένια, αλλά δεν είναι μεγαλύτερη αυτή η πιθανότητα από το να πέσει πάνω σε αντίπαλο από χώρα που βρίσκεται πολύ ψηλότερα από εμάς στη βαθμολογία της UEFA ή κάπου εκεί κοντά μας.



Γίνεται αντιληπτό, δηλαδή, πως στο Europa Conference League θα υπάρχουν και ομάδες μεγαθήρια, και ομάδες του μεγέθους μας, αλλά και ομάδες που μας έχουν πληγώσει στο πρόσφατο παρελθόν, επειδή τις θεωρούσαμε -για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο- «υποδεέστερες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ουκρανική Ζόρια, που μπορεί επίσης να είναι εκεί... Ειδικά οι ομάδες που ανήκουν στην τελευταία κατηγορία είναι δεδομένο ότι βλέπουν σαν μια τεράστια ευκαιρία για διάκριση τη νέα διοργάνωση. Είναι δεδομένο πως θέλουν να φανούν, να ανέβουν, ανεβάζοντας και τη χώρα τους στη βαθμολογία, και να βγάλουν και χρήματα. Το θέμα είναι να το δούμε και εμείς έτσι, και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι η Πολωνία π.χ., που βρίσκεται τώρα στην 30ή θέση, δεν θα βρεθεί ξανά στη 17η που ήταν το 2002 και δεν θα πάρουμε εμείς τη θέση της ή ότι η 16η το 2007 Βουλγαρία (23η σήμερα) δεν θα μας «καβαλήσει» κάποια στιγμή.

The competition is scheduled to run from the 2021–22 season, and will serve as the bottom level of the existing UEFA...

Posted by UEFA Europa Conference League on Friday, February 14, 2020


Το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης


Σε ό,τι έχει να κάνει με το format, αξίζει να σημειωθεί πως και οι τρεις διοργανώσεις της UEFA θα έχουν η καθεμία, πλέον, 32 ομάδες, και το σύστημα θα είναι και στις τρεις το ίδιο: Οκτώ γκρουπ των τεσσάρων ομάδων και μετά νοκ άουτ παιχνίδια. Καμία ομάδα στη νέα διοργάνωση δεν περνάει απευθείας στη φάση των ομίλων. Οι 32 ομάδες προκύπτουν ως εξής:

- 17 ομάδες από το βασικό μονοπάτι του Europa Conference League

- 5 θα προκύψουν από ομάδες που αποκλείστηκαν στα προκριματικά του Champions League και του Europa League

- 10 ομάδες που αποκλείστηκαν στα πλέι οφ του Europa League

Για παράδειγμα, φέτος στα πλέι οφ του Europa αποκλείστηκαν ομάδες όπως η Βασιλεία, η Βικτόρια Πλζεν, η Κοπεγχάγη, η Βόλφσμπουργκ, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ο ΑΠΟΕΛ και η Μακάμπι Χάιφα. Ομάδες, δηλαδή, που τις έχουμε δει στο Champions League πρόσφατα!

Από εκεί και πέρα και πιο αναλυτικά:

• Στον 1ο προκριματικό θα μπουν 72 ομάδες. Οι 26 Κυπελλούχοι στις χώρες από την 30ή έως την 55η θέση στη βαθμολογία της UEFA, οι 25 που θα τερματίσουν στη 2η θέση από τις ίδιες χώρες στα πρωταθλήματά τους και οι 21 «τρίτες» στις χώρες από την 29η έως την 50ή θέση.

• Στον 2ο προκριματικό, από τον οποίο θα ξεκινήσουν τρεις ομάδες μας, θα μπουν στο μονοπάτι των πρωταθλητών:

- 20 σύλλογοι που θα αποκλειστούν στον 1ο προκριματικό του Champions League

Στο μονοπάτι, δε, των μη πρωταθλητών θα είναι:

- οι 16 Κυπελλούχοι (εφόσον υπάρχουν) από Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Σερβία, Κροατία, Σουηδία, Νορβηγία, Ισραήλ, Καζακστάν, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Ρουμανία Πολωνία και Σλοβακία

- 14 ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση των πρωταθλημάτων των ίδιων χώρων πλην Πολωνίας, Σλοβακίας

- 15 ομάδες που θα τερματίσουν στην τρίτη θέση των ίδιων πρωταθλημάτων εκτός από Πολωνία, Σλοβακία, Ρουμανία, αλλά και οι «τρίτες» Τσεχίας και Σκωτίας

- 9 ομάδες που θα τερματίσουν στην τέταρτη θέση σε Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ολλανδία, Τουρκία, Αυστρία, Δανία, Σκωτία, Τσεχία

- και ο πέμπτος του πορτογαλικού πρωταθλήματος

Σημείωση: Οι ομάδες σε όλους τους γύρους θα μπουν -όπως γίνεται πάντα- σε γκρουπ δυναμικότητας!

• Στον 3ο προκριματικό θα συμμετάσχουν 62, συνολικά, ομάδες:

- δέκα που θα προκύψουν από το μονοπάτι των πρωταθλητών και θα συνεχίσουν να... σφάζονται μεταξύ τους και άλλοι 52.

- οι 45, δηλαδή, που θα προκριθούν από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών

- ενώ σε αυτήν τη φάση μπαίνουν οι 7 τρίτοι από Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ολλανδία, Τουρκία, Αυστρία και Δανία.

• Για να φτάσουμε στα πλέι οφ, όπου εδώ πια σοβαρεύει αρκετά το πράγμα.

- Καταρχήν οι 5 νικητές από το μονοπάτι των πρωταθλητών θα μπουν στην κληρωτίδα με τους 5 αποκλεισμένους που θα έρθουν από τον 3ο προκριματικό του Europa league και το εκεί μονοπάτι των πρωταθλητών.

Και στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών θα έχουμε:

- τις 26 ομάδες που θα προκριθούν από τον 3ο προκριματικό του Europa Conference League

- 3 αποκλεισμένους του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League (μονοπάτι μη πρωταθλητών)

- τον 5ο της Γαλλίας, και τον 6ο της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Συνολικά, δηλαδή, θα πάρουν την πρόκριση για τους ομίλους 22 ομάδες και εκεί θα βρουν τις 10 που θα αποκλειστούν στα πλέι οφ του Europa League, για τους 32! Η καινοτομία, ας το πούμε έτσι, είναι πως μόνο οι νικητές των οκτώ ομίλων παίρνουν την πρόκριση για τους «16» απευθείας, καθώς οι οκτώ δεύτεροι θα παίξουν με τους οκτώ τρίτους που θα έρθουν από τους ομίλους του Europa League -σε νοκ άουτ αγώνες- για τα άλλα οκτώ «εισιτήρια».



Αν δει κανείς προσεκτικά την παραπάνω... σπαζοκεφαλιά, θα καταλάβει πως μόνο εύκολο δεν θα είναι για τις ομάδες μας, που θα φτάσουν -ευχόμαστε- μέχρι τα πλέι οφ, να πάρουν το «εισιτήριο» για τους ομίλους. Με δουλειά, σοβαρότητα, μια καλή κλήρωση και, κυρίως, κρατώντας χαμηλά το κεφάλι και αποβάλλοντας την έπαρση που μας διακατέχει, είναι, φυσικά, εφικτό να έχουμε και τους τρεις εκπροσώπους μας στους 32 της νέας διοργάνωσης της UEFA. Αλλά έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ικανοί να μείνουμε και χωρίς ομάδα, γνωρίζοντας αποκλεισμούς όχι από ομάδες επιπέδου Τότεναμ, Ντόρτμουντ ή ακόμα και Βικτόρια Πλζεν και Σπαρτάκ Μόσχας, αλλά από την Έστερσουντ και την Κόλος Κοβαλίβκα...

Πάμε να μιλήσουμε τώρα και με ημερομηνίες, διότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι παίκτες, πλέον, μάλλον μέχρι τον... Άλιμο θα προλάβουν να πηγαίνουν διακοπές, αφού οι ομάδες θα πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίς την προετοιμασία τους! Ιδού αναλυτικά οι ημερομηνίες για την κάθε φάση του Europa Conference League:

Πρώτος προκριματικός: 8 και 15 Ιουλίου

Δεύτερος προκριματικός: 22 και 29 Ιουλίου

Τρίτος προκριματικός: 5 και 12 Αυγούστου

Πλέι οφ: 19 και 26 Αυγούστου

Φάση ομίλων: 16 και 30 Σεπτεμβρίου, 21 Οκτωβρίου, 4 και 25 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου

Νοκ άουτ: 17 και 24 Φλεβάρη

Γύρος των «16»: 10 και 17 Μαρτίου

Προημιτελικά: 7 και 14 Απριλίου

Ημιτελικά: 28 Απριλίου και 5 Μαΐου

Τελικός: 25 Μαΐου Εθνικό Στάδιο Τιράνων

Πρώτο ματς, δηλαδή, 22 Ιουλίου! Μέσα στο κατακαλόκαιρο. Οι αναμετρήσεις, δε, θα διεξάγονται Πέμπτη, μαζί με τα ματς του Europa, ενώ, για την ιστορία, ο τελικός στα Τίρανα -στο εξωπραγματικό Air Albania Stadium- θα γίνει μία εβδομάδα μετά τον τελικό του Europa της Σεβίλλης, στις 18 Μαΐου 2022.

Όσο για τις ώρες, 19:45 και 22:00 ώρα Ελλάδας!



Δύο εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμη: Να μάθουμε τις ημερομηνίες των κληρώσεων και τα μπόνους πρόκρισης στους ομίλους, κατάκτησης βαθμών, μάρκετ πουλ κτλ. Η UEFA τονίζει σε όλους τους τόνους πως η νέα διοργάνωση δεν γίνεται για να ανοίξει και άλλο η ψαλίδα, αλλά το αντίθετο. Θέλει να δώσει την ευκαιρία -και χρήματα- σε ομάδες και χώρες που δεν υπάρχουν στον ποδοσφαιρικό χάρτη, αφού δεν έχουν καμία τύχη στις άλλες διοργανώσεις. Άρα τα οικονομικά δεδομένα αναμένεται να είναι κοντά σε εκείνα του Europa.

Το μόνο μέλημα, λοιπόν, των ελληνικών ομάδων, όσο και αν ξενίζει στις ίδιες και στους οπαδούς τους το... σεντόνι του Europa Conference League, θα πρέπει να είναι να παρουσιαστούν πιο σοβαρές από ποτέ, για να μη βρίσκονται εκεί σε μερικά χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μη βρίσκονται ούτε εκεί!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Οι Μπακς και ο Γιάννης στο σταυροδρόμι: Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη απόφαση στο Μιλγουόκι;

Asteras AKTOR: Τα βήματα προόδου και οι… κρυφές ματιές

Φετινό Big-5 εναντίον περσινού: Η εκτόξευση του Άρη και η πτώση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Έτσι… γύρισε τον διακόπτη: Η αγωνιστική μεταμόρφωση του Ολυμπιακού με αριθμούς

Πίτσι για Ρουί Βιτόρια στο sport-fm.gr: «Ιδανικός για τον Παναθηναϊκό, θα τον λατρέψουν»!

Σακίλ ΜακΚίσικ: Ο game changer του Ολυμπιακού, καλύτερος από ποτέ

Μπαριέντος στο sport-fm.gr: «Καλύτερος προπονητής που είχα ποτέ ο Βιτόρια - Ιδανική επιλογή για τον Παναθηναϊκό»

Ρουί Βιτόρια: Η δουλειά που δεν κρίνεται μόνο από τίτλους και η ιστορία με τον βιολιστή

«Δεν είμαι ήρωας, αλλά ξέρω τι είναι σημαντικό στη ζωή»: Η τραγωδία που διαμόρφωσε την προσωπικότητα του Ρουί Βιτόρια

Τι να πει και ο… Λεβαντόφσκι: Ήταν, τελικά, ληστεία το ότι δεν πήρε τη Χρυσή Μπάλα ο Βινίσιους;