Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και των Ντάλας Μάβερικς, Ρόι Τάρπλεϊ, αποφάσισε μετά από 13 χρόνια, να καθαρίσει το όνομά του και να αποζημιωθεί γι’ αυτό. Από το 1986, η ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, και όχι μόνο, στις εξετάσεις παικτών του ΝΒΑ, έδιναν και έπαιρναν. Πρωτοπόρος στο όλο θέμα, ήταν ο Ρέι Ρίτσαρντσον, ο οποίος αποβλήθηκε από την Λίγκα αλλά επέστρεψε το 1988, για να ξαναδιωχθεί οριστικά αυτή τη φορά το 1991. Ακολούθησε ο θάνατος του Λεν Μπίας από υπερβολική δόση, λίγο μετά από την επιλογή του από τους Σέλτικς, το 1986.

Ο «άρχοντας των διωγμών» όμως, είναι ο Ρόι Τάρπλεϊ, ο οποίος το 1991 αποβλήθηκε, με αποτέλεσμα να έρθει στην Ελλάδα για να «δυναμώσει», αρχικά τον Άρη, μετά τον Ολυμπιακό και τέλος τον Ηρακλή, ενώ το 1994 επέστρεψε στο ΝΒΑ, στο όνομα των Μάβερικς. Αν και ο ίδιος, ήθελε να επιστρέψει στο γήπεδο, οι ιατρικές του εξετάσεις είχαν άλλη άποψη, με αποτέλεσμα ο Ρόι να μην ξαναπαίξει ποτέ μπάσκετ.

Στην ηλικία των 42, αποφάσισε πως «μεγάλωσε» και πως δεν πρέπει να συμπεριφέρεται άλλο σαν «κακομαθημένος έφηβος». Έτσι λοιπόν, κατέθεσε αίτηση για την αποκατάσταση του ονόματος του στην επιτροπή Ίσων Ευκαιριών των Εργαζομένων. Φυσικά, δεν περιμένει –αλλά ούτε και θέλει- να επιστρέψει στην ενεργό δράση, αλλά θέλει να διεκδικήσει την άνετη βόλτα του στο δρόμο, χωρίς «κουκούλα», αλλά και το ποσό των 6,5 εκ. δολαρίων που θα πάρει, σε περίπτωση που κερδίσει την μάχη.

Τα χαρτιά του έχουν σταλεί και έχουν απορριφθεί, ήδη μία φορά, από την λίγκα αλλά ο Τάρπλεϊ έχει το δικαίωμα να υποβάλει μήνυση, εντός 90 ημερών.

Επιμέλεια: Ειρήνη Ζέρβα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube