Το πανεπιστήμιο του Μπάτλερ έκανε τη μεγάλη έκπληξη και στην παρθενική του συμμετοχή σε φάιναλ φορ του NCAA έφτασε στον τελικό νικώντας με 52-50 το Μίσιγκαν των έξι συμμετοχών τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Στην Ινδιανάπολη, όπου διεξάγεται η τελική φάση του κολεγιακού πρωταθλήματος, θα αντιμετωπίσει στον τελικό της Δευτέρας την ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ της περιόδου, το πολύπειρο Ντιούκ, το οποίο συνέτριψε με 78-57 τη Γουέστ Βιρτζίνια.

Οι «bulldogs» του Μπάτλερ έφτασαν στη νίκη χάρη στην εξαιρετική τους άμυνα και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γκόρντον Χέιγουορντ, ο οποίος είχε 19 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ έκανε και την τάπα στον Ντρέιμοντ Γκριν στην καθοριστική επίθεση των «Spartans», οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τη νίκη με το σκορ στο 50-49.

Μίσιγκαν: Σάμερς 14 (10 ριμπ.), Λούσιους 12, Γκριν 12, Μόργκαν 4, Ρόου 4, Σέρμαν 4.

Μπάτλερ: Χέιγουορντ 19 (9 ριμπ.), Μακ 14, Βίσλεϊ 6, Νόρεντ 5, Χάουαρντ 4, Τζουκς 2, Σμιθ 1, Βάνζαντ 1.

Στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό το Ντιούκ του Μάικ Σιζέφσκι, ομοσπονδιακού τεχνικού των ΗΠΑ, δε συνάντησε αντίσταση από τη Γουέστ Βιρτζίνια. Οι «blue devils», που είχαν κορυφαίο τον Τζον Σέιερ με 23 πόντους, έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν τον πρώτο τους τίτλο μετά από εννέα χρόνια. Για τους ηττημένους «Mountaineers» ολοκληρώθηκε άδοξα η πρώτη συμμετοχή της ομάδας σε φάιναλ φορ μετά από 51 χρόνια, όταν αγωνιζόταν σε αυτή ο θρυλικός Τζέρι Γουέστ.

Ντιούκ: Σέιερ 23, Σίνγκλερ 21, Σμιθ 19, Ζούμπεκ 6 (10 ριμπ.), Ντέιβιντσον 3, Μάιλς Πλάμλι 2, Μέισον Πλάμλι 2, Τόμας 2.

Γουέστ Βιρτζίνια: Σμιθ 12, Ίμπανκς 11, Μπάτλερ 10, Φλάουερς 8, Τζόουνς 6, Ματσούλα 4, Κιλιτσλί 4, Μίτσελ 2.

Eπιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube