Με πολλά προβλήματα, αλλά και ελπίδες που γεννά η προοπτική της συμμετοχής στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League ξημερώνει για τον Παναθηναϊκό η επόμενη μέρα της δύσκολης σεζόν που ολοκληρώθηκε χθες.

Οι «πράσινοι», σε μια χρονιά που διεκδίκησαν τον τίτλο με αξιώσεις για περισσότερο από τα 2/3 της περιόδου αλλά τελικά υπέκυψαν σε αγωνιστικά και μη προβλήματα, εξασφάλισαν τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League και θα πρέπει να περάσουν δύο γύρους για να μπουν στους ομίλους, όπου θα είναι στους ισχυρούς. Πιθανοί του αντίπαλοι στον τρίτο προκριματικό γύρο είναι οι Μπριζ, Βασλούι, Φέγενορντ και Μάδεργουελ, ενώ αν η Κοπεγχάγη πάρει το πρωτάθλημα στη Δανία την τελευταία αγωνιστική, τη θέση της Μπριζ θα πάρει η Νόρτζελαντ. Εφόσον ο Παναθηναϊκός περάσει, θα παίξει στα play offs με μία εκ των Φενέρμπαχτσε, Ουντινέζε, Λιλ, Μάλαγα και Γκλάντμπαχ.

Αν αποκλειστεί στον τρίτο προκριματικό, θα παίξει στα play offs του Europa League, ενώ αν αποκλειστεί στα play offs του Champions League, θα μπει απευθείας στους ομίλους του Champions League. Στις 20 Ιουλίου θα μάθουν τον αντίπαλό τους οι «πράσινοι» που θα μπουν στον γκρουπ των ισχυρών. Στις 31/7 ή 1/8 θα γίνει το πρώτο ματς και στις 7/8 ή 8/8 ο επαναληπτικός. Εφόσον προκριθούν στα πλέι οφ, τότε οι επόμενοι αγώνες τους θα πραγματοποιηθούν 21/8 ή 22/8 και 28/8 ή 29/8.

Πρόβλημα με το δάνειο

Εμπλοκή παρουσιάστηκε στην προσπάθεια της διοίκησης να συνάψει δάνειο 5 εκατ. ευρώ και να αρχίσει τις πληρωμές. Η ρευστή πολιτική κατάσταση που επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το πρόβλημα με το ποιοι και πώς θα εγγυηθούν για την αποπληρωμή του δανείου, έχουν μπλοκάρει την υπόθεση. Ο Γιάννης Αλαφούζος καταβάλλει προσπάθειες κι ελπίζει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας να έχει αποτελέσματα, προκειμένου να γίνουν οι διακανονισμοί με τους παίκτες, να αρχίσουν οι πληρωμές και να παρουσιαστούν στην ΕΠΟ τα στοιχεία που θα αποτρέψουν τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό του «τριφυλλιού».

Εξάλλου, ως την Τρίτη αναμένεται να εγκριθεί από το Πρωτοδικείο η σύσταση εταιρείας αστικής ευθύνης, που θα υπογράψει με την πλευρά Βαρδινογιάννη τη μεταβίβαση των μετοχών και τη συμφωνία για τη ΓΗΠΕΛ.

Ξεκαθαρίζει με Φερέιρα

Την Τρίτη ή την Τετάρτη θα γίνει πιθανότατα το ραντεβού της διοίκησης με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα για το μέλλον της συνεργασίας των δύο πλευρών. Η πρόθεση της ΠΑΕ να διατηρήσει στο τιμόνι της τον Πορτογάλο προπονητή είναι δεδομένη, ωστόσο εκείνος-παρότι δεν είναι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο-θα ζητήσει εγγυήσεις όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα χρήματά του, αλλά κυρίως για τις συνθήκες εργασίας στην ομάδα, καθώς εκτιμά πως είναι αδύνατο να εργαστεί όπως επιθυμεί με οικονομικές συνθήκες σαν τις φετινές.

Πολλά ερωτηματικά

Αρκετά διαφορετικός σε πρόσωπα θα είναι ο Παναθηναϊκός της επόμενης περιόδου. Παρελθόν ήδη αποτελεί ο Σωτήρης Νίνης, ενώ στον «αέρα» είναι παίκτες που είτε μένουν ελεύθεροι, είτε έχουν συμβόλαιο αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το μέλλον τους.

Στην κατηγορία εκείνων που μένουν ελεύθεροι ανήκουν οι Καντέ, Σαριέγκι, Σπυρόπουλος, Κλέιτον, Καραγκούνης και Σιμάο, που είναι απίθανο να μείνουν με τις τρέχουσες αποδοχές, αλλά πιθανό αν υπογράψουν χαμηλό συμβόλαιο. Κουίνσι και Ρούντολφ είναι δανεικοί με υψηλές οψιόν αγοράς και επιθυμία για συνέχιση συνεργασίας υπάρχει μόνο με τον πρώτο, αν και η συμφωνία με την Αλ Σαντ προβλέπει πως πρέπει να καταβληθούν περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Ο Σεμπαστιάν Λέτο και ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ δεσμεύονται για δύο και έναν ακόμη χρόνο αντίστοιχα, ωστόσο τα συμβόλαιά τους είναι πολύ υψηλά και αν δεν βελτιωθεί αισθητά η οικονομική κατάσταση στην ΠΑΕ, το «τριφύλλι» θα έλεγε και… ευχαριστώ σε μία καλή πρόταση από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί, στην περίπτωση του Αργεντινού λόγω του τραυματισμού του και σε αυτή του Γάλλου γιατί είναι πλέον 33 ετών.

Σίγουρη θεωρείται η παραμονή των Λουκά Βύντρα και Κώστα Κατσουράνη, που έχουν συμβόλαιο ως το 2014 με 600.000 και το 2013 με 720.000 ευρώ ετησίως αντίστοιχα, ενώ ανάλογη είναι και η θέση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου που υπέγραψε μέχρι το 2015. Δεσμευμένοι με συμβόλαια, αλλά σαφώς πιο… οικονομικοί είναι οι Μαρίνος (2013), Βιτόλο, Τοτσέ (2014), Καρνέζης και Ζέκα (2015), όπως και οι ελπιδοφόροι νέοι Χάρης Μαυρίας και ο Στέφανος Καπίνο, που έχουν συμβόλαιο ως το 2013 και το 2014 αντίστοιχα.

Οι Σεϊταρίδης, Μπιέρσμιρ (έχει κάνει προσφυγή), Κοτσόλης και Ιωαννίδης έχουν συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2013 και ο Πετρόπουλος μέχρι το Δεκέμβριο του 2012. Οι Μελίσσης και Λεοντίου μένουν ελεύθεροι, ενώ ο δανεισμός του Πλεσί στην Ντονκάστερ λήγει και πρέπει να αποφασιστεί τι θα… απογίνει.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ