Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για το τουρνουά Μπάσκετ των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων Σιγκαπούρη 2010 δια χειρός Λούμπομιρ Κοτλέμπα, Sports Director της FIBA. Η Εθνική Ελλάδας αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα στις 15 Αυγούστου την αντίστοιχη της Νέας Ζηλανδίας, ενώ στον ίδιο όμιλο θα βρίσκονται και το Πουέρτο Ρίκο, η Σερβία και η Ινδία. Για να προκριθεί στην επόμενη φάση θα πρέπει να καταλάβει μία από τις δύο πρώτες θέσεις. Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος αθλητές ηλικίας 14-18 ετών και ο τρόπος διεξαγωγής του τουρνουά θα ξυπνήσει αναμνήσεις.

Είναι η πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση που το άθλημα της καλαθοσφαίρισης θα διεξαχθεί σε “3 on 3”, όπως παίζεται σε εξωτερικούς χώρους.

Στο “3 on 3”, κάθε ομάδα αποτελείται από 4 παίκτες, 3 βασικούς και έναν αναπληρωματικό. Η διάρκεια του παιχνιδιού ορίζεται είτε στα τρία 5λέπτα είτε ολοκληρώνεται όταν μία ομάδα φτάσει τους 33 πόντους. Ο αγώνας εκτυλίσσεται στο μισό γήπεδο (με μία μπασκέτα) ενώ για να σκοράρει κάθε ομάδα πρέπει να υπάρξει κατοχή της μπάλας από τουλάχιστον 2 παίκτες και η μπάλα να «βγει» εκτός της γραμμής των 6,25μ. Η επίθεση πρέπει να εκδηλώνεται σε 10’’.

Κάθε φορά που η ομάδα σκοράρει, η κατοχή της μπάλας δίνεται στην αντίπαλη ομάδα. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι, η μία ομάδα δοκιμάζει να σκοράρει έξω από τη γραμμή του τρίποντου (6,25μ). Εάν επιτύχει το καλάθι, τότε αποκτά την κατοχή της μπάλας διαφορετικά η άλλη ομάδα έχει την πρώτη επίθεση. Εάν ένας παίκτης υποπέσει σε 5 φάουλ τότε αυτόματα αποβάλλεται και αντικαθίσταται. Τα ομαδικά φάουλ είναι 4 ανά περίοδο και με τη συμπλήρωσή τους η αντίπαλη ομάδα έχει δικαίωμα βολών.

Ο κ. Κοτλέμπα δήλωσε σχετικά «Στο “3 on 3” υπάρχουν δύο ομάδες που απαρτίζονται από τρεις παίκτες. Παίζοντας στο μισό γήπεδο, σε μία μπασκέτα, προσφέρει τη δυνατότητα διεξαγωγής σε οποιοδήποτε μέρος, σε πλατεία ή ακόμη και σε εμπορικό κέντρο. Πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση και θα γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές κυρίως στους νέους» και συνέχισε «στους συγκεκριμένους αγώνες θα αναδειχθούν ταλέντα και θα γνωρίσουμε τους αθλητές που θα πρωταγωνιστήσουν στα επόμενα 6-10 χρόνια».

Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Κοτλέμπα σχετικά με τη συμμετοχή των νέων αθλητών στη διοργάνωση, τόνισε: «Αποτελεί εξαιρετική πρωτοβουλία της ΔΟΕ η δημιουργία και πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, διότι προσφέρει σημαντικές πτυχές στη διαμόρφωση και εξέλιξη των νεαρών αθλητών ενώ σημαντική συνεισφορά θα έχει το Πρόγραμμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης», και συμπλήρωσε «Ευελπιστούμε ότι πέρα των μεταλλίων οι αθλητές μέσω της ευγενούς άμιλλας θα υιοθετήσουν τις ολυμπιακές αξίες της τελειότητας, της φιλίας και του σεβασμού».

Στους αγώνες θα συμμετάσχουν από 20 Ομάδες παίδων και κορασίδων σε 4 ομίλους των 5 ομάδων. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου παίρνουν τα εισιτήρια για τα προημιτελικά, διεκδικώντας μετάλλιο, ενώ οι υπόλοιποι θα αγωνιστούν για τις θέσεις 9-20.

Μάλιστα, η FIBA δίνει ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο τουρνουά, καθώς στα σχέδιά της είναι να γίνει το “3 on 3” ξεχωριστό Ολυμπιακό άθλημα.

Η Σιγκαπούρη πρόκειται να διεξάγει τους πρώτους στην ιστορία Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα πραγματοποιηθούν από τις 14 έως 26 Αυγούστου 2010. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων Σιγκαπούρη 2010 θα φιλοξενήσουν περίπου 5.000 αθλητές και εκπροσώπους από 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, μαζί με περίπου 1.200 εκπροσώπους των Μέσων μαζικής Ενημέρωσης, 20.000 εθελοντές και 370.000 θεατές. Οι νεαροί αθλητές - ηλικίας μεταξύ 14 και 18 ετών - θα διαγωνιστούν σε 26 αθλήματα και θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης.

Σκοπός των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων είναι να εμπνεύσουν τους νέους παγκοσμίως να αγκαλιάσουν, να ενσωματώσουν και να εκφράσουν τις Ολυμπιακές Αξίες, την τελειότητα, τη φιλία και το σεβασμό. Πρόκειται να αφήσουν μια αθλητική, πολιτισμική και εκπαιδευτική κληρονομιά στους νέους της Σιγκαπούρης αλλά και ολόκληρου του κόσμου καθώς επίσης να ενισχύσουν και να αναδείξουν τον αθλητικό πολιτισμό τόσο τοπικά όσο και περιφερειακά.

Η όμιλοι που προέκυψαν από την κλήρωση:

Παίδες

A’ Όμιλος: Ελλάδα, Σερβία, Πουέρτο Ρίκο, Ινδία, Νέα Ζηλανδία
Β’ Όμιλος: Αργεντινή, Ιράν, Λιθουανία, Παναμάς, Αίγυπτος
Γ’ Όμιλος: Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Τουρκία, Η.Π.Α, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία
Δ’ Όμιλος: Φιλιππίνες, Ισπανία, Νότια Αφρική, Παρθένες Νήσοι, Κροατία

Κορασίδες

Α’ Όμιλος: Νότια Κορέα, Βανουάτου, Ακτή Ελεφαντοστού, Ρωσία, Καναδάς
Β’ Όμιλος: Λευκορωσία, Σιγκαπούρη, Η.Π.Α, Ανγκόλα, Γερμανία
Γ’ Όμιλος: Βραζιλία, Μάλι, Τσεχία, Κίνα (θα ανακοινωθεί ακόμη μια ομάδα)
Δ’ Όμιλος: Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστραλία, Χιλή

Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube