Οι Ντομινίκ Ουίλκινς και Σαρούνας Μαρτσουλιόνις έκλεψαν την παράσταση στην Ημερίδα με θέμα: «Το σύγχρονο Μοντέλο Οργάνωσης του Επαγγελματικού Μπάσκετ»και τράβηξαν όλα τα βλέμματα τα των παρευρισκομένων στην εκδήλωση.


Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού ήταν αυτός στον οποίο επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον, αφού είναι πιο αγαπητός στο ελληνικό κοινό, ύστερα από τη θητεία του στους «πράσινους», τους οποίους οδήγησε και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1996 στο Παρίσι. Ο άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του σχολή καρφωμάτων στο ΝΒΑ, ήταν απολαυστικός στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και των παραγόντων που ακολούθησαν μετά την ομιλία του για την πορεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τη σχέση του με το ΝΒΑ.

Σε μία σύντομη αναφορά του στην «πορεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και στη σχέση του με το ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια επισήμανε πως το ΝΒΑ χάνει σε λάμψη. «Όταν αγωνιζόμουν εγώ στο ΝΒΑ, είχα αντιπάλους τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Μάτζικ Τζόνσον και ο Τζαμπάρ. Τη δεκαετία του ‘80 είχα αρκετούς Ευρωπαίους αντίπαλους στο ΝΒΑ, όπως τον Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις. Το ΝΒΑ έχει πολλούς καλούς Ευρωπαίους παίκτες σήμερα. Είχα ευτυχισμένες στιγμές στην Ελλάδα και χαίρομαι που ξαναβρέθηκα με τον Παναγιώτη Γιαννάκη.»



Στη συνέχεια πάντως, και όταν το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη και αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Θανάσης Γιαννακόπουλος, στην αίθουσα ξύπνησαν μνήμες και φυσικά οι ανταλλαγές φιλοφρονήσεων έπεφταν βροχή από τους παρευρισκόμενους. «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ντομινίκ που δέχθηκε να έρθει στον Παναθηναϊκό και να τον οδηγήσει στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τον ευχαριστώ επίσης που αποδέχθηκε την πρόσκληση και μας τίμησε με την παρουσία του σήμερα (σ. σ. Σάββατο). Όλοι τον θυμούνται και του εύχομαι να έχει υγεία αυτός και η οικογένεια του», είπε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Γιαννακόπουλος.



Στη συνέχεια, ο «σερίφης», αφού ευχαρίστησε θερμά τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Για τις ευχές του, απέδωσε την κατάκτηση του τίτλου στο... «πολύ καλό σύνολο που είχαμε. Σε αυτό οφείλουμε την επίτευξη των στόχων μας εκείνη τη χρονιά».



Σε ερώτηση για τους λόγους της φυγής του από τον Παναθηναϊκό πριν τον πέμπτο τελικό με τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ στο τόνισε πως : «Δεν υπήρχε πρόβλημα με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Ο λόγος της φυγή μου ήταν ένα πρόβλημα που είχα στον Αχίλλειο τένοντα. Είχαμε συμφωνήσει στα πάντα με τη διοίκηση και λυπάμαι που δεν μπόρεσα να αγωνιστώ».



Η απορία του προέδρου του Πανιωνίου, Ηλία Λιανού, όσον αφορά στη παλιά και τη σημερινή λάμψη του ΝΒΑ, συνοδεύτηκε από μία απογοητευτική απάντηση του Ουίλκινς... «Το ΝΒΑ δεν πρόκειται να ζήσει τις εποχές του παρελθόντος».



Ο «human highlight film» παρουσιάστηκε ενθουσιασμένος από την αγωνιστική άνοδο των Ευρωπαίων παικτών, τονίζοντας πως «οι Ευρωπαίοι παίκτες έχουν βελτιωθεί σε όλα τα επίπεδα και μπορώ να πω ότι είναι και καλύτεροι από πολλούς Αμερικανούς. Άλλωστε, οι Στογιάκοβιτς και Νοβίτσκι είναι αυτή τη στιγμή δύο από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος».



Η άποψή του σχετικά με τη θέσπιση ορίου ηλικίας στο ΝΒΑ είναι πως «πρέπει να μπουν καλύτεροι παίκτες στο ΝΒΑ. Αυτή τη στιγμή μπαίνουν παιδιά πολύ νέα σε ηλικία και δεν ξέρουν να παίξουν καλό μπάσκετ. Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον και το κολεγιακό και το μεγάλο πρωτάθλημα του ΝΒΑ θα γίνει καλύτερο».



Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο του ως προπονητής, επισήμανε πως: «ο προπονητής θα πρέπει να είναι ηγέτης, σκληρός και να μεταδίδει την πειθαρχία στους παίκτες. Όλοι οι παίκτες πρέπει πάντα να σέβονται τον προπονητή τους».


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube