Την επίσημη παρουσίαση του σχεδίου «ΝΒΑ Europe Live» έκαναν από κοινού σε συνέντευξη Τύπου στο Ντιτρόιτ ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, και ο αντιπρόεδρος της χορηγού εταιρίας, Τζόελ Λίνζνερ. Οι τρεις άνδρες επανέλαβαν τον οριστικό ερχομό τεσσάρων ομάδων του ΝΒΑ στην Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2006 και του 2007, χωρίς όμως κάποια περαιτέρω διευκρίνιση για το ποιες θα είναι οι πέντε ευρωπαϊκές πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους ισάριθμους αγώνες επίδειξης ή ποιες θα είναι οι οκτώ ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά και οι τέσσερις ομάδες του ΝΒΑ που θα πραγματοποιήσουν την προετοιμασία τους στη «Γηραιά ήπειρο».

Ο Στερν ξεκαθάρισε πως αυτό το «άνοιγμα» του ΝΒΑ στην Ευρώπη σε καμία περίπτωση δεν προαναγγέλλει μία ένωση των δύο Λιγκών σε αγωνιστικό επίπεδο. «Δεν αποκλείεται να προσκαλέσουμε αντίστοιχα ευρωπαϊκές ομάδες στις ΗΠΑ, αλλά μην μπερδεύεστε με τον όρο ΝΒΑ Europe. Επιλέχθηκε αποκλειστικά με γεωγραφικά κριτήρια.» Ο ισχυρός άνδρας του ΝΒΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διοργανωθεί στο μέλλον ένα ALL STAR GAME στην Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε ως ιδανική στιγμή τη σύναψη αυτής της συμφωνίας, υπενθυμίζοντας πως 45 Ευρωπαίοι παίκτες αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο σήμερα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Αν και η Ευρωλίγκα αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στην πρωταθλήτρια και τη φιναλίστ της διοργάνωσης του 2006 να συμμετάσχουν στο διήμερο τουρνουά εναντίον των ομάδων του ΝΒΑ, ο Στερν εξήγησε πως από την πλευρά του αμερικανικού πρωταθλήματος δεν εγγυάται η συμμετοχή του πρωταθλητή και του φιναλίστ των τελικών των πλέι οφ του ΝΒΑ της επόμενης χρονιάς στη συγκεκριμένη ιστορία. «Θα επιλέξουμε αυτόν τον Οκτώβρη τις τέσσερις ομάδες του ΝΒΑ που θα ταξιδέψουν τον επόμενο χρόνο στην Ευρώπη και έτσι δε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες θα είναι αυτές».

Μία εύστοχη παρατήρηση υπήρξε η ανάγκη εφαρμογής ίδιων κανονισμών στο μπάσκετ παγκοσμίως, είτε αυτό λέγεται ΝΒΑ, είτε ΝCAA, είτε ευρωπαϊκό ή ασιατικό. Η απάντηση του Τζόρντι Μπερτομέου σε αυτό ήταν πως «είναι δύσκολο να πείσεις όλες τις αρχές να συμφωνήσουν σε κοινούς κανονισμούς. Τα τελευταία χρόνια Ευρωλίγκα έκλανε κάποια βήματα μπροστά για να πλησιάσει το ΝΒΑ, αλλά τώρα πρέπει να πείσουμε τους φίλους μας από τη FIBA να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο που ακολουθήσαμε και εμείς. Δε ξέρω αν θα συμβεί ποτέ αυτό, αλλά θα συμφωνήσω πως οι κανονισμοί θα πρέπει να είναι κοινοί για όλους. Θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.»

Στην απάντηση του Μπερτομέου, ο Στερν πρόσθεσε πως προσωπικά θα ήθελε να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Ευρωλίγκα, σύμφωνα με τον οποίο δεν δίνεται επιθετικό φάουλ στο ημικύκλιο κάτω από τη στεφάνη, αλλά... «είμαι η μειονότητα στα γραφεία του ΝΒΑ», προσθέτοντας πως «ήδη πάντως η Ευρωλίγκα ακολούθησε το παράδειγμα του ΝΒΑ και αντί για ημίχρονο εισήγαγε τέσσερις περιόδους. Εμείς πάλι δανειστήκαμε από τη FIBA το χρονόμετρο των δεκάτων του δευτερολέπτου. Όμως, ακόμη κι αν το ΝΒΑ, η FIBA και η Ευρωλίγκα συμφωνήσουν, το βλέπω δύσκολο να μας ακολουθήσει το ΝCAA στην απόσταση της γραμμής του τριπόντου.»

Αναφορικά στο φλέγον θέμα της επιλογής Ευρωπαίων παικτών στα ντραφτ σε νεαρή ηλικία, ο Στερν δήλωσε υπέρ της αύξησης του ορίου ηλικίας στα δεκαεννέα χρόνια, τόσο για τους Αμερικανούς παίκτες όσο και για τους Ευρωπαίους παίκτες. «Γνωρίζω ότι αυτή είναι και η επιθυμία των ευρωπαϊκών αρχών του μπάσκετ και αν τους φέρνουμε εδώ πρέπει να τους επιλέγουμε στα ντραφτ και μετά να τους στέλνουμε στην πατρίδα τους, κάτι που σημαίνει πως επιβραδύνουμε δραματικά την πρόοδό τους στο άθλημα».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube