Γεγονός είναι από την Τρίτη το άνοιγμα του ΝΒΑ στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανώτριες αρχές του κορυφαίου πρωταθλήματος και της Ευρωλίγκα, μετά από σύσκεψη που είχαν στο Ντιτρόιτ. Τέσσερις ομάδες θα πραγματοποιήσουν την προετοιμασία τους για τις δύο επόμενες σεζόν σε κάποιες από τις ευρωπαϊκές «πρωτεύουσες» του μπάσκετ.

Η συμφωνία στην οποία προχώρησαν οι δύο ομοσπονδίες, προβλέπει πέντε τουρνουά σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. Η πρόταση της Ευρωλίγκα είναι το ένα τουρνουά να διαρκέσει δύο ημέρες (ημιτελικοί, μικρός τελικός, τελικός) με τη συμμετοχή δύο ομάδων του ΝΒΑ και των δύο φιναλίστ του επόμενου φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα (2006) στην Πράγα. Αυτό είναι ουσιαστικά και το πρώτο βήμα, στην προσπάθεια προώθησης του αθλήματος παγκοσμίως. Η επίσημη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αυτής θα ανακοινωθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης.

«Αυτό είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο του ΝΒΑ σε σχέση με το ευρωπαϊκό μπάσκετ» τόνισε ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, και συνέχισε: «Μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε πώς λειτουργούν οι αθλητικές λίγκες ανά τον κόσμο και πώς να συνεργαστούν για τη μακροχρόνια ανάπτυξη του μπάσκετ. Το όραμά μας είναι να παρέχουμε ελεύθερα μπάσκετ, αλλά και ψυχαγωγία, μουσική και τεχνολογία στους φιλάθλους μας ανά τον κόσμο».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, ο οποίος ανέφερε: «Χρόνια σταθερών και θετικών σχέσεων ανάμεσα στο ΝΒΑ και τη Ευρωλίγκα είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των τρόπων οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού. Θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε την επιτυχία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η νέα συμφωνία προσφέρει στους Ευρωπαίους φιλάθλους άλλη μία ευκαιρία να ευχαριστηθούν υψηλής ποιότητας μπάσκετ».

Επιμέλεια: Μπάμπης Πουλούτσης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube