Διπλή ήταν η νίκη που πέτυχε η Εθνική Γυναικών απέναντι στον Καναδά, με 57-52 για τη δεύτερη αγωνιστική του 5ου ομίλου του Μουντομπάσκετ της Τσεχίας. Τα κορίτσια του Κώστα Μίσσα δεν διατήρησαν μονάχα το δικαίωμα να ονειρεύονται οκτάδα, αλλά απέδειξαν -ίσως για πρώτη φορά στη διοργάνωση- πως μπορούν να φανούν ανταγωνιστικές και χωρίς να είναι η Εβίνα Μάλτση στην καλή της μέρα. Χαρακτήρα τελικού αποκτά η αυριανή αναμέτρηση κόντρα στη Λευκορωσία, καθώς η Εθνική μας με νίκη εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Κορυφαία η Πελαγία Παπαμιχαήλ η οποία πέτυχε και το καθοριστικότερο καλάθι, 14 δεύτερα πριν το φινάλε της αναμέτρησης, κάνοντας το σκορ 55-52.


Το ματς

Η Εθνική μας μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και κατάφερε να προηγηθεί στο πρώτο τρίλεπτο με 6-2, με ένα τρίποντο της Καλτσίδου και ένα έμμεσο τρίποντο της Μάλτση. Οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν πολύ άστοχες κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου, το οποίο ολοκληρώθηκε στο υπέρ της Εθνικής μας 12-7.

Ένα σερί 6-0 έδωσε στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου προβάδισμα στην ομάδα του Καναδά για πρώτη φορά στο παιχνίδι (13-12), με τον Κώστα Μίσσα να δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένος, με την επιθετική δυστοκία των παικτριών του, αλλά και το γεγονός πως η Μάλτση δεν έβρισκε εύκολα τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι. Από τη στιγμή που η «μπομπέρ» της Εθνικής μας δεν ήταν στη μέρα της, θα έπρεπε να βρεθούν άλλοι τρόποι προκειμένου η ελληνική επίθεση να πάρει μπρος. Οι απαντήσεις στον γρίφο της καναδικής άμυνας, έφεραν τις σφραγίδες της Όλγας Χατζηνικολάου και Τούλας Καλέντζου… Τα κορίτσια του Αθηναϊκού αποφάσισαν να πάρουν την Ελλάδα από το χέρι και να τη βοηθήσουν να πετύχει επιμέρους σκορ 9-2 στο κλείσιμο του δεύτερου δεκαλέπτου, που μετέτρεψε το υπέρ μας 19-18, σε 28-20.

Η Καλέντζου συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει στη δεύτερη περίοδο και με τρίποντο κατάφερε να δώσει για πρώτη φορά στην αναμέτρηση, διψήφια διαφορά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (31-20). Η Εθνική μας κατάφερε να διατηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του δεκαλέπτου μία διαφορά μεταξύ 8 και 13 πόντων (42-29 η μεγαλύτερη διαφορά), μέχρι η τρίποντη βόμβα της Σμιθ, στείλει τη διαφορά στους 7 (44-37), στην τελευταία επίθεση του Καναδά για την τρίτη περίοδο.

Το νέο τρίποντο της Σμιθ, έβαλε τις αντιπάλους για τα καλά στο παιχνίδι (44-40), με την Καλτσίδου ωστόσο να δείχνει τα… κότσια της στην αμέσως επόμενη επίθεση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αποκαθιστώντας σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο τη διαφορά των επτά πόντων (47-40). Η διαφορά των οκτώ πόντων (52-44) ωστόσο, 3’55’’ πριν τη λήξη του αγώνα, «υπνώτισε» το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα… Τα δύο διαδοχικά τρίποντα του Καναδά, με Σμιθ και Γκαμπριέλε, πήγε το ματς στο καλάθι (52-50) και ο εφιάλτης του αποκλεισμού έδειχνε αρκετά πιθανό ενδεχόμενο. Μία βολή της Καλτσίδου διαμόρφωσε το σκορ στο 53-50, καθώς οι δύο ομάδες μπήκαν στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Ένα καλάθι της Πελαγίας Παπαμιχαήλ, 14’’ πριν την ολοκλήρωση του αγώνα, έδωσε στην Εθνική μας προβάδισμα τριών πόντων (55-52). Ο Καναδάς προσπάθησε να πάει το ματς στην παράταση, το άστοχο ωστόσο τρίποντο της Τσαμπντελάιν τον άφησε με την όρεξη. Η Όλγα Χατζηνικολάου με δύο βολές ολοκλήρωσε την ελληνική νίκη και η υπόθεση πρόκριση μεταφέρεται πλέον στην αναμέτρηση της Τετάρτης (29/9), κόντρα στον Καναδά. Στα μεγάλα κέρδη της Ελλάδας, το γεγονός πως η νίκη ήρθε σε μία μέρα όπου η Εβίνα Μάλτση δεν βρισκόταν στα καλύτερά της.



Τα δεκάλεπτα: 7-12, 20-28, 37-44, 52-57

Καναδάς: Φίλιπς 8, Γκαμπριέλε 7, Τσαμπντελάιν 8, Σμιθ 10, Μπέκερινγκ, Ακόνουα 3, Μέρφι 8, Τατάμ 2, Άουμπρι 3, Άνταμς 3


Ελλάδα:
Καλέντζου 11, Δημητράκου 3, Χατζηνικολάου 9, Καλτσίδου 7, Μάλτση 11, Παπαμιχαήλ 12, Λίμουρα, Σωτηρίου 2, Μητροπούλου 2




Επιμέλεια: Ανδρέας Κριαράς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube