Ποια είναι η πιο... ψηλή ομάδα; Ποια είναι αυτή που έχει την μεγαλύτερη εμπειρία λόγω των συμμετοχών των παικτών της;
Ποιος ποδοσφαιριστής αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τις άμυνες; Ποιος αμυντικός έχει τις μεγαλύτερες... επιθετικές αρετές;
Kάποια από τα πολλά ερωτήματα στα οποία θα βρείτε απάντηση εάν διαβάσετε τις αράδες που ακολουθούν.
Λίγα λόγια, πολλοί αριθμοί σε μια από τις προσπάθειες που θα κάνουμε εμείς εδώ στο www.sport-fm.gr για να σας βάλουμε σε ρυθμούς Euro 2012.
ΓΚΟΛ
Όπου over βάλτε δίπλα το όνομα της Ολλανδίας! Οι Ολλανδοί πηγαίνουν στα γήπεδα του Euro έχοντας κερδίσει με την αξία τους τον τίτλο της πιο παραγωγικής ομάδας που λαμβάνει μέρος στη διοργάνωση.
Οι παίκτες του Μπερτ Φαν Μάρβάικ έχουν καταφέρει να σκοράρουν 37 φορές στα παιχνίδια των προκριματικών... Και πως να μην το πετύχουν καθώς έχουν πετύχει 11 τέρματα στο παιχνίδι με τον Σαν Μαρίνο.
Στη συνέχεια συναντάμε την Γερμανία με τρία τέρματα λιγότερα από την πρώτη Ολλανδία (δηλαδή, 34 γκολ). Την τρίτη καλύτερη επίθεση την έχει η Σουηδία με 31 γκολ. Την χειρότερη επίθεση; Την κατέχει η Εθνική μας ομάδα. Έχει πετύχει μόλις 14 γκολ σε όλα τα παιχνίδια της προκριματικής φάσης, ένα λιγότερο από τις Γαλλία, Δανία και Τσεχία.
Συνοπτικά...
Ολλανδία, 37, Γερμανία 34, Σουηδία 31, Πορτογαλία 27, Ισπανία 26, Κροατία 21, Ιρλανδία 20, Ιταλία 20, Ρωσία 17, Αγγλία 17, Γαλλία 15, Δανία 15, Τσεχία 15 και η Ελλάδα με 14...
ΘΕΣΕΙΣ
Αμυντικοί:
Εδώ έχουμε και μια πρωτιά... Η Εθνική ομάδα έχει τους αμυντικούς που έχουν την μεγαλύτερη έφεση στο σκοράρισμα. Οι διεθνείς μας αμυντικοί έχουν στείλει την μπάλα στο πλεκτό έξι φορές, όσες και οι αντίστοιχοι αμυντικοί της Τσεχίας.
Ακολουθεί η Σουηδία που έχει πέντε γκολ από τους αμυντικούς της. Και καταλήγουμε στις: Ιρλανδία 3, Γαλλία 2, Γερμανία 2, Ρωσία 1, Αγγλία 1. Όλες οι άλλες χώρες δεν έχουν αμυντικούς που να έχουν σκοράρει.
Η πρώτη θέση της Τσεχίας οφείλεται περισσότερο στην παρουσία του Κάντλετς. Ο αμυντικός της Λεβερκούζεν έχει πετύχει τέσσερα γκολ, ενώ το αντίπαλο δέος είναι ο Αβραάμ Παπαδόπουλος με δύο γκολ.
Μέσοι:
Τρεις χώρες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση... Τρεις χώρες έχουν την... ευλογία οι μέσοι τους να ξέρουν να σκοράρουν κάτι που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αποτελεί σημαντικό σημείο. Πορτογαλία Κροατία και Σουηδία έχουν πετύχει 11 γκολ με τους μέσους τους. Ακολουθούν με 8: Ισπανία, Γαλλία, Ρωσία. Με επτά γκολ έχουμε την Αγγλία και την Γερμανία. Με έξι γκολ είναι η Δανία.
Πέντε γκολ από τους μέσους της έχει η Ολλανδία, η ομάδα με την καλύτερη επίθεση, όσα τέρματα έχει και η Ιρλανδία. Από τέσσερα τέρματα έχουν οι Ελλάδα, Ρωσία, Ιταλία.
Ποιος είναι ο μέσος με τα περισσότερα γκολ; Ο Νάνι βρίσκεται στην πρώτη θέση με πέντε τέρματα, όσα έχει πετύχει και ο Οζίλ με την εθνική Γερμανίας. Με ένα λιγότερο συναντάμε τους Ντζαγκόεφ (Ρωσία) και Κράνιτσαρ (Κροατία).
Για την Ελλάδα ο μέσος που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ είναι ο Φετφατζίδης με δύο τέρματα.
Επιθετικοί
Πρώτη και με διαφορά η Ολλανδία... Από τα 37 γκολ τα 31 των Ολλανδών έχουν προέρθει από επιθετικούς παίκτες της. Ο Κλαας Γιαν Χούντελαρ έχει πετύχει 12 από αυτά.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία με 24 γκολ από τους επιθετικούς της, με πρώτο και... δεινότερο τον Κλόζε που έχει βρει πλεκτό εννιά φορές.
Ακολουθούν με: 16 γκολ η Πορτογαλία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να έχει πετύχει εννιά γκολ και την Ισπανία με τον Γιορέντε να έχει σκοράρει τρεις φορές.
13 γκολ: Σουηδία (Ιμπραίμοβιτς 5 γκολ)
11 γκολ: Ιταλία (Κασάνο 6 γκολ)
11 γκολ: Ιρλανδία (Κιν 7 γκολ)
9 γκολ: Αγγλία (Ντεφό 3 γκολ)
8 γκολ: Κροατία (Εντουάρντο 3)
8 γκολ: Ρωσία (Παβλιουτσένκο 4)
7 γκολ: Δανία (Μπεντνερ 3)
5 γκολ: Τσεχία
5 γκολ: Γαλλία
4 γκολ: Ελλάδα
ΗΛΙΚΙΑ
Μπορεί -σαν Εθνική Ελλάδος- να έχουμε τον πιο γηραιό ποδοσφαιριστή ωστόσο δεν έχουμε και το ρόστερ με το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας. Ο Φερνάντο Σάντος έχει καλέσει τον Κώστα Χαλκιά ο οποίος σε ηλικία 37 ετών είναι ο ποδοσφαιριστής με την μεγαλύτερη ηλικία από όσους συμμετέχουν στη διοργάνωση, την στιγμή που ρόστερ της ομάδας μας έχει μέσο όρο ηλικίας 27 έτη.
Τρεις είναι οι ομάδες που έχουν το ρόστερ με την μεγαλύτερη ηλικία σε μέσο όρο. Η Ιταλία, η Ρωσία και η Ιρλανδία έχουν ΜΟ 28 χρόνια και κατέχουν την πρώτη θέση.
Ακολουθούν με 27 χρόνια ΜΟ οι: Ελλάδα, Τσεχία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κροατία, Ουκρανία, Γαλλία και Αγγλία.
Ρόστερ με ΜΟ 26 ετών έχει η Δανία. Με έναν λιγότερο η Πολωνία με 25 χρόνια.
Την τελευταία θέση άρα και την ομάδα με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές έχει η Γερμανία με τον Γιοακιμ Λεβ να έχει καλέσει παίκτες που το ΜΟ της ηλικίας τους είναι 24 χρόνια.
Όπως αναφέρεται και παραπάνω ο Χαλκιάς είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη ηλικία σε όλη τη διοργάνωση ενώ ο πιο μικρός ποδοσφαιριστής είναι ο Γέτρο Βίλεμς της Ολλανδίας με 18 χρόνια ζωής.
Μάλιστα, εάν ο Ολλανδός αμυντικός εάν πάρει χρόνο συμμετοχής έστω και σε ένα παιχνίδι της εθνικής ομάδας της χώρας του, τότε θα γίνει και ο μικρότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που συμμετάσχει σε Euro σπάζοντας το ρεκόρ που κατέχει μέχρι σήμερα ο Έντζο Σίφο ο οποίος είχε αγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όντας 18 χρονών και 115 ημερών.
Ποιοι ποδοσφαιριστές ακολουθούν τον Κώστα Χαλκιά; Ο Σέι Γκίβεν και ο Ολεξάντερ Γκοριάνοφ με 36 χρόνια ζωής.
Με 35 χρόνια ζωής είναι οι Μαρκ Φαν Μπόμελ, Μόργκαν Ντε Σάνκτις και Άντερς Σβένσον.
Αντίστοιχα, εξίσου μικρός σε ηλικία αλλά με λίγες ημέρες διαφορά σε σχέση με τον Ολλανδό, Βίλεμς είναι ο Τσάμπερλεϊν.
ΥΨΟΣ
Μία από τις πιο ψηλές ομάδες όλης της διοργάνωσης έχει η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Οι παίκτες που έχει καλέσει ο Φερνάντο Σάντος έχουν μέσο όρο ύψους 1,83μ. μόλις δύο εκατοστά από τις υψηλότερες ομάδες του Euro. Ποιες είναι αυτές; Η Γερμανία, η Σουηδία και η Κροατία με 1,85μ. Μ.Ο.
Το ίδιο μέσο όρο ύψους με την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου έχουν και οι Πολωνοί, Τσέχοι, Δανοί και Ουκρανοί.
Το ρόστερ με τους πιο κοντούς παίκτες το έχει η Γαλλία και η Ισπανία με ΜΟ 1,80 μ.
Ο πιο υψηλός ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης είναι ο Σουηδός, Αντρέας Ίσακσον με ύψος 1,99μ. Ένα εκατοστό... κοντότερος έχει ο Μέρτεσάκερ της Γερμανίας.
Ας περάσουμε στους πιο κοντούς παίκτες... Ο Ιταλός, Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο με ύψος 1,64 κατέχει την πρωτιά όντας ο ποδοσφαιριστής με το μικρότερο ύψος από όλες τις ομάδες της διοργάνωσης. Αμέσως ψηλότερος ένας δικός μας... ο Γιάννης Φετφατζίδης. Ο διεθνής μας έχει ύψος 1,65μ...
Ας δούμε και άλλα στοιχεία:
-Ο πιο κοντός τερματοφύλακας είναι ο Μπέτο της Πορτογαλίας με ύψος 1,82.
-Οι πιο κοντοί αμυντικοί είναι οι Λαμ, Βίλεμς, Άλμπα και Όλσον με ύψος 1,70.
-Ο πιο υψηλός επιθετικός; Όχι δεν είναι ο Ζλάνταν Ιμπραϊμοβιτς ο οποίος έχει ύψος 1,94μ. αλλά ο Φερνάντο Γιορέντε με ύψος 1,95. Στους πιο υψηλούς επιθετικούς της διοργάνωσης συγκαταλέγεται και ο Γιώργος Σαμαράς ο οποίος βλέπει τη μπάλα από τα 192 εκατοστά.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ
Ποιο είναι το πιο έμπειρο ρόστερ; Για την απάντησή σας μην λάβετε υπόψη σας την ηλικία αλλά τις συμμετοχές με το εθνόσημό...
Η Ολλανδία... Οι παίκτες της έχουν μέσο όρο εμφανίσεων τις 42 φορές, με τον Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ να έχει τις περισσότερες συμμετοχές με την εθνική του ομάδα 94. Το λιγότερο έμπειρο ρόστερ είναι της Γαλλίας και της Πολωνίας με το ΜΟ συμμετοχών των παικτών τους να αγγίζει τις 21 εμφανίσεις.
Ο Ίκερ Κασίγιας είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί τις περισσότερες φορές με τη φανέλα με το εθνόσημο. Συνολικά 129 φορές ο Ισπανός τερματοφύλακας έχει καταφέρει να ξεπεράσει, τον Άντερς Σβένσον με 126 συμμετοχές, τον Σέι Γκίβεν με 121 συμμετοχές και τον "τυπάρα" μας, Γιώργο Καραγκούνη με 116 διεθνείς συμμετοχές.
Παρά τις αρκετές συμμετοχές του αρχηγού, Γιώργου Καραγκούνη, η Εθνική μας έχει μέσο όρο διεθνών εμφανίσεων τις 30 φορές, δηλαδή, μια συμμετοχή λιγότερη από το μέσο όρο όλης της διοργάνωσης το οποίο είναι οι 31 εμφανίσεις.