Πάνω που συζητούσαμε, στη φάση των ομίλων, για την εξαιρετική διαιτησία του Μουντιάλ, άρχισαν να σκάνε οι… γκάφες, η μία μετά την άλλη! Θα θυμάστε, ίσως, ότι μέχρι τις 22 Ιουνίου, με ολοκληρωμένες τις δύο πρώτες αγωνιστικές σε όλους τους ομίλους, συζητούσαμε – ουσιαστικά – μόνο για ένα χοντρό λάθος: το ακυρωθέν γκολ των ΗΠΑ, στο ματς με τη Σλοβενία (στις 18 του μήνα), που εμπόδισε την ολική ανατροπή του σκορ, αφού ήδη το 0-2 οι ΗΠΑ το είχαν κάνει 2-2 ! Μάλιστα, ο ρέφερι Κουλιμπαλί (από το Μάλι) τελείωσε από το Μουντιάλ!
Του Γιάννη Καραλή
Και ξαφνικά, ήρθε «διαιτητικό τσουνάμι» και στο Μουντιάλ !
Στο παιχνίδι μας με την Αργεντινή, ο Ντεμικέλις ανοίγειτο σκορ αφού πρώτα τραβάει τη φανέλα του Αβραάμ και σκαρφαλώνει στην πλάτη του για να κερδίσει την κεφαλιά. Το… «γκολ» μέτρησε (!) ο Ουζμπέκος Ιρμάτοφ.
Στο Αυστραλία – Σερβία 2-1, δεν δόθηκε πέναλτι στους Σέρβους, ενώ λίγο πριν τη λήξη αφέθηκε ο Πάντελιτς, από θέση αφσάιντ, να απειλήσει με ισοφάριση! θυμίζω πως το 2-2 θα έδινε την πρόκριση στη Σερβία (αντί της Γκάνας).
Και πάμε στα νοκ –άουτ της φάσης των «16». Όπου οι παραβάσεις που δεν καταλογίστηκαν από τους διαιτητές και τους βοηθούς, καταλογίζονταν και από… τυφλούς!
Στο Γερμανία – Αγγλία 4-1, με το σκορ στο 2-1 και το ματς όχι απλώς ανοιχτό αλλά… ορθάνοιχτο σε κάθε αποτέλεσμα, με έναν τρελό ρυθμό, ο Λάμπαρντ σκόραρε, με την μπάλα να περνάει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα μέτρο τη γραμμή του τέρματος ! Ο Ουραγουανός Λαριόντα και ο βοηθός του ΔΕΝ μέτρησαν το γκολ… θυμίζω ότι ο Λαριόντα σφύριξε ΚΑΙ το Σερβία- Αυστραλία !
Και στο Αργεντινή – Μεξικό; Με το παιχνίδι στο 0-0 και το Μεξικό ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ, στα πρώτα 25’, σε πλασέ του Μέσι προς την αντίπαλη εστία, παρεμβαίνει με το κεφάλι και σκοράρει ο Τέβεζ. Μόνο που την ώρα του σουτ του Μέσι, τον Τέβεζ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ! Προσέξτε: ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ αμυνόμενος, αφού και ο γκολκίπερ είναι εκτός εστίας! Ο Ιταλός Ροζέτι, αφού τα… είπε κάνα δίλεπτο με τον βοηθό του, έδειξε… σέντρα!
Μπορεί, στην τελική ανάλυση των δυνατοτήτων των τεσσάρων ομάδων, να πει κανείς ότι προκρίθηκαν οι δύο πιο δυνατές ομάδες, όμως στο ποδόσφαιρο αυτό δεν ήταν ΠΟΤΕ ο… κανόνας. Και αλίμονο αν γίνει, στο σπορ που λατρεύεται παγκοσμίως, ακριβώς γιατί συχνά- πυκνά προσφέρει στο κοινό την έκπληξη και το συναίσθημα στης ανατροπής των δεδομένων, που προκύπτουν από τον απλό συσχετισμό δυνάμεων των αντιπάλων ομάδων.
Όσο και αν ο Μπλάτερ (η FIFA δηλαδή) αρνούνται τη χρήση τεχνολογίας στα ματς, νομίζω πως ήρθε η ώρα της χρήσης βίντεο από τον τέταρτο διαιτητή. Τουλάχιστον θα αποφευχθούν οι ΕΞΟΦΘΑΛΜΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ.