Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Κάρλσεν εργαζόταν ως σκάουτερ σε αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους. Τον Σεπτέμβριο του 2012 και αφού είχε περάσει από τις Γκρασχόπερς, Γουότφορντ, Λεβερκούζεν, Αννόβερο, Ζενίτ και Φρέντρικσταντ, προσελήφθη από την Μονακό στο πόστο του εκτελεστικού διευθυντή και μέσα σε λίγους μήνες πήρε προαγωγή στο ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου.
Του Τόλη Χριστοφοράκη
Ο νέος CEO των Μονεγάσκων, σε ένα αποκαλυπτικό άρθρο του, στην εφημερίδα Guardian, αποκαλύπτει μέσω μιας προσωπικής εμπειρίας, πως οι ομάδες, στήνουν παιχνίδια όχι για να κερδίσουν βαθμούς και χρήματα μέσω στοιχηματικών πονταρισμάτων αλλά για να πείσουν άλλους συλλόγους να καταθέσουν επίσημη πρόταση αγοράς του πιο ταλαντούχου ποδοσφαιριστή τους.
Χωρίς να ονομάσει σύλλογο και να δώσει χρονολογία, ο Κάρλσεν αποκάλυψε ότι χρειάστηκε να ταξιδέψει σε κράτος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να «τσεκάρει» από κοντά έναν ποδοσφαιριστή, για τον οποίο είχε συγκεντρώσει εξαιρετικά στοιχεία.
Ήταν διεθνής με τη χώρα του και όλα όσα είχε συλλέξει, συνηγορούσαν ότι επρόκειτο για μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ποδοσφαιριστή, η οποία δεν έπρεπε να μείνει ανεκμετάλλευτη.
Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο της χώρας, όλα κυλούσαν…διαφορετικά. Ο πρόεδρος του συλλόγου έκανε το κοντινό ταξίδι προκειμένου να παραλάβει με τη συνοδεία του τον Κάρλσεν και να μεταβούν αμέσως για το γήπεδο, στο οποίο θα διεξαγόταν το εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας, στην οποία αγωνιζόταν ο νεαρός ποδοσφαιριστής.
Ο Νορβηγός αναφέρει, ότι στο γήπεδο δεν βρίσκονταν περισσότεροι από 200 φίλαθλοι αλλά αυτό που του έκανε τρομερή εντύπωση είναι πως όταν κατά την είσοδο τον πλησίασε ένας κύριος μιλώντας καλά αγγλικά, οι άντρες ασφαλείας του προέδρου τον απομάκρυναν με σχεδόν βίαιο τρόπο.
Η έδρα, ήταν της πρωτοπόρου του πρωταθλήματος όμως ο επιθετικός για τον οποίο είχε κάνει το ταξίδι ο Κάρλσεν, απλά ήταν ασταμάτητος. Όλες οι επιθέσεις περνούσαν από τα πόδια του και κανείς αντίπαλος δεν μπορούσε να τον ανακόψει. Απέφευγε όλα τα τάκλιν, σκόραρε δύο φορές, είχε τέσσερις ασίστ σε τελικές προσπάθειες και κάθε φορά που επιχειρούσε μια καλή ενέργεια, ο πρόεδρος γύρισε προς τον Κάρλσεν και με νόημα του έλεγε «Καθόλου κακός ε;».
Ο Κάρλσεν κατάλαβε αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η εμπειρία του άλλωστε ήταν μεγάλη και η προετοιμασία που είχαν ετοιμάσει οι ιθύνοντες του συλλόγου για ένα «όμορφο» βράδυ…απλά επιβεβαίωσαν τους φόβους του.
Με την επιστροφή του φυσικά, στο σύλλογο που εργαζόταν, όχι μόνο δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για να κατατεθεί η πρόταση ύψους 1 εκ. λιρών που ζητούσε ο σύλλογος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά με λύπη του διαπίστωσε όταν πέρασε ο καιρός, ότι ο παίκτης δεν κατάφερε να φύγει ποτέ από τη χώρα του αν και είχε το ταλέντο για μια καλή μεταγραφή.
Όχι όσο μεγάλο και μοναδικό εμφανίστηκε από τους…στημένους αντιπάλους του αλλά ούτε τόσο αδιάφορο για να μείνει «εγκλωβισμένος» στις παράνομες διαθέσεις του προέδρου.
Ο Κάρλσεν καταλήγει στο άρθρο του τονίζοντας ότι το στήσιμο των αγώνων έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο αφού εκτός από το αποτέλεσμα, είναι πλέον πολύ εύκολο να προκαθοριστούν και οι εμφανίσεις ομάδων και παικτών!