Την Παρασκευή έγιναν γνωστές οι πέντε ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την ήπειρο της Αμερικής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ των ανδρών, που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία το διάστημα 19 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2006. Μόλις, δύο αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του παναμερικανικού πρωταθλήματος, την πρόκριση για το Μουντομπάσκετ εξασφάλισαν οι ΗΠΑ, Βενεζουέλα, Βραζιλία και Παναμάς. Καθαρά τυπική ήταν η συμμετοχή της Αργεντινής, μιας και έχει ήδη προκριθεί στο Παγκόσμιο, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ της Αθήνας.

Έτσι, μετά την προσθήκη των πέντε ομάδων της Αμερικής, ήδη έχουν γίνουν γνωστές οι ομάδες που θα δώσουν το παρόν σ’ αυτή τη διοργανώτρια. Οι υπόλοιπες έξι είναι οι Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία), Ιαπωνία (διοργανώτρια), Ανγκόλα, Σενεγάλη και Νιγηρία (Αφρική).

Για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν 24 ομάδες και όχι 16, όπως ίσχυε μέχρι το Μουντομπάσκετ της Ινδιανάπολης, μετά την απόφαση της FIBA να προβεί σε αύξηση των ομάδων. Συγκεκριμένα, οι 24 θέσεις θα καλυφθούν από πέντε εθνικές ομάδες της Αμερικής, τρεις της Αφρικής, τρεις της Ασίας, δύο της Ωκεανίας, έξι ευρωπαϊκές, μία της διοργανώτριας Ιαπωνίας, ενώ θα δοθούν και τέσσερις «wild card» από την παγκόσμια ομοσπονδία.

Επιμέλεια: Δημήτρης Ζαχάρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube