Μέσα στο κατακαλόκαιρο και τους καύσωνες του καλοκαιριού στην Ελλάδα, οι Έλληνες αθλητές έκαναν την καλύτερη διαφήμιση στην χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, που έγινε στην Σαγκάη. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση, η Μαριάννα Λυμπερτά και ο Σπύρος Γιαννιώτης αποκόμισαν δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, έδωσαν χαρά σε όλους τους Έλληνες, σε μια περίοδο που το κλίμα ήταν βαρύ λόγω της οικονομικής κρίσης που μας χτύπαγε την πόρτα.

Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών τα «έβαλε» με τα θηρία του αθλήματος και κατάφερε να γίνει το πρώτο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Αντωνάκου, Ρουμπέση, Ασημάκη, Κούβδου, Αβραμίδου, Ψούνη, Μελιδώνη, Μανωλιουδάκη, Τσουκαλά, Λιόση, Λαρά, Γερόλυμου και Γουλά, με καθοδηγητή την «ήρεμη» δύναμη, Γιώργο Μορφέση έβαλαν τα… γυαλιά στις εθνικές ομάδες των υπόλοιπων αθλημάτων και τους έδειξαν τον τρόπο να κατακτούν τα χρυσά μετάλλια. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως βραβεύθηκε από τον ΠΣΑΤ η καλύτερη ομάδα για το 2011.

Όπως τυχαίο δεν είναι και για τον Σπύρο Γιαννιώτη πως πήρε το βραβείο του καλύτερου αθλητή της χρονιάς. Το άξιζε με το παραπάνω! Ο Έλληνας πρωταθλητής πήγε στην Σαγκάη με στόχο να μπει στην δεκάδα και εκείνος είδε θάλασσα και άρχισε και έκανε αυτό που ξέρει να κάνει άψογα. Κολύμπι! Ο 31χρονος κολυμβητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας και το ασημένιο στα 5 χιλιόμετρα.

Για το τέλος αφήσαμε την «Κυρία» της θάλασσας! Η Μαριάννα Λυμπερτά έγινε η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε σε βάθρο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου και μετά ακολούθησαν τα κορίτσια του πόλο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 10 χιλιόμετρα ανοικτής θάλασσας και εξασφάλισε την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Επειδή όμως καλοκαίρι χωρίς μεταγραφές είναι σαν το φαγητό χωρίς αλάτι, τον Ιούλιο είδαμε το «θρίλερ» της μεταγραφής του Γιώργου Γεωργιάδη από τον Πανσερραϊκό στον ΠΑΟΚ, και όχι στην ΑΕΚ όπως έγραφαν πολλές εφημερίδες την επόμενη ημέρα. Επίσης, ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν έκανε «ντου» στην Ελλάδα και ήταν ίσως η μεταγραφή που έκανε το μεγαλύτερο «μπαμ» στο μεταγραφικό παζάρι. Ποιος να ήξερε πως λίγους μήνες μετά θα τραυματιζόταν τόσο σοβαρά ώστε να χάσει την σεζόν.

Ο «Γκούντι» ήρθε αλλά κάποιο άλλο δυνατό ποδοσφαιρικό όνομα έφυγε από την Ελλάδα για να αναζητήσει την τύχη του στην Ιταλία, και αυτός δεν είναι άλλος από τον Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος μάζεψε τις βαλίτσες του μια ζεστή μέρα του Ιουλίου και ταξίδεψε στην Ρώμη για να φορέσει την φανέλα της Λάτσιο.

Επίσης, τότε ήταν που ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA με ποινή δια βίου αποκλεισμού από κάθε αθλητική δραστηριότητα καθώς κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δωροδοκίας προκειμένου να εξαγοράσει ψήφους εν όψει των εκλογών για τον προεδρικό θώκο της ομοσπονδίας.

Στις 24 Ιουλίου, οι Ουρουγουανοί βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Copa America για 15η φορά στην ιστορία τους. Η παρέα του Φορλάν και του Σουάρεζ έκανε τα «κουμάντα» της και άφησε στα κρύα του λουτρού Βραζιλία και Αργεντινή που είχαν πάει ως τα απόλυτα φαβορί της διοργάνωσης.

Νωρίς-νωρίς, στις 3 Ιουλίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς αναδείχθηκε νέος «βασιλιάς» του τένις αφού επικράτησε του Ράφαελ Ναδάλ με 3-1 σετ στον τελικό του Γουίμπλεντον και ανέβηκε για πρώτη φορά στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Για το τέλος, όσον αφορά τα αθλητικά δρώμενα, κρατήσαμε το καλύτερο και σημαντικότερο. Η Αθήνα είπε «αντίο» στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics στις 4 Ιουλίου, με την ελληνική αποστολή να κατακτά 17 μετάλλια, τα 5 εκ των οποίων χρυσά.



Δεν γίνεται όμως να μην αναφέρουμε άλλα, κοινωνικά κυρίως, γεγονότα πως συγκλόνισαν τον κόσμο. Ένα από αυτά είναι η είδηση που έσκασε σαν βόμβα το απόγευμα του Σαββάτου στις 23 Ιουλίου του 2011 όταν και βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της η AmyWinehouse. Μία από τις σημαντικότερες φωνές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής άφησε την τελευταία της πνοή στην ηλικία των 27 ετών και μπήκε σε μια «καταραμένη» λίστα ροκ σταρ, μαζί με τους Jim Morrison, Curt Cobain, Janis Joplin, Jimmy Hendrix και άλλων που έχασαν την ζωή τους στα 27 τους.

Μία μέρα νωρίτερα όμως, στις 22 Ιουλίου, η παγκόσμια κοινότητα σοκαρίστηκε από τις πράξεις του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Ο 32χρονος Νορβηγός σκόρπισε τον τρόμο στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια καθώς στα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα που έκανε εκείνη την μέρα αφαίρεσε την ζωή από 77 άτομα. Ο Μπρέιβικ υποβλήθηκε σε ψυχολογικές εξετάσεις και διαγνώστηκε πως πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και τώρα αναμένεται η δίκη του που θα ξεκινήσει το 2012.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube