Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο Ζαρντίμ έχει ξεκινήσει με ατυχίες την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Και δε μιλάω για μεταγραφές, προσθήκες, αποχωρήσεις κλπ, κλπ. Εδώ φαίνεται πως ακόμη έχουμε ψωμιά.
Αυτό που εννοώ είναι οι τραυματισμοί. Γιατί ενώ ο άνθρωπος έχει πέσει στη δουλειά από την πρώτη ημέρα και δείχνει σοβαρός, μεθοδικός, μοντέρνος και γενικά βγάζει μία καλή εικόνα «και προς τα μέσα και προς τα έξω», έχει στερηθεί των υπηρεσιών πολλών παικτών του, στο βασικότερο κομμάτι της προετοιμασίας.
Εδώ πριν καλά καλά πιάσει δουλειά ο Πορτογάλος, έχασε τον βασικότερό του στόπερ, τον Αβραάμ, για τη μισή σεζόν.
Και σα να μην έφτανε αυτό, δεν έχει στη διάθεσή του σε όλα τα φιλικά του Ιουλίου άλλους τέσσερις παίκτες, τους βασικούς Μιραλάς, Φουστέρ, τον Ιμπαγάσα, που αποτελεί πάντοτε λύση, αλλά και τον Ζαραδούκα. Συνεπώς, και για τα πέντε πρώτα φιλικά δεν έχει 4+1 παίκτες, που εύκολα θα μπορούσαν να ήταν όλοι βασικοί-κι ούτε αλλάζει τίποτα αν ο Ιμπαγάσα προλάβει και παίξει π.χ. ένα ημίχρονο στην Πορτογαλία.
Τι σημαίνει όλο αυτό το πράγμα; Πέραν ασφαλώς του εξόφθαλμου προβλήματος να μην μπορεί να κάνει ο Ζαρντίμ τη δουλειά του όπως θέλει, με όλους δηλαδή τους παίκτες του (σε συνδυασμό με την απουσία από την προετοιμασία της Αυστρίας των πέντε διεθνών, που και στην Πορτογαλία δεν μπορεί να πάρουν πολύ μεγάλο χρόνο συμμετοχής, αφού μόλις μπήκαν σε κανονικούς προπονητικούς ρυθμούς).
Πολύ απλά, από εκεί που τέλη Ιουλίου ο προπονητής θα έπρεπε να είχε μία όσο το δυνατόν ασφαλή άποψη για το ρόστερ της ομάδας, τις αδυναμίες του και τις δυνατότητές του, τώρα είναι αδύνατο να την έχει, κάτι που σίγουρα δεν ωφελεί τον προγραμματισμό ενόψει της νέας σεζόν.
Διότι ναι μεν τους ξέρει όλους αυτούς τους παίκτες, πλην του Ζαραδούκα, από τα dvd που έχει δει από την περασμένη σεζόν, ωστόσο σημασία για κάθε προπονητή είναι να διαπιστώσει κατά πόσο κολλάει ο άλφα η, ο βήτα παίκτης στον τρόπο παιχνιδιού που ο ίδιος θέλει να παίξει. Κάτι που μπορεί να το τσεκάρει μόνο μέσα από τα παιχνίδια.
Παρεμπιπτόντως, όπως τουλάχιστον ψιθυρίζεται στο Ρέντη, υπάρχει λογική για την θλάση του Φουστέρ η, όποιες ακόμη ενδεχομένως βγουν στην προετοιμασία-που μακάρι φυσικά να μην βγουν. Κι η λογική έχει να κάνει με την αλλαγή της έντασης της προπόνησης φέτος σε σχέση με πέρσι. Υπό την έννοια ότι η φετινή είναι πιο σκληρή, πιο εξαντλητική και πιο εντατική από εκείνη του Βαλβέρδε. Κι ο κάθε παίκτης δεν είναι εύκολο να την «δεχθεί» σε χρόνο ντε τε αυτή την αλλαγή.
Με την ελπίδα, βεβαίως, η διαφοροποίηση αυτή να αποβεί σε καλό της ομάδας και ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν να είναι πιο ανθεκτικός και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια καλής απόδοσης μέσα στην χρονιά.
Κ. Νικολακόπουλος