Μπορεί ο μύθος να θέλει τα «πάντσερ» να έχουν την εκπληκτική παράδοση στη διαδικασία των πέναλτι, ωστόσο ειδικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Μια αναδρομή στις αναμετρήσεις των EURO που κρίθηκαν στα πέναλτι, αποδεικνύει πως οι Τσεχοσλοβάκοι ως ενιαία ομάδα και οι Τσέχοι ως αυτόνομη, είναι η μοναδική που έχει κερδίσει όλες τις αναμετρήσεις που αγωνίστηκε και χρειάστηκε να φτάσει σε αυτή τη διαδικασία.

Μάλιστα είναι εντυπωσιακό πως στην άχαρη και ψυχοφθόρα αυτή κατάσταση, διαθέτει τους πιο ψύχραιμους εκτελεστές διαχρονικά, μιας και οι παίκτες της, έχουν ευστοχήσει και στα 20 πέναλτι που έχουν εκτελέσει σε τελική φάση EURO.

Του Κώστα Μιαούλη

Στα χρόνια των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, συνολικά 13 συναντήσεις χρειάστηκε να πάνε στα πέναλτι. Οι Τσεχοσλοβάκοι ή Τσέχοι είναι πολυνίκες μιας και τα κατάφεραν σε τρεις περιπτώσεις. Το 1976, ήρθε η κορυφαία στιγμή με την κατάκτηση του τροπαίου στα πέναλτι, χάρη στην μνημειώδη πλέον εκτέλεση του Αντονίν Πανένκα με το σκαφτό στον Μάϊερ. Εκεί νίκησαν με 5-3 στον τελικό του Βελιγραδίου. Τέσσερα χρόνια αργότερα οι Τσεχοσλοβάκοι κέρδισαν τον μικρό τελικό και κατέλαβαν την 3η θέση στο EURO της Ιταλίας, με θύματα τους Ιταλούς. Μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια και την παράταση οι Τσεχοσλοβάκοι επικράτησαν με 9-8 στην σχετική διαδικασία. Τέλος το 1996 μετά από 120 λεπτά δίχως τέρματα κέρδισαν τη Γαλλία με 6-5 για να πάνε στον τελικό, όπου έχασαν από την Γερμανία στον «ξαφνικό θάνατο».

Αρκετά αποτελεσματικοί στη διαδικασία των πέναλτι με 2 επικρατήσεις σε τρεις δοκιμασίες και οι Ισπανοί. Το 1984, προκρίθηκαν από τον ημιτελικό αποκλείοντας την Δανία στη «ρώσικη ρουλέτα». Μετά το ισόπαλο 1-1 στην κανονική διάρκεια και την παράταση, οι «φούριας ρόχας» επικράτησαν 5-4 με τον Έλκιερ, τον μεγάλο Δανό στράικερ να μην είναι ψύχραιμος από την άσπρη βούλα. Από την άλλη οι Ισπανοί απέκλεισαν πρόσφατα και τους Ιταλούς στα πέναλτι, στην τελευταία διοργάνωση με 4-2 μετά το 0-0 στα 120’. Ο Κασίγιας μάντεψε σωστά στα πέναλτι του Ντε Ρόσι και του Ντι Νατάλε και άνοιξε τον δρόμο για τα ημιτελικά στην Ισπανία, παρά το γεγονός πως ο Ντάνι Γουίθα αστόχησε επίσης στο 4ο ισπανικό πέναλτι. Αντίθετα οι Ίβηρες νικήθηκαν μόνο στον προημιτελικό του 1996 από τους Άγγλους με 4-2 στα πέναλτι, με τον Ιέρο και τον Ναδάλ μοιραίους για την ομάδα τους.

Όσο για τους Γερμανούς, που διατηρούν αυτόν τον αστικό μύθο (και εξαιτίας της μέχρι και πρόσφατα, επιτυχημένης πορείας της Μπάγερν σε αυτή τη διαδικασία, αλλά και της ομάδας τους στα Μουντιάλ), έχουν χάσει έναν τελικό κι έχουν κερδίσει έναν ημιτελικό σε EURO. To 1976 έχασαν 5-3 στα πέναλτι από τους Τσεχοσλοβάκους, όπως γράψαμε και πιο πάνω και έχουν επικρατήσει στον ημιτελικό του EURO 1996 κόντρα στην Αγγλία με 6-5. Από την άλλη αναποτελεσματικοί έχοντας μόνο μια επικράτηση σε τρεις διαδικασίες είναι οι Άγγλοι, οι Ιταλοί και οι Ολλανδοί. Η σκουάντρα ατζούρα με τις τουλίπες εμπλέκονται σε ένα ματς που αποτέλεσε ρεσιτάλ χαμένων πέναλτι από μια ομάδα, στον ημιτελικό του 2000.

Οι Ολλανδοί έχασαν δύο πέναλτι με τον Φρανκ Ντε Μπουρ και τον Κλάιφερτ στην κανονική διάρκεια του αγώνα και τρία στην διαδικασία των πέναλτι και πάλι με τον Φρανκ Ντε Μπουρ, τον Σταμ και τον Μπόσβελτ για να χάσουν 3-1 από την Ιταλία στην ρώσικη ρουλέτα. Οι Ολλανδοί έχασαν 5 πέναλτι συνολικά σε ένα ματς και έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 2004 και τον προημιτελικό με την Σουηδία, για να κάνουν σεφτέ σε διαδικασία πέναλτι.

Το EURO των πέναλτι ήταν εκείνο του 1996. Τέσσερις αναμετρήσεις, δύο από τους τέσσερις προημιτελικούς (Αγγλία – Ισπανία και Γαλλία - Ολλανδία) και οι δύο ημιτελικοί (Γερμανία – Αγγλία και Τσεχία – Γαλλία) κρίθηκαν σε αυτή την άχαρη διαδικασία. Συνολικά στα 13 ματς των ΕURO που κρίθηκαν στα πέναλτι 6 ματς ήταν προημιτελικοί, 5 ημιτελικοί, 1 μικρός τελικός και 1 τελικός.

Τα 13 ματς που κρίθηκαν στα πέναλτι:


1976 τελικός: ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ – ΔΥΤ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 5-3 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (2-2 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

1980 μικρός τελικός: ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ 9-8 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (1-1 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ)
1984 ημιτελικός: ΙΣΠΑΝΙΑ – ΔΑΝΙΑ 5-4 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (1-1 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

1992 ημιτελικός: ΔΑΝΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ 5-4 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (2-2 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

1996 προημιτελικός: ΑΓΓΛΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ 4-2 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (0-0 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

1996 προημιτελικός: ΓΑΛΛΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ 5-4 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (0-0 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

1996 ημιτελικός: ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΑΓΓΛΙΑ 6-5 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (1-1 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

1996 ημιτελικός: ΤΣΕΧΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ 6-5 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (0-0 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

2000: ημιτελικός ΙΤΑΛΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ 3-1 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΥΙ (0-0 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

2004 προημιτελικός: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΑΓΓΛΙΑ 6-5 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (1-1 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ 2-2 ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

2004 προημιτελικός: ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΣΟΥΗΔΙΑ 5-4 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (0-0 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

2008 προημιτελικός: ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ 3-1 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (0-0 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, 1-1 ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

2008 προημιτελικός: ΙΣΠΑΝΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ 4-2 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ (0-0 ΚΑΝ. ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube