Η αποχώρηση του Πολ Πογκμπά για τη Γιουβέντους το 2012 αποτελεί πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά την εποχή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Γάλλος είχε γίνει «μπιανκονέρο» στο... τσάμπα, ωστόσο μετά από μία τετραετία επέστρεψε στο «Ολντ Τράφορντ» για 105 εκατομμύρια ευρώ!
Όταν είχε ερωτηθεί σχετικά ο Σκωτσέζος θρύλος, η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Ο Πογκμπά; Είχε κακό ατζέντη. Έναν ηλίθιο (σ.σ. δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση του “shitbag”)».
Επρόκειτο για τον Μίνο Ραϊόλα, έναν εκ των μάνατζερ που ουσιαστικά δημιούργησαν τον όρο “super agent”, μαζί με άλλους όπως ο Ζόρζε Μέντες και ο Πίνι Ζάχαβι. Δύο ημέρες μετά τον «μύλο» αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του και τη διάψευση του θανάτου του από τον ίδιο, ο 54χρονος έφυγε τελικά από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη με την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε.
— Mino Raiola (@MinoRaiola) April 30, 2022
Πολύ πριν ασχοληθεί με το... μανατζεριλίκι, ο Ραϊόλα βοηθούσε στην πιτσαρία που είχε ανοίξει η οικογένειά του στην ολλανδική πόλη Χάαρλεμ. Ο πατέρας του είχε πάρει την οικογένεια από την Καμπάνια όταν ο Καρμίνε ήταν μόλις ενός έτους, με τον πιτσιρικά να ξεκινά στις αρχές των εφηβικών του χρόνων να πλένει πιάτα. Έπαιξε λίγη μπάλα στην τοπική HFC αλλά δεν συνέχισε. Παράλληλα, το μυαλό του έκοβε και ο νεαρός... καταφερτζήςείχε αρχίσει να έχει πάρε-δώσε με τράπεζες και προμηθευτές της οικογενειακής επιχείρησης.
Στα 19 του κινήθηκε έξυπνα και αγόρασε ένα κατάστημα McDonald’s, το οποίο πούλησε ακολούθως σε μεσιτική εταιρεία, βγάζοντας τα πρώτα του –καλά- χρήματα.
Μετά από δύο χρόνια στη Νομική, τα παράτησε και έγινε τεχνικός διευθυντής την τοπική ομάδα όπου είχε παίξει μικρός. Όπως είχε πει, «ο πρόεδρος έτρωγε στην πιτσαρία κάθε Παρασκευή. Συνεχώς του έλεγα ότι δεν ξέρει από μπάλα και μία μέρα μου είπε “έλα να δοκιμάσεις εσύ”».
Η πορεία του στην HFC ήταν σύντομη. Παράλληλα, είχε ανοίξει την Intermezzo, μία εταιρεία που διευκόλυνε ολλανδικές επιχειρήσεις να επεκταθούν στην Ιταλία. Κάπου εκεί ήρθε και η πρώτη του μεταγραφή, όταν μεσολάβησε για να πάει ο Μπράιαν Ρόι από τον Άγιαξ στη Φότζια, το 1992.
Η προσφορά του στο προαναφερθέν deal δεν πέρασε απαρατήρητη. Το 1993, ο γνωστός ατζέντης, Ρομπ Γιάνσεν, του ζήτησε να εμπλακεί στη μεταγραφή του Ντένις Μπέργκαμπ στην Ίντερ. Αφού όλα πήγαν καλά, ο 26 τότε Ραϊόλα έπιασε δουλειά στην Promotion Sports του Γιάνσεν, αλλά λίγο μετά αποχώρησε. Ήθελε να έχει αυτός τον έλεγχο.
Ο πρώτος γνωστός πελάτης του Ραϊόλα ήταν ο Πάβελ Νέντβεντ. «Μπορεί να προπονηθεί πιο σκληρά από κάθε άλλον» είχε πει για τον Τσέχο, τον οποίο και οδήγησε στη Λάτσιο του φίλου του, Ζντένεκ Ζέμαν, το 1996.
Το 2001 ακολούθησε η μεταγραφή στη Γιουβέντους, παρά την κόντρα του Ραϊόλα με τον Λουτσιάνο Μότζι. «Δεν θα πουλήσεις ποτέ παίκτη στην Ιταλία» του είχε πει ο δεύτερος χρόνια πριν, όταν είχαν έρθει σε αντιπαράθεση λόγω της αργοπορίας του Μότζι σε ένα ραντεβού με τον νεανία, τότε, Ραϊόλα. Ο διαβόητος Ιταλός παράγοντας έπεσε ασφαλώς τελείως έξω, όπως απέδειξε η ιστορία.
Το νερό είχε αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι. Ο επόμενος μεγάλος πελάτης ήταν ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που βρισκόταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο ξεκίνημα της τεράστιας καριέρας του. Ο Ολλανδός δημοσιογράφος, Τάις Σλέγκερς, φέρεται να τον είχε προτείνει στον «Ίμπρα», προειδοποιώντας τον ωστόσο ότι «είναι... μαφιόζος». Ο Σουηδός είχε αποκριθεί πως «ακούγεται μια χαρά» και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία που θα άλλαζε την καριέρα του.
Η γνώμη του δεν άλλαξε όταν ο Ραϊόλα εμφανίστηκε στο ραντεβού τους σε εστιατόριο του Άμστερνταμ με τζιν και κοντομάνικο μπλουζάκι Nike – και ενώ ο Ζλάταν φορούσε το καλό του κουστούμι και ένα πανάκριβο ρολόι. «Αυτός είναι ατζέντης τώρα;» αναρωτήθηκε. Όταν αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί του, ο Ραϊόλα του είπε πως «πρέπει να πουλήσεις το ρολόι και τα αυτοκίνητα και να το ρίξεις στην προπόνηση. Τα στατιστικά σου είναι χάλια». Ο πολύς Ιμπραΐμοβιτς συμφώνησε... και τα υπόλοιπα είναι ιστορία!
Με τα χρόνια να περνούν, το όνομα του Ραϊόλα έμπαινε σε κάθε κουβέντα σχετική με μεταγραφές. Παίκτες όπως ο Μάριο Μπαλοτέλι, ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, ο Μάρκο Βεράτι, ο Ματάις Ντε Λιχτ, ο Χένρικ Μχιταριάν και ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι μόνο μερικοί από εκείνους που συνειδητοποίησαν ότι σε έναν κόσμο που το χρήμα ρέει άφθονο, ο ευτραφής Ολλανδοϊταλός με το απλοϊκό ντύσιμο και τις μεγάλες διασυνδέσεις είναι αυτός που χρειάζονται.
Επιστρέφοντας στην ιστορία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Ραϊόλα είχε βάλει στο μυαλό του νεαρού Πογκμπά ότι παίρνει λιγότερα από όσα θα έπρεπε. Στη συνάντηση με τον Φέργκιουσον, οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν και ο εμβληματικός προπονητής των «κόκκινων διαβόλων» είχε στρέψει το βλέμμα του στον ατζέντη βρίζοντάς τον. Ακόμα και σήμερα, ο «Φέργκι» θεωρείται ίσως ο μεγαλύτερος «εχθρός» που έκανε ο Ραϊόλα στην 30ετή πορεία του στον χώρο.
Μία πορεία που σταμάτησε απότομα. Προτού μάθουμε πού θα καταλήξει ο Χάαλαντ, το τελευταίο «χρυσό αγόρι» που αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Μίνο Ραϊόλα.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.