Μόνο οι δυο πρώτες ομάδες του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας τον επόμενο Σεπτέμβρη θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Αυτά είναι τα κριτήρια που έβγαλε στη δημοσιότητα την Τρίτη η FIBA. Επίσης, διευκρίνισε πως άλλες τέσσερις ομάδες θα πάρουν το «εισιτήριο» από το Προολυμπιακό τουρνουά. Επίσης, θα συμμετάσχουν οι δυο πρώτοι των Παναμερικανικών Αγώνων του 2011.

Το κεντρικό Συμβούλιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν η Μεγάλη Βρετανία θα προκριθεί αυτόματα στους ομίλους του Ολυμπιακού τουρνουά ως διοργανώτρια, κάτι, που αν συμβεί, ίσως αλλάξει τις ομάδες που θα συμμετάσχουν.

Οι ομάδες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 προβλέπεται να είναι: Η νικήτρια του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, μία από την Αφρική, δύο από την Αμερική, μία από την Ασία, δύο από την Ευρώπη, μία από την Ωκεανία και τέσσερις από το Προολυμπιακό τουρνουά.

Μικρές αλλαγές θα υπάρξουν και στο τουρνουά των γυναικών, καθώς όλες οι ήπειροι θα έχουν από μία εκπρόσωπο, έξι θα προκριθούν από το Προολυμπιακό τουρνουά, καθώς και η νικήτρια του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Τσεχίας, που θα διεξαχθεί μέσα στον μήνα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube