Για πέμπτη φορά στην ιστορία της και για δεύτερη διαδοχική σεζόν, η Μακάμπι Τελ Αβίβ κατέκτησε τον τίτλο και τις τρεις διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε φέτος. Η φετινή πρωταθλήτρια Ευρώπης στέφθηκε και πρωταθλήτρια Ισραήλ, ενώ νωρίτερα είχε κατακτήσει και το Κύπελλο. Η «ομάδα του λαού» χθες της Χάποελ Τελ Αβίβ με 112-75 και πανηγύρισε το «triple crown», το 12ο συνεχόμενο πρωτάθλημα και συνολικά το 45ο της ιστορίας της.

Ο Νέστορας Κόμματος δεν αγωνίστηκε ούτε στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς, καθώς έχει υποστεί διάστρεμμα στον αστράγαλο. Ο Έλληνας φόργουορντ αποχαιρέτησε Τη Δευτέρα την πόλη και ήρθε στην Ελλάδα, όπου είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί τη συνέχεια της καριέρας του. Η επιθυμία του Κόμματου να παραμείνει στη Μακάμπι είναι δεδομένη, αλλά το τελευταίο φαίνεται δύσκολο να συμβεί. Από την επόμενη σεζόν στο πρωτάθλημα του Ισραήλ μία ομάδα έχει δικαίωμα να δηλώνει στη δωδεκάδα τέσσερις ξένους παίκτες, χωρίς περιορισμό για τη χώρα προέλευσης. Σε συνδυασμό με την αλλαγή του κανονισμού στην Ευρωλίγκα, όπου επιτρέπεται η απεριόριστη συμμετοχή ξένων παικτών , η Μακάμπι αναμένεται να προτιμήσει να αντικαταστήσει τον Νέστορα Κόμματο με κάποιον Αμερικανό φόργουορντ. Ο τεχνικός της ομάδας, Πίνι Γκέρσον, ενημέρωσε τον πρόεδρο του συλλόγου, Σιμόν Μιζράχι, πως θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα την απόφασή του σχετικά με την παραμονή του ή όχι στην τεχνική ηγεσία.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται πάντως πως οι πρωταθλητές Ευρώπης θέλουν να κρατήσουν τους βασικούς της παίκτες και δείχνουν πως έχουν «βάλει» μπροστά για τον συγκεκριμένο στόχο. Οι πέντε φορές πρωταθλητές Ευρώπης ανακοίνωσαν τη συμφωνία για τα επόμενα δύο χρόνια με τον Μασέο Μπαστόν, για τον οποίο είχε ενδιαφερθεί και ο και ο Παναθηναϊκός καταθέτοντας επίσημη πρόταση. Ωστόσο, ο έμπειρος Ισραηλινός φόργουορντ προτίμησε τη σιγουριά της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ταλ Μπερνσταίν, Άντονι Πάρκερ και Νίκολα Βούιτσιτς, που επίσης ανανέωσαν τα συμβόλαια τους. Για να συμπληρωθεί το καρέ των ανανεώσεων θα πρέπει να κλείσει και ο πολυτιμότερος παίκτες του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με τον Λιθουανό πάντως να βρίσκεται πιο κοντά στο να συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ.

Δεν αποκλείεται πάντως ο Γιασικεβίτσιους να παραμείνει στο Ισραήλ, μετά τις έντονες κινητοποιήσεις των φιλάθλων της Μακάμπι που επιθυμούν την παραμονή του. Τελευταίο «κρούσμα» των φιλάθλων εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μεταδόθηκε βίντεο στο οποίο τον παρακαλούσαν να μείνει. Όπως ο ίδιος ο Γιασικεβίτσιους δήλωσε: «το συγκεκριμένο βίντεο με συγκίνησε ιδιαίτερα και θα το σκεφτώ πολύ καλά πριν πάρω οποιαδήποτε απόφαση για το που θα συνεχίσω την καριέρα μου».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube