Τεράστια αδικία να μην πάρει η χώρα του τη wild card και αυτόματα το εισιτήριο για το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας θεωρεί ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο άσος του Παναθηναϊκού έπλεξε το εγκώμιο της Εθνικής του, και κάλεσε τους υπεύθυνους της Ομοσπονδίας να δώσουν τη wild card στην Λιθουανία για να συμμετάσχει απευθείας στην ερχόμενη μεγάλη διοργάνωση του 2010.

«Σίγουρα δεν προκριθήκαμε μέσω του Ευρωμπάσκετ, αλλά η Λιθουανία διακιούται μια πρόσκληση στο Παγκόσμιο. Ας δει κανείς την παράδοση που έχουμε καθώς και τι έχουμε πετύχει τα τελευταία 17 χρόνια ως ανεξάρτητη χώρα (στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1992 και μετά, τρείς φορές σε Ολυμπιακό βάθρο, ασημένιο στο Ευρωμπάσκετ του 1995, και χρυσό το 2003). Υπήρξαν κάποια χρόνια που πήγαμε ‘πίσω’, αλλά θα είναι τεράστια αδικία να μην είμαστε παρόντες στην Τουρκία το 2010» ανέφερε αρχικά ο έμπειρος γκαρντ, στις δηλώσεις που έκανε στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA.

Μάλιστα, αν όντως η χώρα του πάρει το εισιτήριο για το Μουντομπάσκετ, ο «Σάρας» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη «Λιέτουβος». Όπως είπε άλλωστε: «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι μπορεί να συμβεί μέχρι το καλοκαίρι του 2010. Αλλά αν πάρουμε το εισιτήριο από τη FIBA και το σώμα μου είναι έτοιμο, σκέφτομαι να φορέσω και πάλι τη φανέλα».

Πάντως, το προβάδισμα για τη wild card φαίνεται όντως να το έχει η Λιθουανία για αρκετούς λόγους. Καταρχήν, για το σπουδαίο παρελθόν της στους μεγάλους θεσμούς, και δευτερευόντως για το γεγονός ότι θα φιλοξενήσει εκείνη το επόμενο Ευρωμπάσκετ (το 2011). Όσον αφορά τους άλλους διεκδικητές, η Ιταλία αποκλείστηκε, κάτι που αναμένεται να συμβεί και με την Γερμανία, αφού δεν είναι σίγουρη (αλλά και δεν φαίνεται να αρκεί) η παρουσία του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Αυγουστής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube