Ο Έντι Τζόνσον, μια μεγάλη μορφή του Παγκόσμιου Μπάσκετ που είχε αγωνιστεί τη σεζόν 1994-95 στο Ελληνικό πρωτάθλημα και τον Ολυμπιακό, έκανε δηλώσεις σε αμερικανικά μέσα σχετικά με την μεγάλη νίκη της Εθνικής μας απέναντι στις ΗΠΑ στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας αλλά και την κρίση που περνά το αμερικανικό μπάσκετ σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

«Όταν η Ελλάδα νίκησε τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κάποιοι έκαναν το λάθος να χρησιμοποιήσουν την λέξη έκπληξη! Οι ΗΠΑ είναι ακριβώς όπως οι άλλοι χαμένοι της διοργάνωσης. Έχουν χάσει στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις. Το 2002 τερμάτισαν 6οι, το 2004 3οι και ξαναπροσπάθησαν χωρίς επιτυχία φέτος. Αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο. Έχουμε σπουδαίους παίκτες, αλλά αυτό τι μας προσφέρει; Εδώ δεν μιλάμε για γκολφ ή για τένις. Το μπάσκετ είναι ομαδική δουλειά, αφοσίωση και το δέσιμο των παικτών. Αυτά δημιουργούν ομάδα...»

Ο «γρήγορος» Έντι όπως είναι το παρατσούκλι του συνέχισε κάνοντας σκληρή κριτική στους παίκτες της Αμερικής. «Η ομοσπονδία έκανε το σωστό κάνοντας μια πιο αυστηρή επιλογή παικτών, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα του μπάσκετ είναι βαθιά και για να συνέλθουμε και να επιστρέψουμε στο επίπεδο που ήμασταν κάποτε θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Οι παίκτες των ΗΠΑ αγνοούν τα βασικά του μπάσκετ. Απλά πράγματα που θα έπρεπε να διδάσκονται στο γυμνάσιο και στο Λύκειο.»

Ο Έντι Τζόνσον αναφέρθηκε και στην Εθνική μας ομάδα λέγοντας: «Η ελληνική ομάδα έπαιξε απλά πικ εντ ρολ στην επίθεση σε όλο το δεύτερο ημίχρονο .Οι Έλληνες έπαιξαν τέλεια. Η σπουδαία επίθεση υπερνικά την άμυνα. Πηγαίνετε να ρωτήσετε τον Μάικλ Τζόρνταν για το τι έκανε σε όλη του την καριέρα. Έπαιξα στην Ελλάδα την σεζόν 1994-95 και βίωσα την αφοσίωση και το δέσιμο των παικτών.»

Τέλος ο πρώην σούπερ σταρ του Ολυμπιακού εξέφρασε την άποψη του για ο μέλλον των ΗΠΑ. «Θεωρώ πως ο Καρμέλο Άντονι ήταν σούπερ με την ενέργειά του και τα σουτ. Οι ΛεΜπρον και Γουέιντ τουλάχιστον προσπάθησαν γιατί είναι νικητές και σέβονται ο ένας τον άλλο. Η πρώτη Dream Team δεν θα υπάρξει ξανά, εκτός αν οι ΗΠΑ βρουν έναν πλέι μέικερ που θα τρέξει το σόου και θα έχει τον απόλυτο σεβασμό των υπολοίπων αστέρων. Ο Μάτζικ Τζόνσον ήταν ο λόγος της επιτυχίας της πρώτης ομάδας. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ένα πλεϊ-μέικερ να ηγηθεί. Κιντ, Μπίμπι, Μπίλαπς, Πέιτον ή τουλάχιστον να μην... έδιωχναν τον Γκίλμπερτ Αρίνας, που πιθανότατα θα είχε απαντήσεις.»


Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κουλούρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube