Στην καθημερινότητα της ΑΕΚ, για την ακρίβεια του ρεπορτάζ της, έχει επανέλθει το τελευταίο διάστημα το όνομα του Φερνάντο Σάντος. Ακόμα μία σεζόν που αποδεικνύεται καταστροφική για την «Ένωση» και τόσο ο ίδιος ο οργανισμός της, όσο και οι φίλοι της κοιτάζουν ήδη την επόμενη μέρα.
Η απόφαση για αντικατάσταση του Αργύρη Γιαννίκη φέρεται να είναι ειλημμένη. Ανεξαρτήτως του θετικού αποτελέσματος με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο τεχνικός του «δικεφάλου» έχει δεχθεί αρνητική κριτική δυσανάλογη των -δεδομένων- αστοχιών του. Όπως και να έχει, όμως, η ουσία είναι ότι το «στοίχημα» φαίνεται πως δεν κερδίζεται για τον Γερμανοθρεμμένο κόουτς.
Και κάπου εδώ έχει μπει ήδη στην εξίσωση το όνομα του Σάντος, με την περίπτωση του Πορτογάλου τεχνικού να εξιτάρει τον κόσμο της ομάδας και να φαντάζει ως η ιδανική επιλογή για το «κιτρινόμαυρο αύριο».
Αστερίσκοι υπάρχουν και μάλιστα αρκετοί.
Πρώτο και κύριο -πέρα προφανώς από το εν ισχύι συμβόλαιο του Σάντος με την εθνική Πορτογαλίας- ότι το κύριο πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι ο προπονητής, αλλά η συνολική λειτουργία του κλαμπ. Κάτι που βέβαια δεν αναιρεί την αναγκαία ποιοτική αναβάθμιση στον πάγκο του «δικεφάλου».
Εξάλλου, καμία επιλογή προπονητή δεν μπορεί να κριθεί εκ των προτέρων ως πετυχημένη. Ακόμα κι εάν, εν προκειμένω, ο Σάντος είχε διατελέσει και στο παρελθόν στον πάγκο της ΑΕΚ. Επιφυλάξεις θα υπάρχουν πάντα. Πόσω μάλλον, όταν στην περίπτωση του Ομοσπονδιακού τεχνικού της Πορτογαλίας μπαίνει και ο παράγοντας της ηλικίας (στα 67 του έτη πλέον), καθώς και του ότι έχει να εργαστεί σε συλλογικό επίπεδο από το μακρινό 2010.
Παρόλα αυτά, εφόσον εντέλει χωρίσουν οι δρόμοι ΑΕΚ και Γιαννίκη, τη δεδομένη στιγμή φαντάζει ως ο ιδανικός για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της «Ένωσης». Το sport-fm.gr συγκεντρώνει όλες τις παραμέτρους για του λόγου το αληθές.
1) Μείωση του ρίσκου
Η ΑΕΚ, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της, έχει σκοπό να προβεί σε επένδυση για τη θέση του προπονητή. Και σε μια επένδυση καλό είναι να μειώνεις τα ρίσκα. Τα πειράματα τύπου Γιαννίκη δεν φαίνεται να πολυταιριάζουν στον «δικέφαλο». Τουλάχιστον τώρα που βρίσκεται με το… ένα πόδι μέσα στην «Αγια-Σοφιά». Επόμενη λύση; Ένας προπονητής με βαρύ βιογραφικό να αποτελούσε μια κάπως πιο… safe επιλογή. Βέβαια, ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση δεν είναι δεδομένο ότι θα σου βγει. Τα λεφτά, που λένε, δεν εγγυώνται πάντα την επιτυχία.
Με τον Σάντος ξέρεις τι παίρνεις. Τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και σε ό, τι αφορά τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Το ελληνικό κοινό (και συγκεκριμένα εκείνο της ΑΕΚ) έχει δει ιδίοις όμμασι πώς ο 67χρονος τεχνικός μπορεί να φέρει εις πέρας δύο διαφορετικά πλάνα, τα οποία -κατά κάποιον τρόπο- αυτή τη στιγμή παίζουν ταυτόχρονα για τους «κιτρινόμαυρους».
Από τη μία, η ΑΕΚ χρειάζεται δεδομένα μεταγραφική ενίσχυση σε θέσεις που πονά. Ωστόσο, έχει αρκετούς παίκτες που και αξίζουν και θα βρίσκονται και την επόμενη σεζόν στο δυναμικό της. Ο νέος προπονητής, λοιπόν, θα βρει ένα ρόστερ που σε σημαντικό βαθμό θα είναι ήδη διαμορφωμένο και θα πρέπει να το διαχειριστεί (φροντίζοντας και να μην.. καεί). Όπως είχε συμβεί δηλαδή και στην περίπτωση της πρώτης θητείας του Σάντος στην ΑΕΚ (2001-02), στο τέλος της οποίας η «Ένωση» έχασε στην ισοβαθμία το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό, αλλά κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Ταυτόχρονα, αυτή η συνέχεια που κλήθηκε να δώσει σε μία ομάδα (όπως το 2001) θυμίζει εν μέρει και την περίπτωση της Εθνικής Ελλάδας, όταν ο Πορτογάλος κόουτς ανέλαβε τις τύχες της το 2010, με τις διαφορετικές παραμέτρους που υπάρχουν φυσικά.
Από την άλλη, ο Σάντος έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα σ' ένα πλάνο ολικής και πολυεπίπεδης αναδόμησης μιας ομάδας (ασχέτου μεταγραφών). Ένα project που έχει ανάγκη ο «δικέφαλος» και στο οποίο ο 67χρονος τεχνικός αρίστευσε κατά τη δεύτερη θητεία του στο κλαμπ (2004-06). Με το μικρό μπάτζετ και το ιστορικό… restart της ΑΕΚ να μην τον εμποδίζει από το να την οδηγήσει μέχρι την πηγή (πρωτάθλημα), χωρίς βέβαια να πιει και νερό (το έχασε στο νήμα), σ' έναν τελικό Κυπέλλου και στην εξασφάλιση μίας θέσης για τα προκριματικά του Champions League. Καταλυτική η συμμετοχή του και στην αναμόρφωση του ΠΑΟΚ την τριετία 2007-10.
Και όλα αυτά συνυπολογίζοντας και το ότι αποτελεί γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας. Ατάκα τετριμμένη για τέτοιου είδους κείμενα, η οποία όμως έχει και αυτή τη σημασία της.
2) Κύρος εντός και εκτός αποδυτηρίων
Βάση του 67χρονου τεχνικού παραμένει το 4-3-3. Μπορεί κανείς να σταθεί σε αρκετούς αγωνιστικούς τομείς που «πονά» η ΑΕΚ και στους οποίους μπορεί να φέρει άμεση αλλαγή. Για παράδειγμα, στο πώς -συνεχίζοντας να είναι ομάδα του αποτελέσματος- θα γίνει πιο απειλητική απέναντι σε κλειστές άμυνες. Ή ακόμα-ακόμα και στην αξιοποίηση των στατικών φάσεων.
Παρόλα αυτά, το ζητούμενο για την «Ένωση» είναι να αποκτήσουν «προσωπικότητα» τα αποδυτήριά της. Κάτι που πάντα αρχίζει από την κεφαλή τους, δηλαδή τον προπονητή. Μια ταυτότητα και έναν χαρακτήρα που θα βγαίνει και εντός αγωνιστικού χώρου.
Έχει σημειωθεί ότι το καλοκαίρι συντελέστηκε μια σημαντική επένδυση σε επίπεδο ρόστερ (με τις γνωστές ελλείψεις βεβαίως). Αποδείχθηκε, όμως, ότι δεν αποκτήθηκε ο κατάλληλος κουμανταδόρος. Αν μην τι άλλο, ο Πορτογάλος κόουτς είναι τέτοιος. Και εάν ο χαρακτήρας του ή τα εν Ελλάδι πεπραγμένα του δεν αρκούν στους παίκτες της ΑΕΚ, τότε σίγουρα κάτι θα… τους λένε οι διακρίσεις του με την εθνική Πορτογαλίας (κατάκτηση Euro και Nations League).
Προπονητής με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές αρχές, άνθρωπος με κύρος εντός των αποδυτηρίων, ένας δάσκαλος αλλά και αρχηγός για τους ποδοσφαιριστές. Κάτι που είχε φανεί εξάλλου από την πρώτη του κιόλας θητεία στον «δικέφαλο», τότε που η πλειονότητα του ρόστερ -με τον Ντέμη Νικολαΐδη μπροστάρη- είχε ταχθεί στο πλευρό του στην κόντρα του με τον αείμνηστο Μάκη Ψωμιάδη.
Ένας τεχνικός που την ίδια στιγμή θα μπορεί να δίνει και τον «τόνο» σε στρατηγικές για το κλαμπ αποφάσεις (σε επίπεδο αγωνιστικού σχεδιασμού).
3) Η ΑΕΚ του Σάντος στα ντέρμπι
Δυστυχώς για τους «Ενωσίτες», η αλήθεια είναι ότι η αγαπημένη τους ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το… μέτρημα σε ό, τι αφορά τις επιδόσεις της στα ντέρμπι. Τα πεπραγμένα του Σάντος μπορούν, θεωρητικά πάντα, να εγγυηθούν μια βελτίωση σ' έναν τομέα κύρους αλλά και ουσίας.
Τη σεζόν 2001/02 η ΑΕΚ -με τον Πορτογάλο κόουτς στον πάγκο της- κόντρα στους άλλους τρεις του λεγόμενου Big-4 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) είχε πέντε νίκες και τέσσερις ήττες σε εννιά ματς πρωταθλήματος και Κυπέλλου.
Καλύτερες οι επιδόσεις της πρώτης σεζόν της δεύτερης θητείας του (2004-05), όπου το σύνολό του σημείωσε τρεις νίκες, πέντε ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες (κι αυτές στο Κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό). Το πράγμα δεν πήγε τόσο καλά την επόμενη χρονιά, με τα πέντε χαμένα παιχνίδια να επισκιάζουν τα δύο εντός έδρας «τρίποντα» στο πρωτάθλημα απέναντι σε Παναθηναϊκό (3-0) και ΠΑΟΚ (2-1).
Αριθμοί που δεν τρομάζουν, αλλά που σε κάθε περίπτωση θυμίζουν περισσότερο «ΑΕΚ» σε σχέση με τα όσα βλέπουν οι φίλοι της τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
4) Σύνδεση με τη Φιλαδέλφεια και τον κόσμο
Κακά τα ψέματα, η ΑΕΚ συνιστά μια ομάδα με έντονο το συναισθηματικό στοιχείο. Παράγοντας, βέβαια, που της έχει δημιουργήσει και (τεράστια) προβλήματα κατά το παρελθόν. Όπως και να 'χει, στα μάτια των ΑΕΚτζήδων -όσο κι αν έχουν καεί στον χυλό με τις επιστροφές και τις «σημαίες»- θα φάνταζε ιδανικό να μπουν στο νέο τους γήπεδο με έναν «δικό τους» άνθρωπο.
Τέτοιος είναι ο Φερνάντο Σάντος. Έχει ζήσει τους ΑΕΚτζήδες στα κάγκελα της Σκεπαστής και γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η επιστροφή στα… άγια, για τον κόσμο του «δικεφάλου», χώματα. Αυτή η «σύνδεση» έχει τη σημασία της. Και για τον ίδιο αλλά κυρίως για τους οπαδούς της «Ένωσης», οι οποίοι τον κατατάσσουν ως έναν από τους πλέον αγαπητούς αλλά και πετυχημένους προπονητές της ομάδας τους κατά τον 21ο αιώνα.
Το εάν θα συντελεσθεί η μεγάλη επιστροφή στον πάγκο της ΑΕΚ μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί σίγουρα μία από τις πλέον ενδεδειγμένες επιλογές για τους «κιτρινόμαυρους» σε περίπτωση που έρθει το πλήρωμα του χρόνου στη συνεργασία τους με τον Αργύρη Γιαννίκη.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.