Την ώρα που στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός επιβεβαιώνει το προσωνύμιο «Θρύλος» και βρίσκεται ένα βήμα από την οριστική κατάκτηση της κορυφής, στην υπόλοιπη Ευρώπη η υπόθεση «τίτλος» εξελίσσεται σε θρίλερ!

Το sport-fm.gr αναλύει το δραματικό φινάλε στο top 10 των πρωταθλημάτων της «Γηραιάς Ηπείρου -με βάση την βαθμολογία της UEFA- και επιχειρεί να κάνει εκτίμηση για την έκβαση σε κάθε ένα από αυτά.

ΑΓΓΛΙA

Πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων είναι και το αγγλικό με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι να μάχονται για την πολυπόθητη κούπα! Χθες, οι «κόκκινοι διάβολοι» νίκησαν δύσκολα 1-0 τη Φούλαμ και σε συνδυασμό με την απώλεια βαθμών των «πολιτών» στο ματς με τη Στόουκ, ανέβηκαν μόνοι στην κορυφή με τρεις βαθμούς περισσότερους από το συγκρότημα του Μαντσίνι! Οκτώ αγωνιστικές πριν το φινάλε και το μεταξύ τους ντέρμπι στο «Σίτι οφ Μάντσεστερ» να εκκρεμεί, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον τελικό νικητή! Βέβαια, σε μια σύντομη ανάγνωση, η Γιουνάιτεντ παραμένει το φαβορί, καθώς οι συμπολίτες της έχουν να αγωνιστούν επίσης στις δύσκολες έδρες των Άρσεναλ και Νιούκαστλ.

Εκτίμηση: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το πρόγραμμα:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (73π.): Μπλάκμπερν (εκτός), ΚΠΡ (εντός), Γουίγκαν (εκτός), Άστον Βίλα (εντός), Έβερτον (εντός), Μάντσεστερ Σίτι (εκτός), Σουόνσι (εντός), Σάντερλαντ (εκτός).

Μάντσεστερ Σίτι (70π.): Σάντερλαντ (εντός), Άρσεναλ (εκτός), Γουέστ Μπρομ (εντός), Νόριτς (εκτός), Γουλβς (εκτός), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (εντός), Νιούκαστλ (εκτός), ΚΠΡ (εντός).

ΙΣΠΑΝΙΑ

Συναρπαστικό προμηνύεται το φινάλε στο ισπανικό πρωτάθλημα παρά τη διαφορά των έξι πόντων που χωρίζει την Ρεάλ Μαδρίτης από την Μπαρτσελόνα! Μόνο και μόνο ότι εκκρεμεί το κλάσικο του δεύτερου γύρου στο Καμπ Νου, επιτρέπει στους Καταλανούς να αισθάνονται πως βρίσκονται ήδη στο -3! Δεδομένου, δε, ότι εύκολα ή δύσκολα θα καθαρίσει τα υπόλοιπα 7 παιχνίδια που έχει να δώσει, τότε έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα πράξει από τη μεριά της η βασίλισσα. Διότι, σύμφωνοι στην καλή της μέρα τα γκολ πέφτουν… βροχή, ωστόσο πέραν των «μπλαουγκράνα», θα έχει να τα βάλει με τη μισητή συμπολίτισσα, Ατλέτικο, η οποία περιμένει με μεγάλη χαρά να την εκτροχιάσει από την πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου.

Εκτίμηση: Ρεάλ Μαδρίτης.

Το πρόγραμμα:

Ρεάλ Μαδρίτης (75π.): Οσασούνα (εκτός), Βαλένθια (εντός), Ατλέτικο Μαδρίτης (εκτός), Μπαρτσελόνα (εκτός), Σεβίλλη (εντός), Αθλέτικ Μπιλμπάο (εκτός), Γρανάδα (εκτός), Μαγιόρκα (εντός).

Μπαρτσελόνα (69π.): Αθλέτικ Μπιλμπάο (εντός), Σαραγόσα (εκτός), Χετάφε (εκτός), Λεβάντε (εκτός), Ρεάλ Μαδρίτης (εντός), Ράγιο Βαγεκάνο (εκτός), Μάλαγα (εντός), Εσπανιόλ (εντός), Ρεάλ Μπέτις (εκτός).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Επτά αγωνιστικές έχουν απομείνει για να ρίξει αυλαία η Μπουντεσλίγκα. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ βρίσκεται στην κορυφή με 62 βαθμούς, πέντε περισσότερους απ’ όσους έχει μαζέψει η Μπάγερν Μονάχου. Εκ πρώτης όψεως, η BvB έχει τον πρώτο λόγο για να διατηρήσει τα κεκτημένα, όμως στη Γερμανία δεν ξεγράφουν τους… φορτσάτους το τελευταίο διάστημα Βαυαρούς. Από τη μία η εξαιρετική περίοδος φόρμας της Μπάγερν, από την άλλη τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της Ντόρτμουντ, αλλά και η μεταξύ τους κόντρα σε λίγες εβδομάδες ενδεχομένως να διατηρήσουν μέχρι τέλους το ενδιαφέρον για τον πρωταθλητή της σεζόν 2011-12. Σίγουρα, πάντως, τίποτα δεν έχει κριθεί!

Εκτίμηση: Ντόρτμουντ.

Το πρόγραμμα:

Ντόρτμουντ (62π.): Στουτγκάρδη (εντός), Βόλφσμπουργκ (εκτός), Μπ. Μονάχου (εντός), Σάλκε (εκτός), Γκλάντμπαχ (εντός), Καϊζερσλάουτερν (εκτός), Φράιμπουργκ (εντός).

Μπάγερν Μονάχου (57π.): Νυρεμβέργη (εκτός), Άουγκσμπουργκ (εντός), Ντόρτμουντ (εκτός), Μάιντς (εντός), Βέρντερ Βρέμης (εκτός), Στουτγκάρδη (εντός), Κολωνία (εκτός).

ΙΤΑΛΙΑ

Το προβάδισμα της Μίλαν, σε συνδυασμό με το δύσκολο πρόγραμμα της Γιουβέντους κακά τα ψέματα δίνει πλεονέκτημα στους «ροσονέρι». Οι «μπιανκονέρι» έχουν καταφέρει να μείνουν αήττητοι, όμως οι 14 ισοπαλίες (και ιδιαίτερα οι απανωτές το τελευταίο διάστημα) θα της στοιχίσουν -όπως όλα δείχνουν- την επιστροφή στην κορυφή. Πάντως οι 4 πόντοι δεν αποτελούν ασφαλές «μαξιλαράκι» για την παρέα του Ιμπραΐμοβιτς, με εννιά αγωνιστικές να απομένουν, πόσω μάλλον όταν έχουν να αντιμετωπίσουν την Ίντερ, που θέλει το παραδοσιακό ντέρμπι τόσο για το γόητρο (ενδεχομένως και για να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή της συμμετοχή) όσο και για παρηγοριά για την κακή περίοδο που διανύει.

Εκτίμηση: Μίλαν.

Το πρόγραμμα:

Μίλαν (63π.): Κατάνια (εκτός), Φιορεντίνα (εντός), Κιέβο (εκτός), Τζένοα (εντός), Μπολόνια (εντός), Σιένα (εκτός), Αταλάντα (εντός), Ίντερ (εκτός), Νοβάρα (εντός).

Γιουβέντους (59π.): Νάπολι (εντός), Παλέρμο (εκτός), Λάτσιο (εντός), Τσεζένα (εκτός), Ρόμα (εντός), Νοβάρα (εκτός), Λέτσε (εντός), Κάλιαρι (εκτός), Αταλάντα (εντός).

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στην πορτογαλική λίγκα με την Μπράγκα, έπειτα από 13 συνεχόμενες νίκες να τουμπάρει Πόρτο και Μπενφίκα στην βαθμολογία! Έτσι, λοιπόν, μετά το περσινό μπαμ (φιναλίστ του Europa League) ετοιμάζεται και για δεύτερο. Μένει να φανεί αν θα αντέξει στην πίεση, καταφέρνοντας να μπει σφήνα στις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας. Μοιραία τα ντέρμπι που ακολουθούν θα είναι καθοριστικά για την έκβαση του πρωταθλήματος με τους «δράκους» του Οπόρτο να εμφανίζονται σε καλύτερη μοίρα.

Εκτίμηση: Πόρτο.

Το πρόγραμμα:

Μπράγκα (58π.): Μπενφίκα (εκτός), Πόρτο (εντός), Πάσος Φερέιρα (εκτός), Ολιανένσε (εντός), Μπέιρα Μαρ (εντός), Σπόρτινγκ Λισαβόνας (εκτός).

Πόρτο (57 π.): Ολιανένσε (εντός), Μπράγκα (εκτός), Μπέιρα Μαρ (εντός), Μαρίτιμο (εκτός), Σπόρτινγκ Λισαβόνας (εκτός), Ρίο Άβε (εκτός).

Μπενφίκα (56 π.): Μπράγκα (εντός), Σπόρτινγκ Λισαβόνας (εκτός), Μαρίτιμο (εντός), Ρίο Άβε (εκτός), Λεϊρία (εντός), Βιτόρια Σετούμπαλ (εκτός).

ΓΑΛΛΙΑ

Το φετινό Σαμπιονά ποια θα το πάρει; Άγνωστο… Παρί Σεν Ζερμέν και Μονπελιέ συγκατοικούν στην κορυφή της βαθμολογίας με 60 βαθμούς και αμφότερες δείχνουν ανυποχώρητες, οκτώ αγωνιστικές πριν το φινάλε! Οι «πρωτευουσιάνοι» προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να εξαργυρώσουν μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ με έναν τίτλο, τη στιγμή που η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος συνεχίζει να εντυπωσιάζει! Στην τρίτη θέση βρίσκεται η περσινή πρωταθλήτρια, Λιλ, η οποία μάλλον είναι… ξεγραμμένη, καθώς απέχει επτά πόντους από το ρετιρέ!

Εκτίμηση: Παρί Σεν Ζερμέν.

Το πρόγραμμα:

Μονπελιέ (60π.): Σοσό (εντός), Μαρσέιγ (εκτός), Λοριάν (εκτός), Βαλανσιέν (εντός), Τουλούζ (εκτός), Εβιάν (εντός), Ρεν (εκτός), Λιλ (εντός), Οσέρ (εκτός).

Παρί Σεν Ζερμέν (60π.): Νανσί (εκτός), Μαρσέιγ (εντός), Οσέρ (εκτός), Σοσό (εντός), Λιλ (εκτός), Σεντ Ετιέν (εντός), Βαλανσιέν (εκτός), Ρεν (εντός), Λοριάν (εκτός).

ΡΩΣΙΑ

Επτά βαθμοί χωρίζουν τις δύο πρώτες ομάδες του ρωσικού πρωταθλήματος. Ήδη οι φιλόδοξοι πρωταθλητές διανύουν τον Γολγοθά των πλέι οφ και μέχρι στιγμής η Ζενίτ φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Με μια γρήγορη ματιά, όμως, στο πρόγραμμα που ακολουθεί και τις εξορμήσεις που πρέπει να κάνει η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης, ποιός μπορεί να ξεγράψει την 2η ΤΣΣΚΑ Μόσχας;

Εκτίμηση: Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Το πρόγραμμα:

Ζενίτ (71π.): Σπαρτάκ Μόσχας (εκτός), Λοκομοτίβ Μόσχας (εκτός), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός), Κούμπαν (εκτός), Ντιναμό Μόσχας (εντός), Ρούμπιν Καζάν (εκτός), Σπαρτάκ Μόσχας (εντός), Ανζί (εκτός).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (64π.): Κούμπαν (εκτός), Ανζί (εντός), Ζενίτ (εκτός), Ντιναμό Μόσχας (εκτός), Σπαρτάκ Μόσχας (εντός), Λοκομοτίβ (εκτός), Κούμπαν (εντός), Ρούμπιν (εκτός).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ο ορισμός του αμφίρροπου πρωταθλήματος. Η Eredivisie, όσο και εάν ακούγεται απίστευτο, έχει έξι ομάδες που διεκδικούν την κορυφή! Η πρώτη Άλκμααρ με την 6η Χέρενφεϊν απέχουν μόνο πέντε βαθμούς. Στην 2η θέση βρίσκεται ο Άγιαξ, ένα βαθμό πίσω από την ΑΖ, 3η είναι η Τβέντε με 52 πόντους, ενώ έναν λιγότερο έχουν οι PSV, Φέγενορντ και Χέρενφεϊν!

Εκτίμηση: Πάσο…

Το πρόγραμμα:

Άλκμααρ (56π.): Φίτεσε (εκτός), Τβέντε (εντός), Αϊντχόφεν (εκτός), Φένλο (εντός), Φέγενορντ (εκτός), Ναϊμέγκεν (εκτός), Γκρόνινγκεν (εντός).

Άγιαξ (55π.): Χέρακλες (εντός), Χέρενφεϊν (εκτός), Ντε Γκράαφσαπ (εντός), Γκρόνινγκεν (εντός), Τβέντε (εκτός), Φένλο (εντός), Φίτεσε (εκτός).

Τβέντε (52π.): Ρόντα (εκτός), Άλκμααρ (εκτός), Μπρέντα (εντός), Εξέλσιορ (εκτός), Τβέντε (εκτός), Χέρενφεϊν (εντός), Φένλο (εκτός).

Αϊντχόφεν (51π.): Φένλο (εντός), Βάαλβαϊκ (εκτός), Άλκμααρ (εντός), Ναϊμέγκεν (εντός), Ρόντα (εκτός), Ντε Χάαγκ (εντός), Εξέλσιορ (εκτός).

Φέγενορντ (51π.): Μπρέντα (εντός), Ρόντα (εκτός), Εξέλσιορ (εντός), Ντε Χάαγκ (εκτός), Άλκμααρ (εντός), Χέρακλες (εντός), Χέρενφεϊν (εκτός).

Χέρενφεϊν (51π.): Γκρόνινγκεν (εκτός), Άγιαξ (εντός), Ναϊμέγκεν (εκτός), Φίτεσε (εντός), Χέρακλες (εκτός), Τβέντε (εκτός), Φέγενορντ (εντός).

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος, η Σαχτάρ Ντόνετσκ μπορεί να εξανεμίσει τη διαφορά από την κορυφή (-3) και να αποκτήσει το πάνω χέρι σε ισοβαθμία -φτάνει να πάρει το εντός έδρας ντέρμπι με την πρωτοπόρο Ντιναμό Κιέβου (στην οποία αρκεί και η ισοπαλία). Σε μια τέτοια περίπτωση αξίζει να σημειωθούν τα κριτήρια που θα καθορίσουν τον πρωταθλητή: Οι περισσότερες νίκες, το γκολ άβερεϊτζ, η καλύτερη επίθεση και τα περισσότερα γκολ εκτός έδρας.

Εκτίμηση: Ντιναμό Κιέβου.

Το πρόγραμμα:

Ντιναμό Κιέβου (64π.): Τσερνομόρετς (εντός), Σαχτάρ Ντόνετσκ (εκτός), Βόρσκλα (εντός), Βόλιν (εκτός), Ζόρια (εκτός), Ταβρίγια (εντός).

Σαχτάρ Ντόνετσκ (61π.): Βόρσκλα (εκτός), Σαχτάρ Ντόνετσκ (εντός), Ζόρια (εκτός), Ταβρίγια (εντός), Μέταλιστ (εκτός), Ολεξάντρια (εντός).


Επιμέλεια: Παναγιώτης Σγαρδέλης - Παναγιώτης Σεμερτζίδης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube