Stories

Ντένις Τσερίσεφ: Η… ισπανική καρδιά, οι τραυματισμοί και οι γκολάρες στο Μουντιάλ του 2018!

Ο Πανιώνιος έριξε «βόμβα» με τον Ντένις Τσερίσεφ και το sport-fm.gr κάνει έναν απολογισμό της καριέρας του Ρώσου εξτρέμ, που έζησε ιστορικές στιγμές το 2018 αλλά οι τραυματισμοί ποτέ δεν τον άφησαν.

Από το... πουθενά, ο Πανιώνιος έκανε μία από τις μεταγραφές της σεζόν στην Ελλάδα γενικότερα, καθώς έκλεισε τον Ντένις Τσερίσεφ, έναν παίκτη που το βιογραφικό του μιλάει από μόνο του για το ταλέντο που προσθέτει στους «κυανέρυθρους».

Ο Ρώσος εξτρέμ είναι από τους «άτυχους» του ποδοσφαίρου. Γέννημα θρέμμα των Ακαδημιών της Ρεάλ, είχε από πολύ μικρός την ευκαιρία να μάθει δίπλα στους κορυφαίους και όλα τα φόντα για να κάνει μία σπουδαία καριέρα. Παρόλα αυτά, οι πάρα πολλοί τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν ποτέ να κάνει το βήμα παραπάνω.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τσερίσεφ, βάσει των στατιστικών του transfermarkt, που δεν είναι σε καμία περίπτωση ακριβή αλλά αποτυπώνουν σίγουρα ένα κομμάτι της αλήθειας, έχει χάσει στα 11 χρόνια καριέρας του 176 αγώνες από τραυματισμούς! Αυτό σημαίνει 16 αγώνες ανά σεζόν, ένας μέσος όρος που ήταν πολύ υψηλότερος στα πρώτα και τα καλύτερα χρόνια του, όταν θα μπορούσε να είχε ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδό του.

Παρόλα αυτά, ακόμη και αν δεν έκανε ποτέ την καριέρα που θα περίμεναν πολλοί, ο διεθνής Ρώσος κατάφερε να ζήσει το καλοκαίρι του 2018 στιγμές που θα ζήλευαν παίκτες πολύ υψηλότερου επιπέδου. Παρόλο που ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές πως νιώθει περισσότερο Ισπανός παρά Ρώσος, καθώς μεγάλωσε στη χώρα της Ιβηρικής λόγω του ότι εκεί αγωνιζόταν ο (επίσης ποδοσφαιριστής) πατέρας του, από την ηλικία των 22 ετών κλήθηκε στην εθνική ομάδα της πατρίδας του.

Ντένις Τσερίσεφ: Η... ισπανική καρδιά, οι τραυματισμοί και οι γκολάρες στο Μουντιάλ

Μέχρι το Μουντιάλ του 2018 που έλαβε χώρα στη Ρωσία, ο Τσερίσεφ είχε κάνει συνολικά 9 εμφανίσεις με το εθνόσημο. Μάλιστα, από το 2015 μέχρι τη διοργάνωση, είχε αγωνιστεί μόλις 33 λεπτά σε διεθνείς αγώνες, καθώς οι πολλοί τραυματισμοί τον κρατούσαν εκτός φόρμας και ο ομοσπονδιακός προπονητής Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ δεν τον εμπιστευόταν.

Με κάποιο τρόπο, «τρύπωσε» στο τελικό ρόστερ της Ρωσίας για το τουρνουά, όντας ένας από τους δύο παίκτες που κλήθηκαν ενώ αγωνίζονταν εκτός της χώρας. Κανείς δεν περίμενε κάτι το ιδιαίτερο από αυτόν, καθώς ο Τσερτσέσοφ δεν είχε δείξει να τον εμπιστεύεται, παρόλο που τότε διένυε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του με τη Βιγιαρεάλ.

Στο πρώτο ματς, δεν ξεκίνησε καν βασικός, ωστόσο η τύχη του χαμογέλασε, όταν ο καλύτερος παίκτης της Ρωσίας, Άλαν Τζαγκόεφ, τραυματίστηκε. Ο Τσερίσεφ μπήκε ως αλλαγή στο 24' της αναμέτρησης με τη Σαουδική Αραβία και στο 43' έκανε το 2-0 για την ομάδα του με εντυπωσιακή προσποίηση και πολύ ωραίο τελείωμα.



Το «πάρτι» δεν τελείωσε εκεί, αφού στις καθυστερήσεις πήρε την μπάλα στα αριστερά της περιοχής και με ένα αδιανόητο σουτ με εξωτερικό φάλτσο υπέγραψε το τελικό 5-0 μπροστά σε αποθέωση από τους συμπατριώτες του.



Στο επόμενο ματς της Ρωσίας, φυσικά, ο Τσερίσεφ ξεκίνησε βασικός, με τον προπονητή να τον επιβραβεύει για την εμφάνισή του στο προηγούμενο παιχνίδι. Μετά τα δύο γκολ της πρεμιέρας, έβαλε ακόμη ένα στη δεύτερη αγωνιστική κόντρα στην Αίγυπτο, καθώς με ωραίο πλασέ από κοντά έγραψε το 2-0 για την ομάδα του, που έκανε το 2Χ2 με τελικό σκορ 3-1.



Το τρίτο παιχνίδι, και τελευταίο των ομίλων, δεν πήγε και τόσο καλά, καθώς η Ρωσία ήρθε αντιμέτωπη με την τρομερή Ουρουγουάη και έχασε 3-0. Ακόμη και έτσι, ο Τσερίσεφ... βρήκε δίχτυα, αφού το 2-0 έγινε από δικό του αυτογκόλ. Μάλιστα, στο 38' «θυσιάστηκε» από τον Τσερτσέσοφ, ώστε να βάλει δεξιό μπακ μετά την αποβολή του Ιγκόρ Σμόλνικοφ.

Όπως και να 'χει, η Ρωσία πέρασε ως δεύτερη από τον όμιλό της και διασταυρώθηκε με την Ισπανία στους «16». Όλοι θεώρησαν πως κάπου εκεί θα έσβηνε το... όνειρο της οικοδέσποινας, ωστόσο μετά από το 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση, οι γηπεδούχοι πήραν την πρόκριση στα πέναλτι. Ο Τσερίσεφ, που είχε έρθει από τον πάγκο, έβαλε μάλιστα το τελευταίο πέναλτι της ομάδας του, πριν ο Ιάγο Άσπας αστοχήσει για τους Ισπανούς για την ολοκλήρωση του ρωσικού θριάμβου.



Στη φάση των «8», ο Τσερίσεφ έζησε την ίσως κορυφαία στιγμή της καριέρας του. Η Ρωσία, που πλέον ονειρευόταν μέχρι και κούπα, συνάντησε την Κροατία. Ο νέος παίκτης του Πανιωνίου ξεκίνησε στην 11άδα και στο 31' έβαλε ένα γκολ σπάνιας ποιότητας. Με ένα πολύ ωραίο πάρσιμο της μπάλας ξεπέρασε το τάκλιν του Λούκα Μόντριτς, και στη συνέχεια εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» με το αριστερό, τον οποίο ούτε που... είδε ο Ντάνιελ Σούμπασιτς.

Οι σκηνές που ακολούθησαν είναι απερίγραπτες, με τον Ρώσο εξτρέμ να πανηγυρίζει πέφτοντας ανάσκελα στον αγωνιστικό χώρο, καθώς δεν μπορούσε να πιστέψει τι είχε μόλις συμβεί. Δυστυχώς, η στιγμή του δεν είχε ανάλογη συνέχεια, αφού η αναμέτρηση έληξε 2-2 και πήγε στα πέναλτι, όπου η μετέπειτα φιναλίστ Κροατία πήρε την πρόκριση. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να βοηθήσει όσο θα ήθελε, αφού είχε αντικατασταθεί από το 67'.



H τελική «σούμα» έβγαλε τον Τσερίσεφ δεύτερο σκόρερ ολόκληρου του Μουντιάλ με 4 γκολ. Δύο παραπάνω είχε μόνο ο Χάρι Κέιν, ο οποίος όμως είχε βάλει 5 πέναλτι και μόλις 1 γκολ σε open play. Το πόσο μαγική διοργάνωση έκανε, αναδεικνύεται από τα ονόματα των άλλων τεσσάρων αθλητών που είχαν όσα τέρματα έβαλε εκείνος. Κριστιάνο Ρονάλντο, Αντουάν Γκριεζμάν, Κιλιάν Εμπαπέ, Ρομέλου Λουκάκου!

Αυτή ήταν πιθανότατα και η κορυφαία περίοδος στην καριέρα του Τσερίσεφ. Ένας παίκτης που μέχρι τότε δεν είχε να επιδείξει τίποτα από τις εμφανίσεις του με το εθνόσημο, έγινε ξαφνικά ήρωας με 4 γκολ σε Μουντιάλ που έλαβε χώρα στην πατρίδα του και συνδυάστηκε με την καλύτερη σύγχρονη πορεία της Ρωσίας!

Από εκεί και πέρα, δυστυχώς, ο Ρώσος δεν είχε την εξέλιξη που θα ήθελε. Αμέσως μετά το Μουντιάλ πήγε στη Βαλένθια και έμεινε εκεί μία τετραετία, ωστόσο οι τραυματισμοί τον κράτησαν πίσω και στις περισσότερες από αυτές τις σεζόν δεν κατάφερε να βρει σταθερότητα. Το 2022, μόλις 4 χρόνια μετά το ονειρεμένο του Μουντιάλ, βρέθηκε να παίζει στη β' κατηγορία της Ιταλίας με τη φανέλα της Βενέτσια.

Η καθοδική πορεία της καριέρας του οδήγησε, βέβαια, και σε ένα ευτυχές (για εμάς) γεγονός. Ότι θα τον δούμε, δηλαδή, στα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα του Πανιωνιού. Είναι μεγάλη τιμή, φυσικά, για την ομάδα της Νέας Σμύρνης, να διαθέτει έναν παίκτη με τέτοιο βιογραφικό στη Super League 2, όπως και γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ακόμη και αν βρίσκεται σε πτώση, ο Τσέρισεφ παραμένει ένας παίκτης που βγήκε από την Ακαδημία της καλύτερης ομάδας στον κόσμο, έπαιξε 163 αγώνες στη LaLiga και έζησε σπουδαίες στιγμές στο ύψιστο ποδοσφαιρικό επίπεδο, δηλαδή σε ένα Μουντιάλ. Ανυπομονούμε να τον παρακολουθήσουμε στα ελληνικά γήπεδα της Super League 2, και αν ο Πανιώνιος ανέβει, γιατί όχι και στην πρώτη κατηγορία...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x