Στα καλύτερά της (τα τελευταία χρόνια) βρίσκεται εδώ και καιρό η ΑΕΚ, η οποία πήγε στη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο έχοντας σκορπίσει ενθουσιασμό με το ποδόσφαιρο που παίζει. Κάτι που προφανώς φέρει τη σφραγίδα του προπονητή της, Ματίας Αλμέιδα, αλλά και της αύρας του νέου της παλατιού, της «OPAP Arena». Βέβαια, καταλυτικό μερίδιο έχει και η τεράστια επιτυχία σε μεταγραφικό επίπεδο και όσων συνέβαλαν σε αυτή!
Οι «κιτρινόμαυροι» προχώρησαν σε οκτώ προσθήκες (ενώ υπήρξαν και δύο επιστροφές από δανεισμούς). Και το ποσοστό επιτυχίας τους μπορεί να χαρακτηριστεί και εντυπωσιακό. Πόσω μάλλον όταν τίθεται σε σύγκριση με περασμένες σεζόν. «Ανατροπή» που οφείλεται στο αυξημένο μπάτζετ (αρκετές οι δαπανηρές προσθήκες και για λεφτά σε ομάδες και για συμβόλαια), στον καλό σχεδιασμό του μεταγραφικού επιτελείου, καθώς φυσικά και στον Αλμέιδα, ο οποίος επέλεξε πολύ προσεκτικά τους νέους του παίκτες, με κριτήριο την αγωνιστική φιλοσοφία που ήθελε να έχει η ομάδα του.
Μονάδες που αναβάθμισαν άμεσα τους χώρους που «πονούσε» η ΑΕΚ -ειδικά στα χαφ και στα στόπερ- σε συνδυασμό φυσικά με τη δουλειά του τεχνικού επιτελείου. Στα συν τους, ότι οι περισσότερες εξ αυτών βρίσκονται σε εξαιρετική ποδοσφαιρική ηλικία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον «δικέφαλο» να χτίσει κορμό για χρόνια ή να κάνει δυνατές πωλήσεις.
Μάλιστα, ακόμα και οι παίκτες που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, έχουν συγκεκριμένες δικαιολογίες γι' αυτό, εξού και πεδίο για να αποδείξουν την αξία τους.
Ο έλεγχος των φετινών μεταγραφών της ΑΕΚ και το... ranking (από την κορυφή προς τα κάτω) σύμφωνα με το sport-fm.gr:
1. Ορμπελίν Πινέδα
Το μεγαλύτερο -ίσως και μοναδικό- μεταγραφικό «κιτρινόμαυρο» σίριαλ του περασμένου καλοκαιριού. «Καψούρα» του Ματίας Αλμέιδα (έχοντας ξανασυνεργαστεί μαζί) και απέδειξε από την αρχή το γιατί. Κυριολεκτικά, από τις πρώτες του επαφές στο φιλικό με την Γκενκ.
Θα καταλάβει την πρώτη θέση της σχετικής λίστας για δύο λόγους. Από τη μία, υπάρχει ο παράγοντας «ποδοσφαιρική ποιότητα», την οποία όχι μόνο διαθέτει σε βαθμό που… φωνάζει ότι δεν είναι για Ελλάδα, αλλά καταφέρνει και να τη ξεδιπλώνει εντός αγωνιστικού χώρου. Σε τέτοιο σημείο που οι φίλοι της ΑΕΚ νιώθουν τυχεροί για τα όσα βλέπουν και ταυτόχρονα -ενδεχομένως- λυπημένοι για το ότι πολύ δύσκολα θα μπορούν και τη νέα σεζόν να τον θαυμάζουν με τα κιτρινόμαυρα.
Από την άλλη, ο ρόλος του είναι κομβικός για το σύγχρονο ποδοσφαιρικό σχέδιο του προπονητή της «Ένωσης». Ο διεθνής Μεξικανός χαφ κινείται σχεδόν παντού μπροστά από το αμυντικό τρίτο της ομάδας του, πατώντας συχνά περιοχή. Τρομερός χειριστής της μπάλας, συμβάλλει στο ασφαλές κουβάλημά της, στις διεμβολίσεις, στο άνοιγμα διαδρόμων, καθώς και στο εξαιρετικό πρέσινγκ της ομάδας του (κόντρα στον Ολυμπιακό συμμετείχε καταλυτικά στον περιορισμό των Εμβιλά και Χουάνγκ). Παράλληλα, απειλεί με εξαιρετικά σουτ εκτός κουτιού, έχοντας συνήθως πρώτα δημιουργήσει χώρο για τον εαυτό του. Μέχρι στιγμής μετρά τρία γκολ και μία ασίστ σε 13 εμφανίσεις του.
Σταθερά από τους κορυφαίους του «δικεφάλου». Εσχάτως, υπήρξαν 1-2 παιχνίδια που κινήθηκε σε ρηχά νερά, πάντα όμως με γνώμονα τα δικά του δεδομένα. Το τελευταίο, ενδεικτικό της διαφοράς του από τους περισσότερους συναδέλφους του στο ελληνικό πρωτάθλημα.
2. Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς
Εάν δεν υπήρχε το σχεδόν… unfair με την ύπαρξη του Πινέδα στη σχετική λίστα (λόγω της ποιότητας του Μεξικανού μέσου), ο Σέρβος χαφ θα καταλάμβανε την πρώτη θέση. Βάσει στατιστικών (και όχι μόνο) είναι ο απόλυτος MVP μέχρι στιγμής για τους «κιτρινόμαυρους» έχοντας τέσσερα τέρματα και ισάριθμες ασίστ σε 13 συμμετοχές. Μάλιστα, το ένα εξ αυτών των γκολ θα μείνει για πάντα στην ιστορία, καθώς ήταν το πρώτο για την ομάδα του στο νέο της γήπεδο, στην «OPAP Arena».
Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά και τα όσα προσφέρει με την μπάλα στα πόδια (και όχι μόνο). Ο Αλμέιδα τού έχει βρει θέση που του ταιριάζει «ταμάμ» σ' αυτό το υβριδικό 4-4-1-1, εκείνη του αριστερού χαφ με σαφείς οδηγίες/ελεύθερο να συγκλίνει προς τον άξονα. Εξού και δύσκολα θα εντοπιστούν παιχνίδια που να υστέρησε από τη στιγμή που συντελέστηκε αυτή η αλλαγή συστήματος. Ο 27χρονος άσος συμμετέχει καταλυτικά στις υπέροχες συνδυαστικές προσπάθειες που βγάζει εδώ και καιρό η ομάδα του. Ειδικά στο «Γ. Καραϊσκάκης» έδωσε... ρέστα. Είχε δείξει ήδη τα αγωνιστικά του χαρίσματα και από την παρουσία του στον Παναθηναϊκό, με τους ιθύνοντες και τους φίλους της «Ένωσης» να μπορούν να αισθάνονται απόλυτα δικαιωμένοι γι' αυτήν την κίνηση του περασμένου καλοκαιριού.
3. Νίκλας Ελίασον
Ακουγόταν για κάμποσες μεταγραφικές περιόδους, εντέλει αποκτήθηκε και δικαίωσε κι εκείνος σε απόλυτο βαθμό! Ίσως και να ήρθε στο κατάλληλο τάιμινγκ βέβαια, μιας και σε περασμένες σεζόν ενδεχομένως να είχε καεί ακόμα κι αυτός.
Από τις πρώτες του επαφές στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όπου πέρασε αλλαγή, έδειξε το ένα εκ των δύο βασικών του προσόντων: Τον χειρισμό της μπάλας, όντας εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός. Το δεύτερο αφορά την ικανότητά του να κάνει πετυχημένα το απλό και το ουσιώδες. Κάτι που αντικατοπτρίζεται στις τελικές του μεταβιβάσεις, έχοντας σε δέκα παιχνίδια πέντε ασίστ! Μάλιστα, οι δύο εξ αυτών οδήγησαν την ομάδα του στη νίκη (2-1) επί του ΠΑΟΚ.
Ο πρόσφατος σοβαρός τραυματισμός του 26χρονου αριστεροπόδαρου δεξιού χαφ στεναχώρησε πολύ τους φίλους του «δικεφάλου». Τόσο για τον ίδιο τον Σουηδό -ο οποίος παρεμπιπτόντως φαίνεται εξαιρετικός χαρακτήρας- όσο και για τα στοιχεία που χάνει η ομάδα τους (όπως φάνηκε και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό). Κάτι που αποδείχθηκε από την αποθεωτική υποδοχή που έτυχε πριν την έναρξη του αγώνα με τον ΟΦΗ.
4. Αρόλντ Μουκουντί
Μπήκε αλλαγή με την έναρξη του δεύτερου μέρους με τον Παναιτωλικό (για την 5η αγωνιστική) και έκτοτε δεν έπαιξε μόνο στην Τρίπολη ελέω ίωσης (μετρώντας συνολικά 8 συμμετοχές).
Ανταποκρίνεται με τεράστια επιτυχία -και δυναμισμό- τόσο στο ψηλό παιχνίδι (1.91μ.), όσο και με την μπάλα κάτω. Εξάλλου και αυτός είναι καλός χειριστής της. Ταυτόχρονα, βοηθά πολύ την ομάδα του στις στατικές φάσεις, αμυντικές και επιθετικές, όπως έδειξε εξαρχής στο Αγρίνιο.
Η αλήθεια είναι ότι σπάνια μεν, αλλά κάνει τα λαθάκια του. Βέβαια, συχνά τα διορθώνει από μόνος του, όντας σχετικά γρήγορος για το ύψος του. Η ουσία είναι πάντως ότι προσφέρει ασφάλεια στα μετόπισθεν, ειδικά σε συνδυασμό με τον Βίντα. Η ΑΕΚ πέτυχε διάνα με την απόκτησή του. Πόσω μάλλον, όταν είναι μόλις στα 24 του, έχοντας και μεταπωλητική αξία.
5. Ντομαγκόι Βίντα
Μαζί με τον Σιντιμπέ, οι πιο δυνατές μεταγραφές της ΑΕΚ από άποψη ονόματος. Ενίοτε τέτοιες προσθήκες συνοδεύονται από ένα ερωτηματικό που αφορά το κατά πόσο ο νεαποκτηθείς παίκτης θα μπορέσει να επιβεβαιώσει το βαρβάτο του βιογραφικό. Για αρχή, στην περίπτωση του Κροάτη στόπερ -ο οποίος συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του- ο καθρέφτης του αγωνιστικού χώρου είναι… κατηγορηματικός: Η «Ένωση» βρήκε το κεντρικό δίδυμο (μαζί με τον Μουκουντί) που έψαχνε εδώ και χρόνια (μετά το Τσιγκρίνσκι-Βράνιες).
Δυναμικός στις παρεμβάσεις του, καλές τοποθετήσεις, πολλή συμμετοχή στο build up του «δικεφάλου» και συχνές προωθήσεις. Μάλιστα, μία εξ αυτών -στην πρώτη του επίσημη συμμετοχή, στην έδρα της Λαμίας- τη συνδύασε και με ασίστ. Βέβαια, ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι η φάση του αγώνα με τον Παναιτωλικό, όπου κλέβει ψηλά την μπάλα και συμμετέχει σε τρομερή συνδυαστική προσπάθεια της ομάδας του μέχρι την αντίπαλη περιοχή.
Απέναντι στον Ολυμπιακό έκανε το πρώτο του μέτριο παιχνίδι (11ο με τη φανέλα του «δικεφάλου»), έχοντας ατομικά λάθη. Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι έκανε αγώνα δρόμου για να ξεπεράσει στο… άψε-σβήσε τη θλάση και να προλάβει να βοηθήσει την ομάδα του στο ντέρμπι. Σε τριάδα στα στόπερ, έχει δείξει ότι μπορεί να παίξει με επιτυχία στα δεξιά. Ωστόσο, το βασικό είναι ότι έχει συνθέσει ένα δίδυμο υψηλού επιπέδου με τον Μουκουντί.
6. Γενς Γιόνσον
Η πρώτη χρονικά μεταγραφή για τον «δικέφαλο». Τα όσα συνόδευαν τον 29χρονο Δανό επιβεβαιώθηκαν άμεσα και στην πράξη: Ένα… κομπιούτερ στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ! Εξαιρετικός στο διάβασμα των φάσεων, στις τοποθετήσεις του και στις παρεμβάσεις του, την ίδια στιγμή που μπορεί να συμβάλει και στην προώθηση του παιχνιδιού. Δεν είναι μία και δύο οι περιπτώσεις, όπου έχει κόψει με τάκλιν και στα καπάκια σηκώνεται και βγάζει μπροστά την ομάδα του με ωραία μεταβίβαση.
Εν ολίγοις, οι «κιτρινόμαυροι» διαθέτουν ένα από τα καλύτερα -εάν όχι το καλύτερο- «6άρι» του πρωταθλήματος. Ο λόγος που δεν βρίσκεται παραπάνω στη σχετική λίστα -όπως λογικά θα άξιζε- είναι ότι το διάστημα που παρέμεινε εκτός λόγω τραυματισμού, ο Σιμάνσκι τον αντικατέστησε άψογα, με αποτέλεσμα στη συνεχεία να χάσει προσωρινά τη θέση του. Κάτι που δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό, ή να μην ισχύσει εφόσον χρειαστεί, με τους προαναφερθέντες. Συνολικά, έχει συμπληρώσει έντεκα εμφανίσεις με τα κιτρινόμαυρα.
7. Τζιμπρίλ Σιντιμπέ
Όπως σημειώθηκε, μαζί με τον Βίντα αποτέλεσαν τις δύο πιο «ηχηρές» (βάσει βιογραφικού) μεταγραφές της ΑΕΚ. Ωστόσο, εν αντιθέσει με τον Κροάτη στόπερ, εκείνος ακόμη δεν έχει δείξει όσα θεωρητικά μπορεί. Κάτι που οφείλεται στο επίπεδο ετοιμότητάς του. Ειδικά σε ομάδες όπως αυτή που φτιάχνει ο Αλμέιδα, το κομμάτι της έντασης είναι από τα πλέον σημαντικά.
Παρόλα αυτά, ο εν ενεργεία Πρωταθλητής κόσμου με τη Γαλλία, έχει προλάβει να δείξει ορισμένα στοιχεία του αδιαμφισβήτητου ταλέντου του. Το βασικότερο εξ αυτών η συμμετοχή του σε φάση επίθεσης. Συνήθως δεν δίνει το πλάτος, αλλά συγκλίνει προς τον άξονα. Κάτι που κάνει εξαιρετικά -ξέροντας που να κινηθεί- αποτελώντας έναν έξτρα παίκτη στο επιθετικό τρίτο. Το έπραξε τόσο στο παιχνίδι με τη Λειβαδιά -και μάλιστα προσφέροντας λύση ως αριστερό μπακ (εξαιρετικές συνεργασίες με Γκατσίνοβιτς)- όσο και στο δεύτερο ημίχρονο στο ματς με τον ΟΦΗ. Στις δύο από τις τρεις συνολικά συμμετοχές του, όλες ως βασικός.
Εάν καταφέρει να μετρήσει βήματα στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, είναι πιθανό να δούμε κάποια τράμπα στο δεξί άκρο της άμυνας. Έως τότε, ο Ρότα δεν δείχνει να μπορεί να χάσει τη θέση.
Εκτός ranking (λόγω ελάχιστης συμμετοχής εξαιτίας τραυματισμού):
– Τομ Φαν Βέερτ
Μόλις για 28' έχει καταφέρει να αγωνιστεί μέχρι στιγμής με την ΑΕΚ ο περσινός πρώτος σκόρερ της Super League 1, λόγω της θλάσης που τον ταλαιπώρησε. Χρόνο συμμετοχής που μέτρησε στα δύο εκτός έδρας ντέρμπι της ομάδας του με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Δεν γίνεται να κριθεί, εξού και βρίσκεται στην τελευταία θέση.
Οι «κιτρινόμαυροι» δεδομένα στερήθηκαν πράγματα από τον τραυματισμό του Φαν Βέερτ. Ο 32χρονος φορ θα μπορούσε να έχει προσφέρει πολλά σε παιχνίδια όπως με Βόλο ή και Αστέρα. Αναμετρήσεις, δηλαδή, που η ομάδα του έψαχνε το γκολ, με τον αντίπαλο να έχει κλειστεί. Όπως φυσικά θα μπορούσε να έχει συμβάλει και στις στατικές φάσεις, όπως έδειξε στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Επιστροφές από δανεισμούς:
Γιώργος Αθανασιάδης – Θεοδόσης Μαχαίρας
Και δύο λόγια για τις δύο επιστροφές από δανεισμούς. Σαφώς περισσότερα μπορούν να ειπωθούν για τον Γιώργο Αθανασιάδη. Εάν και δεν χρειάζονται. Τα πράγματα είναι απλά: Ο Έλληνας τερματοφύλακας -μετά την εκπληκτική σεζόν με τη Σέριφ- επέστρεψε και όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί την εστία, πήρε τα γάντια του βασικού στο σπίτι του, έχοντας έξι clean sheets και μόλις ένα γκολ παθητικό στις επτά συμμετοχές του. Κάτι που κυρίως οφείλεται στην αυτοπεποίθηση που του προσέφεραν τα όσα σπουδαία (ειδικά στο Champions League) πέτυχε με τους Μολδαβούς αλλά και η εμπιστοσύνη της ΑΕΚ. Με τους «κιτρινόμαυρους» να διαθέτουν ένα δυνατό δίδυμο στα γκολπόστ (μαζί με Στάνκοβιτς).
Από την άλλη, ο Θεοδόσης Μαχαίρας στάθηκε άτυχος στον δανεισμό του στον Ιωνικό, μιας και υπέστη ρήξη χιαστού λίγο πριν την έναρξη της σεζόν σε φιλικό με τον Πανιώνιο. Φέτος, έχοντας επανέλθει πλέον, λογίζεται μεν για την ΑΕΚ Β', όντας όμως στο μυαλό του Αλμέδα και για την πρώτη ομάδα. Σ' αυτό το πλαίσιο, πήρε την ευκαιρία του με τον ΟΦΗ, όπου στα 20' που πρόλαβε να αγωνιστεί, έδειξε σ' ορισμένες περιπτώσεις την εξαιρετική του τεχνική κατάρτιση και το ποδοσφαιρικό του θράσος.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.