…θα μπορούσαν να βροντοφωνάξουν οι οικοδεσπότες όλων των Euro!
Και πώς να μην το κάνουν αφού οι εναρκτήριοι αγώνες (σχεδόν) κάθε διοργάνωσης είναι η χαρά του φιλοξενούμενου.
Με αφορμή τον αγώνα της Εθνικής μας που «ανοίγει» το τουρνουά απέναντι στους συνδιοργανωτές Πολωνούς (και ΟΛΟΙ θυμόμαστε τι έγινε την τελευταία φορά που η Εθνική έπαιξε σε πρεμιέρα Euro) το sport-fm.gr θυμάται όλες τις πρεμιέρες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από το 1960 ως σήμερα και βγάζει συμπέρασμα.
1960, Γαλλία-Γιουγκοσλαβία 4-5
Στο πρώτο Euro που διοργανώθηκε ποτέ, οι οικοδεσπότες Γάλλοι θα αποτελέσουν τα πρώτα… θύματα της πρεμιέρας, στο πιο παραγωγικό παιχνίδι στην ιστορία των (τελικών φάσεων του) Euro. Οι «τρικολόρ» προηγήθηκαν με 3-1 και 4-2 αλλά οι «πλάβι» με τρία γκολ μέσα σε πέντε λεπτά, κάνουν τη μεγάλη ανατροπή και περνούν στον τελικό της διοργάνωσης όπου θα χάσουν από την ΕΣΣΔ. Οι Γάλλοι θα τερματίσουν τέταρτοι αφού θα χάσουν και στον μικρό τελικό που υπήρχε τότε από τους Τσεχοσλοβάκους με 2-0. Να σημειωθεί πως η τελική φάση εκείνη την εποχή περιελάμβανε μόλις τέσσερις ομάδες, κάτι που ίσχυε μέχρι και το τουρνουά του 1976.
1964, Ισπανία-Ουγγαρία, 2-1
Πρώτη επιτυχία για τους οικοδεσπότες σε πρεμιέρα, αν και οι Ισπανοί χρειάστηκε να παίξουν παράταση προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση των πολύ δυνατών εκείνη την εποχή Ούγγρων. Οι «φούριας ρόχας» προηγήθηκαν στο 35’ με τον Περέδα αλλά έξι λεπτά πριν από το τέλος ο Μπένε στέλνει το ματς στην παράταση. Ο Αμάνθιο λυτρώνει το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στο 115’ και στέλνει τους Ισπανούς στον τελικό όπου θα γίνουν η πρώτη ομάδα που όντας γηπεδούχος θα πάρει το τρόπαιο, αφού θα κάμψουν την αντίσταση των Σοβιετικών με 2-1.
1968, Ιταλία-ΕΣΣΔ 0-0
Γκέλα για την «σκουάντρα ατζούρα», η οποία αποδείχθηκε όμως κάτι παραπάνω από γλυκιά. Μετα και το πέρας της παράτασης (και ενώ τα πέναλτι δεν είχαν θεσμοθετηθεί ακόμα) η πρόκριση στον μεγάλο τελικό κρίθηκε στο… νόμισμα! Οι μαντικές ικανότητες του Σοβιετικού αρχηγού Άλμπερτ Σεστέρνιοφ δεν στάθηκαν αρκετές για την ΕΣΣΔ και έτσι οι «ατζούρι» πέρασαν στον τελικό του «Ολίμπικο» όπου και σήκωσαν το τρόπαιο. Για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση το Κύπελλο καταλήγει στα χέρια των διοργανωτών.
1972, Βέλγιο-Δυτική Γερμανία 1-2
Ο Γκερντ Μίλερ «καθάρισε» για τους Γερμανούς και με δύο προσωπικά γκολ έστειλε τους Βέλγους στον μικρό τελικό χαλώντας την γιορτή που είχε στηθεί στο «Μποσούιλσταντιον» της Αμβέρσας. Οι διοργανωτές θα αρκεστούν στην τιμητική τρίτη θέση αφού θα νικήσουν την Ουγγαρία με 2-1.
1976, Γιουγκοσλαβία-Δυτική Γερμάνια 2-4
Δεύτερη συνεχόμενη «κηδεία» θα κάνουν σε πρεμιέρα τα «πάντσερ», αυτή τη φορά απέναντι στους γηπεδούχους Γιουγκοσλάβους με 4-2. ΤΗ σκυτάλη από τον Γκέρντ, παίρνει ένας άλλος… Μίλερ, ο Ντίτερ! Με γκολ στο 82’ θα στείλει τις δύο ομάδες στην παράταση ισόπαλες 2-2 και με δύο δικά του τέρματα στο 115’ και 119’ θα στείλει τους Γερμανούς στον τελικό και στα δόντια του μυστακιοφόρου Πανένκα! Οι «πλάβι» θα χάσουν και από τους Ολλανδούς στον μικρό τελικό της διοργάνωσης με 3-2 (ξανά στην παράταση) και θα τερματίσουν τέταρτοι.
1980, Ιταλία-Ισπανία 0-0
Την πρώτη φορά που καθιερώνονται οι όμιλοι σε τελική φάση Euro, οι οικοδεσπότες Ιταλοί θα παραχωρήσουν «λευκή» ισοπαλία στην Ισπανία, κάτι που όπως αποδείχθηκε θα τους στερήσει την απευθείας πρόκριση στον τελικό. Αντίθετα θα περάσουν (ως δεύτεροι από τον όμιλο) στον μικρό τελικό και θα ηττηθούν στα πέναλτι από την Τσεχοσλοβακία.
1984, Γαλλία-Δανία 1-0
Ο Μισέλ Πλατινί θα λύσει τον γόρδιο δεσμό στην αναμέτρηση με την Δανία, με το τέρμα που θα πετύχει δώδεκα λεπτά πριν από το φινάλε. Οι «τρικολόρ» θα φτάσουν στην κατάκτηση του πρώτου τους ευρωπαϊκού τροπαίου και παραμένουν μέχρι και σήμερα η τελευταία ομάδα που θα πάρει το τρόπαιο σαν διοργανώτρια, αφού στον τελικό του Παρισιού θα υποτάξουν με 2-0 τους Ισπανούς.
1988, Δυτική Γερμανία-Ιταλία 1-1
Ο Μπρέμε ισοφάρισε το γκολ του Ρομπέρτο Μαντσίνι αλλά δεν αποδείχθηκε αρκετό για τους Γερμανούς στην πρεμιέρα του Euro 1988. Η «νατσιοναλμανσάφτ» θα φτάσει τελικά μέχρι τα ημιτελικά και θα μείνει έξω από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ολλανδούς με σκορ 2-1.
1992, Σουηδία-Γαλλία 1-1
Η διοργάνωση μεταφέρεται για πρώτη φορά στην Σκανδιναβία και οι οικοδεσπότες Σουηδοί θα «σκοντάψουν» πάνω στους Γάλλους. Ο Ζαν Πιερ Παπέν στο 58’ θα απαντήσει στο γκολ του Έρικσον (24’), αποτέλεσμα όμως που δεν θα στερήσει την πρώτη θέση του ομίλου από τους γηπεδούχους. Οι Σουηδοί φτάνουν μέχρι την τετράδα αλλά θα υποκύψουν στην ανωτερότητα των Γερμανών και θα χάσουν το παιχνίδι με 2-3.
1996,Αγγλία-Ελβετία 1-1
Στην πρώτη διοργάνωση που πραγματοποιείται με 16 ομάδες, οι Άγγλοι δεν θα αποφύγουν τα… εμφράγματα αφού το γκολ του Άλαν Σίρερ στο 23ο λεπτό δεν θα αποδειχθεί αρκετό για τα «λιοντάρια». Ο Τουρκγιλμάζ με πέναλτι στο 83’ θα χαρίσει στην Ελβετία τους μοναδικούς της βαθμούς στον όμιλο. Η εθνική ομάδα της Αγγλίας θα φτάσει μέχρι και τα ημιτελικά όπου και θα αποκλειστεί από τους Γερμανούς με τον συνηθισμένο για αυτήν τρόπο των πέναλτι!
2000, Βέλγιο-Σουηδία 2-1 και Ολλανδία-Τσεχία 1-0
Η πρώτη συνδιοργάνωση του Euro είναι γεγονός και οι γείτονες θα ξεκινήσουν με 2/2. Τα γκολ του Γκορ και Εμίλ Μπενζά θα δώσουν τη νίκη με 2-1 στο Βέλγιο απέναντι στους Σουηδούς αλλά δεν θα φτάσουν για την πρόκριση της ομάδας στην επόμενη φάση.
Το πέναλτι-γκολ του Φρανκ Ντε Μπουρ στο 89ο λεπτό θα ξεκλειδώσει την άμυνα των Τσέχων και θα επιτρέψει στους «οράνιε» να μπουν με το δεξί στην διοργάνωση. Οι Ολλανδοί θα χάσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το δεύτερο τους τρόπαιο, αφού στον ημιτελικό του Άμστερνταμ θα χάσουν στα πέναλτι από τους Ιταλούς, μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας.
2004, Πορτογαλία-Ελλάδα, 1-2
Δύσκολο να μιλήσεις για το 2004 και να μην επικεντρωθείς στην Εθνική Ελλάδος. Η πορεία για το όνειρο ξεκινάει ιδανικά με «διπλό» της Εθνικής μας απέναντι στους Πορτογάλους. Το γκολ του Ρονάλντο δεν θα φτάσει στους οικοδεσπότες που θα πέσουν στο καναβάτσο από τα τέρματα των Καραγκούνη και Μπασινά. Η Πορτογαλία θα ξεπεράσει το σοκ και θα φτάσει μέχρι τον μεγάλο τελικό, εκεί που θα ξανασυναντήσει τον κακό της δαίμονα που λέγεται Ελλάδα και θα χάσει το τρόπαιο από το γκολ του Χαριστέα. Είναι η μοναδική φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που το παιχνίδι που ανοίγει το τουρνουά θα το κλείσει κιόλας.
PORTUGAL vs GREECE 1-2 από sport-zante-gr
2008, Αυστρία-Κροατία 0-1και Ελβετία-Τσεχία 0-1
Το 2000 Βέλγιο και Ολλανδία έκαναν το 2/2 στην πρεμιέρα. Αντιστρόφως ανάλογα συναισθήματα το 2008 για Αυστρία και Ελβετία αφού θα γνωρίσουν ισάριθμες ήττες στις πρεμιέρες τους. Το γκολ του Μόντριτς θα γεμίσει απογοήτευση τους 50.000 Αυστριακούς που γέμισαν το «Έρνστ Χάπελ» της Βιέννης και τελικά θα αποκλειστούν από την φάση των ομίλων, μένοντας τρίτοι.
Την ήττα με το ίδιο σκορ θα γνωρίσουν και οι Ελβετοί στην Βασιλεία από τους Τσέχους με το γκολ του Σβέρκος στο 71’. Το φινάλε της πρώτης φάσης των ομίλων θα βρει τους Ελβετούς στην τέταρτη και τελευταία θέση του ομίλου, αποχαιρετώντας από νωρίς την διοργάνωση.
Το συμπέρασμα: Οι πρεμιέρες στα 13 Euro που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα, μόνο ιδανικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για του γηπεδούχους. Οι οικοδεσπότες μετρούν σε 15 ματς (2000 και 2008 οι πρεμιέρες ήταν διπλές) 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 6 ήττες με τέρματα 17-20.
12 από τους 15 διοργανωτές έφτασαν τουλάχιστον μέχρι τους ‘4’ του θεσμού ενώ οι υπόλοιποι τρείς αποκλείστηκαν από τη φάση των «16».
Τις τέσσερις φορές που νίκησαν οι γηπεδούχοι, τις δύο από αυτές κατέκτησαν και το τρόπαιο (1964, Ισπανία, 1984, Γαλλία), μία έφτασαν στην τετράδα (2000, Ολλανδία) και μία αποκλείστηκαν από την φάση των ομίλων (2000, Βέλγιο)
Στις τρεις τελευταίες πρεμιέρες (2004, 2008 εις διπλούν) οι διοργανωτές μετρούν ισάριθμες ήττες. Ας ελπίσουμε το σερί αυτό να συνεχισθεί και το απόγευμα της Παρασκευής…
Επιμέλεια: Αλέξης Περδίκης