Η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ βρίσκεται στην Ισπανία και συνεχίζει την προετοιμασία της ενόψει του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν αύριο σε φιλικό αγώνα τους Λιθουανούς και στη συνέχεια θα παίξουν κόντρα στους Ίβηρες, πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για να έρθουν στη χώρα μας για το μεγάλο φιλικό με την Εθνική μας στις 25 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ.

Σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη με Έλληνες δημοσιογράφους, ο προπονητής των ΗΠΑ, Μάικ Σιζέφσκι, μίλησε για το μεγάλο φιλικό με τη «γαλανόλευκη», το Παγκόσμιο, αλλά και τους Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιντ Ουέιντ και Κόμπι Μπράιαντ.

Αρχικά, ο κόουτς των ΗΠΑ έκανε μια μικρή τοποθέτηση λέγοντας πως «βρισκόμαστε στην Ισπανία για να δώσουμε φιλικά που θα μας βοηθήσουν να βρούμε ρυθμό ενόψει το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Αύριο θα αντιμετωπίσουμε τη Λιθουανία και μετά θα δώσουμε και ένα φιλικό με την Ισπανία. Στην συνέχεια θα έρθουμε στην Ελλάδα για το τελευταίο μας φιλικό πριν το Μουντομπάσκετ».

Όσο για τη φιλική αναμέτρηση με τη «γαλανόλευκη» την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ, ο «coach-K» είπε πως «είναι τιμή μας που ερχόμαστε στην Ελλάδα για να δώσουμε ένα τόσο σπουδαίο φιλικό ματς. Το ελληνικό μπάσκετ είναι σε υψηλό επίπεδο και έχω συνεργαστεί ουκ ολίγες φορές με Έλληνες προπονητές οι οποίοι έχουν έρθει και έχουν παρακολουθήσει προπονήσεις του Ντιουκ».

Ο 63χρονος τεχνικός των ΗΠΑ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Εθνική μας λέγοντας πως πρόκειται για «μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως. Είτε είναι στην επίθεση, είτε στην άμυνα, παίζουν όλοι για έναν και ένας για όλους. Στην επίθεση γυρνάνε εξαιρετικά τη μπάλα, οι γκαρντ τους είναι οι ηγέτες αυτές της ομάδας και οργανώνουν άψογα το παιχνίδι της. Επίσης, παίζουν καταπληκτική άμυνα και περιμένω να γίνει ένα σπουδαίο ματς».

Οι ΗΠΑ έχουν φοβερό πρόβλημα στη φροντ λάιν καθώς μοναδικός καθαρόαιμος ψηλός είναι ο Ταϊσόν Τσάντλερ ενώ ούτε και τα μεγάλα αστέρια αυτής της ομάδας (σ.σ Ουέιντ, Τζέιμς, Μπράιαντ) θα δώσουν το «παρών» στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Ο 63ρονος κόουτς, όμως, δεν ανησυχεί. «Δεν θα έλεγα ότι το πρόβλημα μας είναι η έλλειψη ψηλών ή η έλλειψη σούπερσταρ. Το πρόβλημα που έχουμε είναι η έλλειψη εμπειριών και παραστάσεων από τέτοιες διοργανώσεις.Δεν έχουμε εμπειρία, αλλά έχουμε ταχύτητα και ομοιογένεια. Έχουμε πέντε παίκτες που είναι 21 ετών και θέλουμε να φτιάξουμε έναν κορμό για τα επόμενα χρόνια με στόχο να εμφανίσουμε μια πολύ καλή ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που θα γίνουν στο Λονδίνο. Για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, είναι η πρώτη τους φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο και θέλουμε να αποκτήσουν παραστάσεις.

Από την άλλη, όμως, οι περισσότεροι αντίπαλοι των ΗΠΑ, που θα παλέψουν για το χρυσό μετάλλιο, έχουν και εμπειρίες, αλλά και παραστάσεις από ένα τόσο υψηλό επίπεδο. «Αυτό αποτελεί έξτρα κίνητρο για εμάς. Σημαίνει πως έχουν ομοιογένεια, οπότε θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι. Για εμάς, το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου έκλεισε ο κύκλος μιας ομάδας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα που θα είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας είναι η αρχή».

Ακούστηκε έντονα και συζητήθηκε αρκετά το φετινό καλοκαίρι στις ΗΠΑ πως όποιος αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Μουντομπάσκετ, ενδεχομένως χάνει μια για πάντα τη θέση του στην εθνική ομάδα. Ο Μάικ Σιζέφσκι, όμως, ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν έχει εξασφαλισμένη θέση μέσα στην ομάδα Φέτος, όμως, οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες. Οι περισσότεροι παίκτες είναι δικαιολογημένοι πάντως και δεν νομίζω πως έχει κλείσει η πόρτα οριστικά γι’ αυτούς. Κάποιοι ήταν τραυματίες, ορισμένοι είχαν να διαπραγματευτούν τα νέα τους συμβόλαια και κάποιοι άλλοι… παντρεύτηκαν. Ελπίζω να τους έχουμε όλους μαζί μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012».

Και αν είχε να διαλέξει μεταξύ των Ουέιντ, Τζέιμς και Μπράιαντ για να πάρει έναν μαζί του στην Τουρκία, ο 63χρονος τεχνικός απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα κάνοντας μια ωραία σταυρωτή ντρίμπλα. «Θα τους έπαιρνα και τους τρεις μαζί μου. Και οι τρεις είναι εξαιρετικοί και θα τους ήθελα μαζί μου στην Τουρκία. Με ρωτάνε πολλές φορές ποιος από τους τρεις είναι καλύτερος, αλλά εγώ δίνω πάντα την ίδια απάντηση. Είναι και οι τρεις εξαιρετικοί. Συνεργάστηκα και με τους τρεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό».

Και αφού Λεμπρόν, Ουέιντ και Κόμπι δεν θα είναι φέτος στην Τουρκία, ο Αμερικανός τεχνικός ρωτήθηκε αν ο πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ φέτος, Κέβιν Ντουράντ, θα είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας. «Ο Ντουράντ είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, αλλά στην ομάδα έχουμε και άλλους πολλούς καλούς παίκτες. Για παράδειγμα οι γκαρντ, Ρόντο και Μπίλαπς που έχουν εμπειρία πρωταθλητισμού, ο Γκέι με τον Ρόουζ, οι οποίοι κάθε χρόνο βελτιώνονται, αλλά και ο Λαμάρ Όντομ, ο οποίος και έμπειρος είναι, αλλά και πρωταθλητής με τους Λος Άντζελες Λέικερς φέτος στο ΝΒΑ. Δεν είναι όμως, οι μονάδες που κάνουν τη διαφορά, αλλά το σύνολο και εμείς πάνω απ’ όλα είμαστε ομάδα».

Φυσικά η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην πάει και στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ του 2006 ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα όπου η Εθνική μας κατάφερε να ρίξει στο καναβάτσο τους Αμερικανούς. «Ήταν ένα απίστευτο παιχνίδι. Οι Έλληνες είχαν παίξει καταπληκτικά και σε ορισμένα σημεία του ματς τους θαύμαζα. Χαιρόσουν να τους βλέπεις. Εγώ βέβαια δεν χαιρόμουν αφού η ομάδα μου έχανε, αλλά είχαν παίξει καταπληκτικά και άξιζαν τη νίκη».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube