Την πρώτη της νίκη σε Μουντομπάσκετ και συνάμα την πρόκριση στις 12 καλύτερες ομάδες του κόσμου πήρε η Εθνική Γυναικών. Οι παίκτριες του Κώστα Μίσσα επικράτησαν της Σενεγάλης με 83-68 στο τρίτο και τελευταίο ματς της πρώτης φάσης των ομίλων, στο τουρνουά της Τσεχίας, έχοντας στις τάξεις και πάλι μία καταπληκτική Εβίνα Μάλτση. Η «μπομπέρ» της ελληνικής ομάδας, πέτυχε 31 πόντους, και οδήγησε αυτήν και τις συμπαίκτριές της στη Β’ φάση των ομίλων.
«Άχρωμη» παρά τη νίκη της και πάλι η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να φανεί σαφώς πιο συγκεντρωμένη στη συνέχεια, αν θέλει να προχωρήσει στον θεσμό. Η Αυστραλία θα είναι η επόμενη αντίπαλος της Εθνικής τη Δευτέρα, στην πρεμιέρα της Β’ φάσης των ομίλων. Δείτε εδώ τη συνέχεια του προγράμματος της Εθνικής.

Το ματς

Η Εθνική μας μπήκε μουδιασμένα σε ακόμα μία αναμέτρηση επιτρέποντας στις παίκτριες της Σενεγάλης να ισοφαρίσουν με τρίποντο της Ντιουφ, 5-5, πριν συμπληρωθούν τα δύο πρώτα αγωνιστικά λεπτά. Κάπου εκεί έπιασε δουλειά η Εβίνα Μάλτση, η οποία με 9 προσωπικούς πόντους, διαμόρφωσε το σκορ σε 14-5, επιτρέποντας στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να διώξει από πάνω του μεγάλο μέρος από το άγχος που κουβαλούσε. Η Σενεγάλη περνούσε εύκολα την μπάλα μέσα στην ελληνική ρακέτα – πράγμα που θα πρέπει να ανησυχεί τον Κώστα Μίσσα- η έλλειψη τεχνικής κατάρτισης για τις Αφρικανές όμως, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο 22-13, χωρίς η ελληνική ομάδα να ανεβάζει ρυθμούς σε κάποιο σημείο του.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε ανάλογα, αφού οι επιθέσεις των αντιπάλων ήταν άστοχες – σε πολλές περιπτώσεις δε και ανορθόδοξες – την ώρα που η ελληνική ομάδα έβρισκε τρόπους με τις Μάλτση, Χατζηνικολάου και Παπαμιχαήλ να διασπά την άμυνά τους, πηγαίνοντας τη διαφορά στους 18 (35-17), με τρίποντο της Σούλης, 5’48’’ πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια. Παρά το γεγονός πως η ελληνική επίθεση παρέμενε στατική και η αστοχία στις βολές θύμιζε ομάδα… σχολικού επιπέδου (8/16), τα κορίτσια μας κατάφεραν να διατηρήσουν τη διψήφια διαφορά, μέχρι και την ολοκλήρωση των 20 αγωνιστικών λεπτών, που έκλεισε με προβάδισμα 11 πόντων (40-29).

Το 49-35 με τζαμπ σουτ της Παπαμιχαήλ, λίγο πριν φτάσουμε στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου, ήταν η αρχή της αντεπίθεσης της Σενεγάλης, η οποία έτρεξε ένα σερί 7-0 (49-42), θέτοντας σε αμφισβήτηση το πού θα καταλήξει το ροζ φύλλο αγώνα. Και ως είθισται, όταν η μπάλα βαραίνει επικίνδυνα, τότε πιάνουν δουλειά οι μεγάλες προσωπικότητες. Με δύο διαδοχικά τρίποντα της Εβίνας Μάλτση, η διαφορά ασφαλείας αποκαταστάθηκε (55-42), ενώ τη σκυτάλη στο σκοράρισμα πήρε η Καλτσίδου, που με τρίποντη βόμβα πέτυχε τους τελευταίους ελληνικούς πόντους της περιόδου, η οποία ολοκληρώθηκε στο 59-47.

Ένα ελληνικό σερί 7-0, στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, εκτόξευσε τη διαφορά στους 18 (68-50), προβάδισμα που όσο μη αναστρέψιμο φάνταζε, άλλο τόσο αποδείχτηκε. Το τελικό 83-68 έδωσε στην Εθνική μας ομάδα την πρόκριση στις δώδεκα καλύτερες του κόσμου και την στέλνει στη δεύτερη φάση των ομίλων, με αντιπάλους τις Αυστραλία, Λευκορωσία και Καναδά. Πρώτος αγώνας για τα κορίτσια του Κώστα Μίσσα, τη Δευτέρα 27/9, κόντρα στα «καγκουρό», στην Οστράβα.

Τα δεκάλεπτα: 13-22, 29-40, 47-59, 68-83

Σενεγάλη: Ντιαμέ , Τραορέ 13, Γκουεγιέ 4, Ντιένγκ 4, Ντιατά 2 , Τραορέ Αστού 14, Σαρ 4, Σάι 10, Σενγκόρ 2, Ντιοπ 9, Ντιουφ Μπ. 6

Ελλάδα: Καλέντζου 9, Σπανού, Δημητράκου 4, Χατζηνικολάου 9, Καλτσίδου 7, Μάλτση 31, Παπαμιχαήλ 11, Λίμουρα 2, Σωτηρίου 1, Σταυρίδου, Σούλης 9

Επιμέλεια: Ανδρέας Κριαράς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube