Οι λίστες του 2011

Αυτός ήταν ο κόσμος το 2011

Αν κάποιος μας ρωτήσει πως ήταν το 2011 σε σχέση με το 2010 οι περισσότεροι θα απαντήσουν «χειρότερα» ή στην καλύτερη των περιπτώσεων «τα ίδια σκ..α». Είμαστε απλά απαισιόδοξοι ή φανατικοί οπαδοί του κάθε πέρυσι και καλύτερα;

Αν κάποιος μας ρωτήσει πως ήταν το 2011 σε σχέση με το 2010 οι περισσότεροι θα απαντήσουν «χειρότερα» ή στην καλύτερη των περιπτώσεων «τα ίδια σκ..α».

Είμαστε απλά απαισιόδοξοι ή φανατικοί οπαδοί του κάθε πέρυσι και καλύτερα;

Μόνο τα γεγονότα μπορούν να το επιβεβαιώσουν ή να το διαψεύσουν για αυτό και το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει με τυχαία σειρά τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που έφυγε για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

(1 Μαΐου) Μπιν Λάντεν: Το τελευταίο… αντίο

Σχεδόν 10 χρόνια χρειάστηκαν οι Η.Π.Α. για να βρουν και να «βγάλουν από τη μέση» τον υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενο. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν θεωρήθηκε υπαίτιος για την επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να κηρύξουν πόλεμο στον Αφγανιστάν θεωρώντας ότι ήταν το ορμητήριο του. Τελικά μια δεκαετία αργότερα οι ειδικές δυνάμεις όχι μόνο τον εντόπισαν στο Αμποταπάντ (μια μικρή πόλη κοντά στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν), αλλά τον έπιασαν στον ύπνο. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, από τον Λευκό Οίκο ενημέρωσε την Κυριακή 1 Μαΐου για την ανακάλυψη και το θάνατο του Μπιν Λάντεν.



(14 Μαΐου) Στρος Καν: Σύλληψη για απόπειρα βιασμού

Εκείνη μία καμαριέρα. Εκείνος ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Γαλλίας. Στις 14 Μαΐου οι αστυνομικές Αρχές της Νέας Υόρκης εισέρχονται στο αεροπλάνο που είναι έτοιμο να αναχωρήσει από το «Μεγάλο Μήλο» για το Παρίσι συλλαμβάνοντας τον επικεφαλής του ΔΝΤ με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να βιάσει μία καμαριέρα του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε. Έξι εβδομάδες παρέμεινε στη φυλακή και σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να αποσυρθούν οι κατηγορίες. Στο διάστημα αυτό πάντως ο Στρος Καν αναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του στο ΔΝΤ ενώ η πολιτική του καριέρα καταστράφηκε (ήταν το φαβορί για την διαδοχή του Νικολά Σαρκοζί ως πρόεδρος της Γαλλίας).



(5 Οκτωβρίου) Στιβ Τζομπς: Ο… μπαμπάς της Apple χάνει τη μάχη με τον καρκίνο

Ακόμα και όσοι δεν είναι φαν της Apple, των Macbook και των i-phone δεν μπορούν παρά να μην αναγνωρίσουν την συνεισφορά του Στιβ Τζομπς στην τεχνολογία και την εξέλιξη της. Ιντερνετικά… μνημόσυνα ξεκινούν να τελούνται απ’ άκρη σε άκρη με την είδηση του θανάτου του. Αυτό ίσως και να ήταν η μεγαλύτερη… τιμή για τον 56χρονο Τζομπς όπως είπε και ο Μπαράκ Ομπάμα καθώς ο περισσότερος κόσμος έμαθε για τον χαμό του από μία συσκευή που ο ίδιος κατασκεύασε!



(29 Απριλίου) Πριγκιπικός γάμος: Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον ενώνονται με τα ιερά δεσμά του γάμου

Ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς για αυτό εξάλλου και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολύ κόσμου. Ο πριγκιπικός γάμος έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης αλλά και αναγνωσιμότητας στο διαδίκτυο. Πλην των γαλαζοαίματων οικογενειών το «παρών» έδωσαν πολιτικοί, καλλιτέχνες αλλά και αθλητές. Έλτον Τζον, Ντέιβιντ και Βικτόρια Μπέκαμ, Τόνι Μπλερ, Ντέιβιντ Κάμερον ήταν μεταξύ των καλεσμένων. Πάντως την παράσταση έκλεψε η όμορφη αδελφή της νύφης, Πίπα Μίντλετον την οποία οι παπαράτσι από τότε δεν έχουν αφήσει σε χλωρό κλαρί.



(22 Ιουλίου) Μπρέιβικ: Ο άνθρωπος που «έσβησε» 77 χαμόγελα

Όλα ξεκίνησαν στο κέντρο του Όσλο όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη κοντά σε κυβερνητικά κτίρια σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Τα χειρότερα όμως δεν είχαν έρθει. Στο νησάκι Ουτόγια, όπου φιλοξενούνταν νεαροί κατασκηνωτές στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο το κόμμα των κεντροαριστερών, βρίσκουν τραγικό θάνατο 69 άτομα. 55 εξ αυτών έφηβοι. Παρά τις θεωρίες για ισλαμιστές τρομοκράτες, οι Αρχές δεν αργούν να εντοπίσουν τον ένοχο. Πρόκειται για τον 32χρονο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, έναν ακροδεξιό Νορβηγό που λίγο πριν τις επιθέσεις είχε δημοσιοποιήσει στο ίντερνετ ένα μανιφέστο γεμάτο μίσος για τους μετανάστες.



(20 Οκτωβρίου) Μουαμάρ Καντάφι: Το τέλος του δικτάτορα

Στις αρχές Μαρτίου οι εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία επηρεάζουν και τη Λιβύη. Εκεί η δυσαρέσκεια προς το καθεστώς μετατρέπεται σε εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους Λίβυους και τις δυνάμεις του, επί 40 έτη δικτάτορα, Μουαμάρ Καντάφι. Το ΝΑΤΟ υπό το φόβο γενοκτονίας παρεμβαίνει τον Απρίλιο. Ο πόλεμος ωστόσο δεν σταματά. Υπολογίζεται ότι 20.000 έως 40.000 Λίβυοι πέθαναν κατά τις συγκρούσεις. Στις 20 Οκτωβρίου ο Καντάφι εντοπίζεται στην πόλη Μισράτα. Βασανίζεται και εκτελείται από του επαναστάτες. Το γεγονός βιντεοσκοπείται και κάνει τον γύρο του κόσμου.



2011… Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση σε αρκετές χώρες της ζώνης του ευρώ βαθαίνει με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα. Ο δανεισμός από το ΔΝΤ και τους εταίρους μας προϋποθέτει περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά και πολλά ακόμα μέτρα λιτότητας. Χιλιάδες διαμαρτύρονται στους δρόμους της Αθήνας καλώντας αυτούς που τα… έφαγαν να πληρώσουν τα σπασμένα. Οι indignados της Ισπανίας γίνονται οι Αγανακτισμένοι της Ελλάδας.

Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι παραιτούνται και τη διακυβέρνηση Ελλάδας και Ιταλίας, αντίστοιχα, αναλαμβάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Πάντως τίποτε δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί με αποτέλεσμα το ευρώ να… τρέμει.



(11 Μαρτίου) Σεισμός 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ: Σκηνές… Αποκάλυψης

Αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες καταστροφές από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα ήρθε η Ιαπωνία. Δεν ήταν μόνο ο ισχυρότατος σεισμός των 9 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που συγκλόνισε την χώρα της Άπω Ανατολής. Το ταρακούνημα ακολούθησε ένα γιγάντιο τσουνάμι που εξαφάνισε ολόκληρες πόλεις από το χάρτη. 16.000 κάτοικοι υπολογίζεται πως έχασαν την ζωή τους. Όμως τα χειρότερα δεν σταμάτησαν εκεί. Ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα υπέστη σοβαρότατες ζημιές με αποτέλεσμα να χρειαστούν μήνες προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η εκπεμπόμενη ραδιενέργεια.



(2011) Άνα Χαζάρε: Με άρωμα… Γκάντι

Άνα Χαζάρε, ο 74χρονος ακτιβιστής που ενέπνευσε χιλιάδες Ινδούς. Άσκησε πίεση στην κυβέρνηση της χώρας για δημιουργία μία ανεξάρτητης αρχής που θα ερευνά καταγγελίες για διαφθορά ακόμα κι αν αφορούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οι απεργίες πείνας του Χαζάρε ξεσήκωσαν πλήθος διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση και φέρνοντας το θέμα στο κοινοβούλιο προς συζήτηση. Στο πλευρό του ακτιβιστή βρίσκονται κυρίως άτομα της μεσαίας τάξης που εκφράζουν την απογοήτευσή και την αγανάκτηση τους προς τα συνεχή φαινόμενα διαφθοράς στην πολιτική αλλά και στη δικαιοσύνη.

(Ιανουάριος 2011) Η αραβική άνοιξη ξεκινά από την Τυνησία και την Αίγυπτο

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα Τυνήσιος αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Σίντι Μπουζίντ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα καταπιεστικά απολυταρχικά καθεστώτα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η κραυγή αγωνίας του ενέπνευσε μια επανάσταση που άρχισε να εξαπλώνεται ταχύτητα στη Μέση Ανατολή. Πουθενά αλλού τα γεγονότα δεν ήταν τόσο δραματικά όσο στην Αίγυπτο. Ο Χόσνι Μουμπάρκα, έχοντας την υποστήριξη των Η.Π.Α., παρέμεινε στην εξουσία για τρεις δεκαετίες. Στις 25 Ιανουαρίου, με οργάνωση από το ίντερνετ, οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτησή του. Η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου έγινε το κέντρο της επανάστασης. Το άτρωτο μέχρι εκείνη την στιγμή καθεστώς κατέρρευσε λίγες εβδομάδες αργότερα, με την παραίτηση Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου του 2011. Η Αίγυπτος τέλεσε τις πρώτες της δημοκρατικές εκλογές στις 27 Νοεμβρίου όμως οι αναταραχές δεν έχουν σταματήσει με τον λαό να ζητά πραγματική δημοκρατία και απεμπλοκή του στρατού από την εξουσία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x