Το περασμένο καλοκαίρι, η ΑΕΚ Betsson BC αποφάσισε να… γυρίσει σελίδα και ρότα, να προχωρήσει σε ολικό «λίφτινγκ» στο ρόστερ της, χτίζοντας μια νέα, αναβαθμισμένη και με τελείως διαφορετική προσέγγιση και φιλοσοφία ομάδα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Απαλλαγμένη από τον «βραχνά» των ban, η «Ένωση» προχώρησε στην υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου πλάνου, δίνοντας τα «κλειδιά» της ομάδας σε έναν προπονητή του βεληνεκούς του Ζοάν Πλάθα, στελεχώνοντας παράλληλα το ρόστερ με παίκτες που διέθεταν μεγάλη εμπειρία από το ΝΒΑ και τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Το ξεκίνημα της φετινής σεζόν ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακό – κυρίως με τις εμφανίσεις στο BCL – που σε συνδυασμό με τις προσθήκες συγκεκριμένων παικτών, είχαν γεμίσει με αισιοδοξία τις τάξεις του συλλόγου και των φιλάθλων.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είχαν την ανάλογη συνέχεια και την αγωνιστική εξέλιξη που περίμεναν άπαντες στους «κιτρινόμαυρους», οι οποίοι και έχουν περιέλθει σε μια δύσκολη και κομβική συνθήκη μεσούσης της σεζόν.
Το sport-fm.gr επιχειρεί να καταγράψει όλα εκείνα τα οποία έχουν φέρει την ΑΕΚ σε μια κρίσιμη καμπή στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη, την ώρα όπου η ίδια η ΚΑΕ ανέλαβε τις ευθύνες της για τις «αστοχίες» που υπήρξαν, δείχνοντας αποφασισμένη – μαζί με την στήριξη του κόσμου – να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες ώστε να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο.
Η πίστωση χρόνου που δεν δόθηκε στον Πλάθα
Η έλευση του Ισπανού τεχνικού στο «τιμόνι» της ομάδας στην αρχή της σεζόν, αποτέλεσε από μόνη της μια μεγάλη επιτυχία για τον ίδιο τον σύλλογο, με έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης. Από νωρίς φάνηκε πως ο 60χρονος κόουτς έβαλε γερές βάσεις με τη φιλοσοφία του στην ομάδα, η οποία απέκτησε τη δική της αγωνιστική ταυτότητα με γρήγορο τέμπο, πίεση παντού και αρκετό pace and space.
Αρκετοί παράγοντες, όπως οι τραυματισμοί, οι αλλαγές παικτών, αλλά ακόμα και η στασιμότητα που έδειχνε το project, αφού δεν είχαν εξαλειφθεί τα προβλήματα των πολλών και εύκολων λαθών αλλά και της επιεικώς μέτριας άμυνας, οδήγησαν την ΑΕΚ σε συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα σε όλες τις διοργανώσεις.
Είναι δεδομένο πως ο σύλλογος χρειαζόταν μια αλλαγή, ωστόσο, η απομάκρυνση του Ζοάν Πλάθα μπορεί να κριθεί και ως βεβιασμένη. Μιλάμε άλλωστε για έναν προπονητή με μεγάλη εμπειρία και από το πάνω… ράφι της Ευρώπης, που ήξερε την ομάδα, τους παίκτες – αφού ήταν δικές του επιλογές – ενώ είχε περάσει ήδη τη φιλοσοφία του στον σύλλογο. Η… υπέρβαση της διοίκησης με την υπογραφή του στις αρχές του καλοκαιριού, ίσως θα έπρεπε να στηριχθεί παραπάνω, και να του δοθεί μια… πίστωση χρόνου. Βλέπετε, το δικό του οικοδόμημα άρχισε να έχει ρωγμές, και πρώτα εκείνος είχε γνώσεις – αλλά και το καθήκον – να το… επισκευάσει.
Η έλευση του Ηλία Ζούρου στην τεχνική ηγεσία της ομάδας μετά την ήττα από τον Προμηθέα Πατρών στην πρεμιέρα της φάσης των «16» του BCL, είχε σκοπό να «αφυπνίσει» την ομάδα και να την βάλει ξανά στον ίσιο δρόμο. Ο Έλληνας τεχνικός παραδεχόμενος αρκετές φορές μάλιστα κατά τις πρώτες του ημέρες στον σύλλογο, δήλωνε πως η ΑΕΚ χρειάζεται νίκες για να επέλθει η κατάλληλη ηρεμία στην ομάδα ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή φιλοσοφίας και να περάσει τα δικά του «θέλω» στο αγωνιστικό κομμάτι. Με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα και τα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη να είναι πλέον όλα… τελικοί, η ΑΕΚ βρέθηκε σε έναν «Κυκεώνα» αλλαγής και πολλών «πρέπει», χωρίς να έχει τον απαιτούμενο χρόνο ανασύνταξης και αντίδρασης.
Οι πολλές και… αναγκαστικές αλλαγές στο ρόστερ
Μέσα σε όλα αυτά, βάλτε και το γεγονός πως η ΑΕΚ Betsson BC προχώρησε σε πολλές προσθαφαίρεσης στο έμψυχο υλικό της. Συνολικά, τέσσερις νέοι παίκτες ήρθαν στο ρόστερ (Νάιτ, Μόργκαν, Αγραβάνης, Χόλινς), ενώ, αν υπολογίσουμε και τον Ρίκι Λίντο που ήρθε και αποχώρησε μετά από λίγες ημέρες, ο αριθμός ανεβαίνει στις πέντε μεταγραφές και ίσως έπεται και συνέχεια.
Και αυτό διότι ο Λάνγκστον Χολ αποτελεί «ξένο» σώμα στην «Ένωση», καθώς βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου, παραμένοντας ακόμα στο ρόστερ μέχρι να επιστρέψει ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας και να πάρει τη θέση ξένου. Παράλληλα, κοντά στην έξοδο βρίσκεται και ο τρίτος στην ιεραρχία σέντερ, Μανώλης Χατζηδάκης.
Από την άλλη τώρα, οι… αναγκαστικές αποχωρήσεις των Εμφιόντου Καμπενγκέλε και Μπεν ΜάκΛεμορ στοίχησαν αρκετά, τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι. Το «πείσμα» του πρώτου που είχε... στυλώσει τα πόδια και ζητούσε να αποχωρήσει για τον σύλλογο για λογαριασμό της Βενέτσια, άφησε ένα μεγάλο κενό στη θέση «5», αφού κανείς δεν αμφιβάλει πως ο Καναδός σέντερ αποτελούσε ένα μεγάλο «όπλο» στη φαρέτρα της ομάδας.
Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ από την άλλη πλευρά, που αποτέλεσε ένα σπουδαίο project και μια μεγάλη επένδυση για τον σύλλογο, δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί με βάση το τεράστιο βιογραφικό του και σε συνδυασμό με τις εξωγηπεδικές του συμπεριφορές, οδηγήθηκε στην πόρτα της εξόδου.
Δύο κενά τα οποία αν και έγιναν προσπάθειες δεν καλύφθηκαν επαρκώς με τις προσθήκες που έγιναν, ενώ, αν συνυπολογίσουμε και την πολύμηνη απουσία του Κουζμίνσκας, τότε καταλαβαίνει κανείς πως η ΑΕΚ ουσιαστικά έχασε τρεις εκ των βασικών πυλώνων της , στους οποίους είχε στηριχθεί και είχε ποντάρει πολλά πάνω τους στην αρχή της σεζόν.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.