Ιστορία του σινεμά θα μπορούσε να γυριστεί γύρω από τη λαμπερή καριέρα της Μέρλιν Ότεϊ στον χώρο του στίβου, αν δεν έχει ήδη «κλειδωθεί» η ιδέα στο μυαλού ενός διορατικού σκηνοθέτη.
Η Ότεϊ δεν είναι απλώς μια αθλήτρια που γνώρισε επιτυχίες για ένα αόριστο χρονικό διάστημα… μάλλον οι επιτυχίες είχαν την τιμή να την συναντήσουν πάμπολλες φορές και σε διαφορετικές περιστάσεις.
Σταθερότητα και διάρκεια ήταν οι λέξεις που όσο περνούσαν τα έτη, αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν για εκείνη, καθώς ο πατέρας χρόνος φαινόταν να μην μπορούσε να ελέγξει την μοίρα της. Τρεις ολόκληρες δεκαετίες στο κορυφαίο επίπεδο (1978-2012), συλλέγοντας 30 μετάλλια στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του πλανήτη και συγκλόνισε με τις ατομικές της επιδόσεις το κοινό.
Η καριέρα της «χωρίστηκε» στα δύο το 1998. Μετακόμισε στην Σλοβενία για να αρχίσει προπονήσεις με τον Σράνταν Ντόρτεβιτς, ενώ εκπροσωπούσε την Τζαμάικα ακόμα. Από το 2002 άρχισε να εκπροσωπεί τη χώρα, καθώς απέκτησε σλοβένικο διαβατήριο και για μία δεκαετία θα συνεχίσει να αψηφά τους κανόνες τόσο της φύσης όσο και της λογικής. Μέχρι τα 52 της χρόνια παρέμενε πιστή στα σημαντικά ραντεβού.
Βέβαια, ο κάθε αθλητής πέρα από τις επιτυχίες, τα ρεκόρ, την δόξα και το χειροκρότημα, καλείται να αντιμετωπίσει και τις άσχημες στιγμές που θα παρουσιαστούν στον διάβα τους.
Για την Ότεϊ ο Αύγουστος του 1999 θα παραμένει αιώνια χρονολογία που θα ξυπνάει αναμνήσεις, κόπωση και απόγνωση. Η IAAF ανακοίνωσε στην Ομοσπονδία της Τζαμάικας ότι βρέθηκε στον οργανισμό της απαγορευμένη ουσία, συγκεκριμένα νανδρολόνη.
Σιγά-σιγά τα περιθώρια για την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης στένευαν, όμως εκείνη «απάντησε» με δήλωση της, «Η σύνταξη αυτής της δήλωσης αποτέλεσε την πιο δύσκολη και εξαντλητική εμπειρία της ζωής μου. Έζησα τη μου με απόλυτη ειλικρίνεια και ακεραιότητα τόσο σε προσωπικό όσο και σε αθλητικό επίπεδο.
Έχω εφαρμόσει μόνο τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής στον εαυτό μου και προσδοκώ το ίδιο από τους άλλους. Πάντα υποστήριζα την αμεροληψία στον αθλητισμό και αντιτάχθηκα κατηγορηματικά στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Χρωστάω στην οικογένεια μου, τη χώρα, το αγαπημένο μου άθλημα και τους θαυμαστές μου ανά τον κόσμο, να αποδείξω πως αυτό το περιστατικό είναι ένα φρικτό λάθος και πως θα κάνω τα πάντα για να ανακαλύψω την αλήθεια και να αποδείξω την αθωότητά μου»!
Σαν «βόμβα» είχε σκάσει στον κόσμο του στίβου η είδηση ότι η Ότεϊ βρέθηκε θετική!
Στις 2 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε επίσημα πως και το δεύτερο δείγμα παρουσιάστηκε θετικό, με αποτέλεσμα η Ότεϊ να τεθεί ενώπιον της Ομοσπονδίας της Τζαμάικας… μέχρι να αθωωθεί τελικά από την ειδική επιτροπή.
Επανεξετάστηκε η υπόθεση από την IAAF, με τους Κρίστοφ Βέντερ, Μόντι Χάκερ και Τζέιμς Μέρφι να εξετάζουν προσεκτικά τα έγραφα, να καλούνε σε ακρόαση γιατρούς των Ομοσπονδιών και φυσικά, να ακούσουν την θέση της Ότεϊ μέσω των εκπροσώπων της.
Τελικώς, η Ότεϊ τιμωρήθηκε από την IAAF, αν και μετέπειτα κατάφερε να αποκαταστήσει το όνομα της… καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται!
Ανυπέρβλητη συλλογή μεταλλίων κόσμησαν εντέλει τον λαιμό της, σε μία διαδρομή επάξιας της επιθυμίας της να πρωταγωνιστεί: κέρδισε επτά μετάλλια στα 100 μέτρα και 15 (!) στα 200 μέτρα. Σε μία πιο σφαιρική διάσταση, ανέβηκε στο βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων εννέα φορές, σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοιχτού Στίβου 14 φορές και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κλειστού άλλες 7!
Και ο Ολυμπιακός; Τον Φεβρουάριο του 1999 ο Ολυμπιακός έπραξε το «μπαμ» κι εξασφάλισε την υπογραφή της Ότεϊ. Οι υπογραφές είχαν πέσει σαν σήμερα πριν από 23χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 1999, στο περιθώριο της παρουσίας της σπουδαίας αθλήτριας στην Αθήνα για διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου στο ΣΕΦ, στο οποίο συμμετείχαν σπουδαίοι αθλητές της εποχής κι ανάμεσά τους οι δικοί μας Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου.
Πάντως, τέθηκε το ερώτημα σε ποια διοργάνωση θα συμμετείχε η Τζαμαϊκανή, αφού στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν επιτρέπονταν ξένες αθλήτριες και οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εκτός ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και παρότι ουσιαστικά η αειθαλής Ότεϊ δεν αγωνίστηκε ποτέ με τα ερυθρόλευκα, η μεταγραφή αυτή δεν παύει να αποτελεί ίσως την πιο ηχηρή στην ιστορία του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού, κάτι σαν τον αντίστοιχο... θηλυκό Τζιοβάνι.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.