Τέλος οι όμιλοι, πάμε στα νοκ-άουτ! Ωστόσο, πριν αρχίσει το... κυρίως πιάτο του Euro 2020 πρέπει να επιβραβευτούν κι όσοι έβαλαν το λιθαράκι τους (ή και βράχο) στις εμφανίσεις των ομάδων τους στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής.

Το sport-fm.gr επέλεξε την κορυφαία ενδεκάδα και για την τελευταία «στροφή» των γκρουπς, παραμένοντας πιστό στον ίδιο σχηματισμό (4-3-3). Σε μια αγωνιστική που είχαν την τιμητική τους οι Ολλανδία, Ελβετία και Δανία.

Η κορυφαία ενδεκάδα της 3ης αγωνιστικής


Τερματοφύλακας – Γιαν Ζόμερ (Ελβετία)

Αναχώρησε από την αποστολή της Ελβετίας, μετά το ματς με την Ιταλία, ώστε να παραστεί στη γέννηση του παιδιού του. Ωστόσο, επέστρεψε για την αναμέτρηση με την Τουρκία και η αλήθεια είναι ότι η τονωμένη ψυχολογία του ήταν εμφανής. Αν και απειλήθηκε κατά βάση με μακρινά -αλλά αξιόλογα- σουτ, δήλωνε συνεχώς «παρών» σε αυτά. Εκτός από το… τηλεκατευθυνόμενο τελείωμα του Καχβετσί, όπου δεν μπορούσε να κάνει και πολλά. Προσέφερε κι εκείνος τα μέγιστα για το θετικό αποτέλεσμα της ομάδας του (3-1, 1ος όμιλος).



Δεξί μπακ – Βλάντιμιρ Κουφάλ (Τσεχία)

Να που έφτασε κι η στιγμή να βγει ο Ντένζελ Ντάμφρις από την ενδεκάδα μας. Όχι πως έκανε κακό παιχνίδι ο δεξιός οπισθοφύλακας στο ματς της Ολλανδίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά ο συνάδελφός του ήταν πολυτιμότερος. Ο Κουφάλ αποτέλεσε τον καλύτερο παίκτη -κυρίως στον ανασταλτικό τομέα- στην αμυντική γραμμή της Τσεχίας, έστω κι αν εκείνη ηττήθηκε (0-1, 4ο γκρουπ) από την Αγγλία, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με έξι αναχαιτίσεις.



Κεντρικός αμυντικός – Αντρέας Κρίστενσεν (Δανία)

Βράχος στα μετόπισθεν, απόλαυση στην επίθεση. Ο στόπερ της Τσέλσι πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στο Ρωσία-Δανία (1-4, 2ος όμιλος), πετυχαίνοντας και το πιο ωραίο τέρμα της αναμέτρησης με τη σουτάρα του για το 3-1 (79'). Ταυτόχρονα, βοήθησε στις στατικές φάσεις και στις δύο πλευρές του γηπέδου, ενώ δεν… μάσησε στις εναέριες μονομαχίες με τον θηριώδη Τζιούμπα.



Κεντρικός αμυντικός – Ντάλεϊ Μπλιντ (Ολλανδία)

Σταθερότατη εμφάνιση από τον έμπειρο αμυντικό στη νίκη της Ολλανδίας επί της Βόρειας Μακεδονίας (0-3, 3ο γκρουπ). Βοηθούσε και στο χτίσιμο των επιθέσεων των «Οράνιε» από πίσω, ενώ από δική του ανάκτηση της μπάλας (με δυναμικό τάκλιν στον Πάντεφ) άρχισε η δημιουργία του πρώτου γκολ της ομάδας του.



Αριστερό μπακ – Στίβεν Ζούμπερ (Ελβετία)

Ο 29χρονος αριστερός χαφ έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης από το 1980 (Μίχαελ Λάουντρουπ και Ρουί Κόστα οι άλλοι δύο), ο οποίος σημείωσε τρεις ασίστ σε ένα ματς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ναι, ο… αθεόφοβος δημιούργησε και τα τρία τέρματα της Ελβετίας, ακόμα κι αν στα δύο πρώτα η συνεισφορά του ήταν ουσιαστικά μηδαμινή (κοντινές πάσες πριν τις σουτάρες των Σεφέροβιτς και Σακίρι). Ωστόσο, το κοντέρ έγραψε. Εξάλλου, έκανε συνολικά «οργιαστική» εμφάνιση μπροστά από τη μεσαία γραμμή του γηπέδου, όντας ένας από τους κύριους εκφραστές των επιθέσεων της ομάδας του (ειδικά στο τρανζίσιον παιχνίδι).



Αμυντικός χαφ – Πιερ-Εμίλ Χόιμπιεργκ (Δανία)

Δεν είναι μόνο ότι δημιούργησε το πρώτο και το τελευταίο γκολ της Δανίας. Συμμετείχε γενικότερα στην επιθετική δραστηριότητα της ομάδας του. Προσέδωσε τρομερή ηρεμία και ασφάλεια στον χώρο του κέντρου, βοηθώντας παράλληλα στην κυκλοφορία της μπάλας.



Κεντρικός χαφ – Λούκα Μόντριτς (Κροατία)

Του δίνουμε και το περιβραχιόνιο στην ενδεκάδα μας. Η συνολική παρουσία του άσου της Ρεάλ Μαδρίτης και αρχηγού της «Χράβτσκα» στη νίκη (3-1, 4ος όμιλος) του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του επί της Σκωτίας, ήταν από εκείνες που θα μνημονεύονται κάθε φορά που θα πηγαίνει η συζήτηση στα Euro. Συνείσφερε σε πολλούς τομείς εντός του αγωνιστικού χώρου, αλλά κυρίως στο να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του για το ότι η πρόκριση στους «16» είναι εφικτή. Και τελικά ήταν αυτός που τους οδήγησε σε αυτή με το γκολ-έπος στο 62' και την ασίστ για το τελικό 3-1, το οποίο διαμόρφωσε ο Πέρισιτς.



Κεντρικός χαφ – Τζίνι Βαϊνάλντουμ (Ολλανδία)

Αναδείχθηκε ως ο MVP στο Βόρεια Μακεδονία-Ολλανδία, εκείνος δήλωσε ότι το βραβείο έπρεπε να δοθεί σε έναν εκ των Ντεπάι ή Ντε Γιονγκ, αλλά η αλήθεια είναι ότι το άξιζε και αυτός. Δεν θέλει και πολλή φαντασία ότι στην Παρί Σεν Ζερμέν θα τρίβουν τα χέρια τους με τέτοιες εμφανίσεις του πρόσφατου αποκτήματός τους. Ο ρόλος που έχει δώσει στον αρχηγό των «Οράνιε» ο Φρανκ ντε Μπουρ, να βγαίνει δηλαδή ως κρυφός φορ, αναδεικνύει όλες τις επιθετικές αρετές του. Κάτι που απέδειξαν και τα δύο γκολ που πέτυχε, φτάνοντας συνολικά τα τρία στη διοργάνωση.




Δεξί εξτρέμ – Σερντάν Σακίρι (Ελβετία)

Τα Μέσα της Ελβετίας του είχαν σύρει τα εξ αμάξης πριν το παιχνίδι με την Τουρκία, λόγω της απόδοσής του στα δύο πρώτα ματς της ομάδας του στο 1ο γκρουπ. Ωστόσο, ο αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός της Λίβερπουλ φρόντισε να δώσει πειστικές απαντήσεις στην τελευταία αγωνιστική. Σημείωσε τα δύο από τα τρία γκολ της Ελβετίας -το πρώτο, μάλιστα, με σουτάρα με το δεξί-, ενώ συνολικά ήταν αρκετά κεφάτος (αν και απώλεσε σπουδαία ευκαιρία με το σκορ στο 2-0).



Σέντερ φορ – Μέμφις Ντεπάι (Ολλανδία)

Επιτέλους! Είχε ανάγκη από μια τόσο γεμάτη και δυνατή εμφάνιση ο επιθετικός της Ολλανδίας. Ίσως και να οφείλεται στην ψυχολογική τόνωση από την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στην Μπαρτσελόνα. Ήταν μέσα σε όλα τα τέρματα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του, ανοίγοντας το σκορ και προσφέροντας απλόχερα δύο ασίστ, ενώ ήταν εντυπωσιακός και… αλητάκος και με την μπάλα στα πόδια. Πάντα τέτοια!



Αριστερό εξτρέμ – Έμιλ Φόρσμπεργκ (Σουηδία)

Δεν θέλει και πολλή εξήγηση. Πέτυχε τα δύο πρώτα γκολ της Σουηδίας στη νίκη της (3-2, 5ο γκρουπ) επί της Πολωνίας, ήταν μέσα στις φάσεις και συνολικά έδινε ενέργεια στην επίθεση της ομάδας του, η οποία παραλίγο να χαλάσει ό, τι ο ίδιος έχτισε.





Καλύτερο γκολ της αγωνιστικής: Λούκα Μόντριτς


Ζωγραφιά. Δεν επιτρέπεται να βάλουμε καν τα εισαγωγικά. Γκολ-ποίημα, τέρμα-αλητεία και συνάμα πρόκρισης από τον Λούκα Μόντρις, ο οποίος έκανε το 2-1 στο Κροατία-Σκωτία με τρομερή σουτάρα με το εξωτερικό εκτός περιοχής. Σε μια αγωνιστική, στην οποία τα γκολ με μακρινά σουτ είχαν την τιμητική τους.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube