Stories

To 33,3 του Τούχελ που μπορεί να κάνει την Αγγλία να ελπίζει

Έχει πάρει τίτλο σχεδόν με κάθε ομάδα από τον πάγκο της οποίας πέρασε. Ασφαλώς, η πιο επιτυχημένη θητεία του είναι εκείνη στην Τσέλσι. Το 33,3 του Τούχελ, δελέασε την Αγγλία για να τον προσλάβει.

Ο αγγλικός Τύπος μπορεί να διαφωνεί παντελώς με την επιλογή της FA. Μπορεί να γίνεται λόγος ακόμα και για… μέρα ντροπής για το ποδόσφαιρο της χώρας, ελέω της πρόσληψης του Τούχελ στην εθνική ομάδα. Ωστόσο, ο νέος ομοσπονδιακός κόουτς, ουσιαστικά κερδίζει το συμβόλαιο (και) με το βιογραφικό του.

Τα «τρία λιοντάρια» γνωρίζουν πολύ καλά πως θέλουν τρόπαιο. Θέλουν κάποιον προπονητή να καταφέρει να δώσει έναν τίτλο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αγγλίας. Με τον Σάουθγκεϊτ κατεγράφησαν παρουσίες σε τελικούς για πρώτη φορά από το 1966, αλλά και οι δύο ήταν χαμένοι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 (με διεξαγωγή το 2021) και του 2024.



Ο Τόμας Τούχελ γνωρίζει πολύ καλά πόσο δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει. Αλλά γνωρίζει φοβερά και το αγγλικό ποδόσφαιρο. Τους ανθρώπους του, το κοινό, τις απαιτήσεις. Το απέδειξε και στην Τσέλσι. Και αυτό είναι, κυρίως, το σημείο αναφοράς του σε όποιον αναζητά όσα έχει να επιδείξει ο 51χρονος τεχνικός ως επιτεύγματα.

Η θητεία του στην μπλε πλευρά του Λονδίνου στιγματίστηκε από την περίοδο της αποχώρησης του Ρομάν Αμπράμοβιτς από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πολύ περισσότερο, από τις μέρες που με το κλείδωμα όλων των λογαριασμών του Ρώσου μεγιστάνα ελέω του επεκτατικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ουδείς μπορούσε να γνωρίζει τί ξημέρωνε στην Τσέλσι. Κι όμως, ο Τούχελ τούς κράτησε όλους ενωμένους. Και κέρδισε το πανό στην εξέδρα του «Στάμφορντ Μπριτζ» με τον τρόπο που χειρίστηκε τα πράγματα και την αφοσίωση που επιδείκνυε.



Στην παρουσία του στον πάγκο των Λονδρέζων, έφτασε στον τελικό κάθε διοργάνωσης που συμμετείχε με την ομάδα, κατακτώντας φυσικά το Champions League του 2021, το UEFA Super Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο και το Carabao Cup, απλά έμεινε με το μετάλλιο του φιναλίστ.

Οι αριθμοί του, παρουσίασαν ένα τρόπαιο με την Τσέλσι ανά 33,3 παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας! Κι ας αποχώρησε όταν ο Τοντ Μπόελι ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου με την Clearlake Capital. Κι ας αποδείχθηκε παντελώς λανθασμένη η επιλογή με τον Γκρέιαμ Πότερ. Με αποτέλεσμα να παραλάβει… καμένη Γη αμέσως μετά ο Λάμπαρντ, να μην τα καταφέρει ούτε ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο και τώρα ο Έντσο Μαρέσκα να έχει γίνει εκείνος που δίνει ελπίδα μετά από… χρόνια, στον κόσμο του κλαμπ της πρωτεύουσας.



Πριν από τους «μπλε», είχε δυο ευρωπαϊκές πορείες με την Μάιντς στο Europa League, πήρε Κύπελλο Γερμανίας με την Μπορούσια Ντόρτμουντ και είχε έξι τρόπαια με την Παρί Σεν Ζερμέν. Και έστεψε και την Μπάγερν Μονάχου Πρωταθλήτρια Γερμανίας το 2023, βλέποντας τους Βεστφαλούς από τους οποίους είχε περάσει, ν’ «αυτοκτονούν» την τελευταία αγωνιστική.

«Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε έναν τίτλο. Είναι τόσο απλό. Και χρειαζόμαστε έναν προπονητή που να μπορεί να το καταφέρει. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως βάσει βιογραφικού, ο Τούχελ εμφανίζεται ως ικανός γι’ αυτό. Είναι μια απόφαση γεμάτη θάρρος από την FA» σχολίασε ο Άλαν Σίρερ για την πρόσληψη του Γερμανού και ίσως είναι ό,τι πιο σωστό θα μπορούσε να ειπωθεί.

Στα λεγόμενα του Μάικλ Όουεν, πάντως, καθρεφτίζεται η γενική εντύπωση που έχει προκληθεί στο αγγλικό κοινό, το πρωί της Τετάρτης. «Πρόσληψη τοπ επιπέδου ποιότητας. Ένας νικητής με απόλυτη επίγνωση του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μόνο που είναι Γερμανός…».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x